Kadınlarda cinsel isteksizlik problemi

Kadınlarda cinsel isteksizlik problemi

Cinsel isteksizlik nedir?
Cinsel isteksizlik veya cinsel soğukluk, sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, cinsel fantezilerin ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması veya hiç olmamasıdır. Cinsel istek azalması, çiftler arası ilişkilerde belirgin bir şekilde zorluklara neden olmaktadır. Kadınlarda cinsel isteksizliğe “frijite”, bu sorunu yaşayan kadınlara “frijit” adı verilmektedir.

Cinsel isteksizlik nedenleri
Frijidite veya düşük cinsel arzunun nedenleri arasında katı dini inançlar, anhedonik veya obsesif-kompulsif (takıntılı) kişilik, cinsel kimlik veya obje seçimi sorunları, cinsel fobiler ve kaçınma, cinsel dürtüler üzerinde kontrolü kaybetme korkusu, maskeli cinsel sapmalar, gebelik korkusu, depresyon, eşin veya bir yakının kaybı ve yaşla ilgili endişeler bulunmaktadır.

Partnere bağlı nedenler arasında ise partnere ilgi kaybı, aldatma veya aldatılma, zamanla ortaya çıkan ikili ilişkideki farklılıklar ve evlilik çatışmaları bulunmaktadır. Ayrıca partnerin cinsel bilgi ve beceri eksikliği, cinsel yakınlaşma korkusu, çiftler arasındaki görüş farklılıkları, güç dengesizliği, pasif-agresif yaklaşımlar, aşk ve cinsel arzu duyguların bir araya getirilememesi de yer almaktadır.

Diğer taraftan hormonlar ile cinsel arzu ve davranış arasında da bir bağlantı vardır. Kadın cinsel hormonları emzirme, gebelik, menopoz gibi birçok durumdan etkilenmektedir. Yine, kadınların cinsel istekleri ile adet dönemi ortasındaki testosteron hormonu düzeyinin yükselmesi arasında bir ilişki vardır. Libidoyu sağlayan testosteron hormonu bu dönemde yükselerek kadınlarda adeta uyarıcı bir etki oluşturmaktadır. 

Cinsel isteksizlik partnere bağlı olabilir veya genele karşı olabilir. Yine, belli bir döneme bağlı olabileceği gibi sürekli olabilir. Özellikle çocukluk çağında yaşanan cinsel travmalar sonrasında (taciz, ensest veya cinsel suistimal gibi) oluştuysa problem süreklidir ve tedavi daha zordur. 

Cinsel isteksizlik artmaktadır...

Son yıllarda toplumdaki artan stres, sosyoekonomik nedenler ve yaşam tarzlarındaki değişimlere bağlı olarak cinsel istek azalmalarında belirgin bir artış izlenmektedir. 
Cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk ve orgazm olamama sorunu üretebilir...

Cinsel isteksizlik yaşayan kadınlar cinsel ilişki sırasında yeterince uyarılamazlar. Buna bağlı genital organlara giden kan akımı da azalmıştır. Böylelikle cinsel ilişki sırasında penisin vajina içindeki mekanik uyarısına bağlı oluşan ıslanma azalmakta, kuruluk ortaya çıkmaktadır. Vajinal kuruluk cinsel ilişki sırasında ağrı ve orgazm olamama gibi şikayetler oluşturmaktadır. 

Cinsel İstek Bozukluklarında Tedavi

Cinsel istek bozukluklarındaki tedavi yaklaşımları aslında vajinismus ve orgazm olamama gibi cinsel işlev sorunlarından farklı değildir. Cinsel tedavilerde yaklaşımın dört temel özelliği vardır:
- Çift birlikte tedavi edilir.
- Çiftin cinsel ve cinsel olmayan ilişkilerinde söz ve davranış değişiklikleri ile daha iyi bir iletişim kurmalarına yardım edilir.
- Cinsel ilişkinin anatomi, fizyoloji ve psikolojisi hakkında bilgiler verilerek eksik ve yanlış bilgiler düzeltilir.
- Bir seri cinsel ev ödevleri verilerek terapi genelde 4-10 seansta tamamlanır. Çiftteki sevgi bağının varlığı tedaviye şans tanıyan en önemli özelliktir.
 

Hera Klinik İle Cinsel Sorunlarda Tedavi Yöntemleri
2003 yılından bu yana faaliyet veren kliniğimizde; vajinismus, anorgazmi, ağrılı cinsel ilişki ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar ile başvuran 1000’den fazla hastanın tedavisi başarı ile sonuçlandırılmıştır. Cinsel sorunlarda hastalarımıza kliniğimizde en sık olarak bilişsel-davranışsal terapiler, hipnoterapi ve aile terapileri verilmektedir.  

Cinsel isteksizlik, cinsel uyarılamama, cinsel ilişkide ağrı ve orgazm olamama sorunları doğru tedavi yöntemleri ve hasta uyumu ile %100 tedavi edilebilen cinsel problemlerdir.

Hera Kadın Sağlığı Merkezi’nde hastanın cinsellik ile ilgili bilgilerinin arttırılması, eksik ve yanlış bilgilerin düzeltilmesi, bilinçaltı çalışmaları, kişinin kendi vücudunu ve haz bölgelerini tanıması, cinselliğe bakışının olumlu yönde farklılaştırılması ve cinsel uyarılmayı arttırıcı terapiler (dokunmaya odaklanma, fantezi kurgulama ve konulu erotik içerikli filmleri izlemesinin önerilmesi gibi) uygulanmaktadır. 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ

. Kozmetik Jinekolog . Avrupa Board Sertifikalı Cinsel Terapist Fellow (FECSM) . Uluslararası Genital Estetik Cerrahi ve Seksoloji Derneği’nin (ISAGSS) Kurucusu ve Başkanı . Kadın Genital Estetik ve Fonksiyonel Cerrahisi Kitabının Yazarı 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını aldı. 2014 yılında, Avrupa Cinsel Tıp Derneği (ESSM) ve Avrupa Seksoloji Federasyonu (EFS) tarafından düzenlenen 'board' sınavını geçerek 'Fellow Cinsel Terapist’ (FECSM) unvanına sahip ülkemizin ilk jinekologlardan oldu. 2015 yılında ülkemizde vajinismus konusunda bir ilk olan HERA- Vajinismus Tedavi, Eğitim ve Araştırma Derneği'ni kurdu. Genital bölge estetik operasyonları üzerine önemli otörlerden eğitimler aldı. A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
Hormon
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube