Doktorsitesi.com

Hafta hafta gebelik; 24.hafta

Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
17 Ekim 2014512 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik; 24.hafta

Hamileliğiniz: 24. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Geçen haftadan bu yana yaklaşık 110 gram alan bebeğiniz adım adım gelişiyor. Böylece ağırlığı 550-600 grama, boyu yaklaşık 30.5 cm uzunluğuna ulaştı. Görünüşü hala biraz cılız olsa da vücudu daha orantılı hale gelmiştir. Bebeğiniz kısa süre içinde dolgunlaşmaya başlayacaktır.  Beyni de hızla gelişmekte ve tat alma cisimcikleri oluşmaya başlamakatadır.  Akciğerlerinde bronşları ve hava keseciklerinin şişmesine yardımcı olacak yüzey aktif maddeleri üreten hücreleri gelişmektedir.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Son birkaç hafta içinde, rahminizin tepe kısmı göbek deliğinizin üstüne yükseldi ve şu anda yaklaşık bir futbol topu büyüklüğünde.

Bu haftanın önemli testi:

24 ve 27. haftalar arasında glukoz tarama testi  (şeker yükleme testi ya da OGTT olarak da bilinir) yaptırmanız önerilir. Bu test, sizde hamileliğe bağlı “Gebelik şekeri”  olup olmadığını tarama ve teşhis etmeye yarar. 

Tedavi edilmeyen gebelik diyabeti, yani kontrol altına alınamamış yüksek kan şekerleri, sizin ve bebeğinizin fazla kilo almasına, gebelikte sık idrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonlar geçirmenize yol açabilir. Eğer  vajinal doğum istiyorsanız bunun zorlaşmasına ( bebeğinizin özellikle üst gövdesi çok fazla büyüyebilir, amnion sıvısı normale göre çok fazla olabilir) ve sezaryenle doğum yapmaya neden olabilir. Ayrıca, bebeğinizin doğumdan sonra düşük kan şekeri, genellikle geçici olan solunum sıkıntıları gibi başka komplikasyonlarla karşılaşma ihtimalini arttır. 50 gram 1 saatlik glukoz yükleme testinizin  sonucu anormal ise, bu  gebelik şekeriniz olduğu anlamına gelmez ama emin olmak için 100 gram 3 saatlik tanısal glukoz tolerans testi  yaptırmanız gerekeceği anlamına gelir. Son zamanlarda 75 gram 2 saatlik olarak yapılan yükleme testleri hem tarama hem tanı koymak için tercih edilmeye başlanmıştır.

Doktorum , neden  şeker tarama testi yaptırıyor ?    

Gebelik şekerinin nispeten yaygın olması ve genellikle belirti göstermemesi sebebiyle, test yaptırmazsanız, bu durumun var olup olmadığını  anlayamazsınız. Ayrıca, öğrenmek önemlidir çünkü tedavi edilmezse sizin için ve bebeğiniz için sorunlara yol açabilir. İyi haber ise, gebelik şekerinin genellikle  uygun diyetle kontrol edilebilmesidir. ancak bazı kadınlarda insülin tedavisi de gerekebilir.

Glukoz seviyeleri, genellikle doğumdan sonra normale döner. (Emin olmak için doğumdan sonraki altı ila 16 hafta içinde tekrar yükleme testi yapılacak) fakat doğum sonrası sonuçlarınız normal olsa bile, sağlıklı besinleri seçmeye ve egzersiz yapmaya devam etmek iyi bir fikirdir çünkü gebelik şekeri geçiren kadınların hayatlarının sonraki safhalarında şeker hastalığı geliştirme riskleri yüksektir. Beslenme düzeninizi kontrol ederseniz, düzenli olarak egzersiz yaparsanız ve kilonuzu kontrol altında tutarsanız, bu hastalığa asla yakalanmayabilirsiniz ya da önleyebilirsiniz. Kısaca ve özetle “Hamilelik, diyabet geliştirmeye genetik olarak programlanıp programlanmadığınızı öğrenmek için harika bir fırsattır.”

Erken doğum ile ilgili merak edilenler

Bebeklerin yaklaşık  yüzde 15’i prematüre  (37. haftadan önce) doğar.  Bu doğumların yaklaşık dörtte biri tıbbi bir zorunluluk nedeniyledir : kötüleşen preeklampsi  gibi ciddi bir tıbbi durum ortaya çıkmıştır ya da bebeğin rahim içinde gelişimi durmuştur.

Erken doğumla ilgili olarak genital sistem enfeksiyonları  , plasenta sorunları, çoğul gebelik veya servikal yetmezlik  gibi  bilinen bazı  risk faktörleri olmasına rağmen, birçok durumda, bir kadının zamanından önce doğum eylemine girmesinin sebebi tam olarak bilinmemektedir.

Erken doğum belirtileri nelerdir?

37. haftadan önce aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız mutlaka  doktorunuzu arayın:

Vajinal akıntıda artış veya akıntı tipinde değişiklik- sulu, sümüklü veya kanlı hale gelmesi.

Vajinal kanama ya da lekelenme

Karın ağrısı, adet ağrısına benzer kramp veya ağrısız ama düzenli gelen ( bir saat içinde dörtten fazla) kasılmalar

Pelvik bölgesindeki basınçta artış (bebeğinizin aşağıya doğru bastırma hissi)

Özellikle önceden yoksa, sırt ve  bel ağrısı

Bu belirtiler kafa karıştırıcı olabilir çünkü pelvik basıncı ya da bel ağrısı gibi bazı semptomlar, normal hamileliklerde de meydana gelir ve erken kasılmalar Braxton Hicks kasılmaları gibi zararsız olabilir. Fakat üzülmektense güvende olmak daha iyidir; bu nedenle olağandan farklı bir şey yaşıyorsanız hemen  doktorunuzu arayın.

Erken doğum yapacağımı hissediyorsam ne yapmalıyım?

Erken doğum belirtileri gösteriyorsanız ya da suyunuzun geldiğini düşünüyorsanız, dotorunuzu arayın; sizi daha fazla değerlendirme için hastaneye sevk etmek isteyebilir. Eğer hastaneye giderseniz, burda ilgili sağlık görevlileri kasılmalarınızı izleyecek, bebeğinizin kalp atış hızına bakacak ve enfeksiyon belirtisi olup olmadığını görmek için  idrarınızı test edecektir. Ayrıca bir doktor tarafından amnion  zarında yırtık olup olmadığını görmek için spekulum muayenesi yapılarak rahim ağzı ve vajinanızdan sürüntü alıp numunelerden birisini enfeksiyon olup olmadığını görmek için laboratuara, diğerini de fetal fibronektin (fFN) testine  gönderebilir. Bu testin pozitif çıkması,  24. ve 36. haftalar arasında, artan fFN proteini seviyesini gösterir ki bu da , bu “yapıştırıcının” zamanından önce çözülmekte olduğu anlamına gelir (kasılmalar ya da amniyotik kesede yaralanma sebebiyle). Negatif bir test sonucu, önümüzdeki bir-iki hafta içinde büyük bir ihtimalle doğum yapmayacağınız anlamına geldiği için doktorunuz ve siz rahatlamış olurunuz

 Bebeğim erken doğarsa sağlıklı olur mu?

Bebeğinizin doğum haftası miadına ne kadar yakın olursa, hayatta kalma ihtimali o kadar artar ve sağlık sorununa sahip olma olasılığı azalır. 34. ve 37. haftalar arasında doğan prematüre bebekler, genellikle sorunsuz olur ama nadiren miadında  doğan bebeklere kıyasla bazı sorunlarla karşılaşma riskleri biraz daha yüksektir.  Öte yandan, aşırı derecede prematüre bebekler vardır: Bu günlerde, 25-26. hafta kadar  erken doğan bazı bebekler, yeni doğan bakımındaki ilerlemeler sayesinde hayatta kalabilir fakat aşırı derecede erken doğan bu bebeklerin özel tıbbi müdahaleler görmeleri ve yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde  uzun süre kalmaları gerekir ve hayatta kalanların bazılarında  uzun vadede ciddi sorunları olabilir.

Erken doğum riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz en iyi şey,  bilinen risklerinden ötürü  sigara ve alkol alımından kaçınmaktır. Dengeli ve iyi bir  beslenme düzenine uyun, doktor kontrollerinizi düzenli olarak gerçekleştirin  ve herhangi bir belirti ya da sorunla karşılaşırsanız derhal sağlık uzmanınızı arayın.

 

 

Etiketler

Gebelikte yapılması gereken testlerGebeliğin 24 haftasıHamileliğin 24 haftasında neler oluyorGebeliğin 24 haftasında bebek gelişimiBebeğim erken doğarsa sağlıklı olur mu?Erken doğum yapacağımı hissediyorsam ne yapmalıyım?Erken doğum belirtileri nelerdir?Erken doğum ile ilgili merak edilenler

Yazar Hakkında

Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz Gökalp

1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan tıp eğitimi yolculuğu, 2000 yılında tıp doktoru unvanı alarak başarıyla tamamlandı. Ardından, 2004 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde gerçekleştirdiği ihtisas eğitimi sonucunda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2005 yılında, Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nin Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla göreve başladı. 2006 yılında "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlayarak, Sağlık Bakanlığı'ndan sertifikasını aldı. 2007 yılında, Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde, genç kursiyer hekimlerin tüp bebek eğitiminde görev alma fırsatı buldu. Acıbadem Hastanesi'ndeki 6,5 yıllık görev süresi boyunca, hem Türk hem de yabancı uyruklu hastalarına en iyi sağlık hizmetini sunarak, özellikle kısırlık , üremeye yardımcı tedaviler ve natürel doğum konusundaki uzmanlığını pekiştirdi.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.