Okula adaptasyon süreci

Okula yeni başlayacak çocukların bazı endişeleri olabilir. Bu durumun normal karşılanabilesi ve duygu paylaşımı yapılmasını bekleriz.

Okula adaptasyon süreci

Çocuklar daha önce deneyimlemedikleri bir konu ve durum ile karşılaştıklarında korkuya kapılabilirler. Ebeveynlerin desteğine ve sevgisine ihtiyaç duyarlar. Çocuklar ilk güven bağını aile ile kurar ve olumsuz bir düşünceye kapıldıklarında ailenin desteğini ararlar.

İlk okul günü değimi çocuklar için hem heyecan verici hem de kaygı uyandırıcı bir durum olabilir. Daha önce tanımadıkları bir ortam ve birçok kişi ile zaman geçirmek onlar için zor bir durum olabilir. Bunun doğal bir süreç olduğunu akranları arasında da benzer duygu ve düşünceleri yaşayanların olduğunu belirtmek onların içini rahatlatacaktır. Bu kaygı dolu durumu sadece kendisinin yaşamadığını bilmek onlara iyi gelir.

Çocuklara okul dönemi başlamadan onları bekleyen süreç hakkında bilgi verebilirsiniz. Derslerin saat aralığı, arkadaş ve öğretmen hakkında kısa bilgiler, sınıf içinde yapılacak bazı dersler ve etkinlikleri anlatmak çocukların zihinlerindeki bazı belirsizlikleri ortadan kaldırır. Bildiğimiz veya sonucunu tahmin ettiğimiz şeyler bize daha güvenli gelir.

 

Çocukların ilk okul günü hakkında düşündüklerini ve hissettiklerini paylaşmak onlar için en özel ve en önemli adım olabilir. İletişime açık çocuklarda bu paylaşım daha kolay olsa da iletişim becerisini tam anlamıyla kazanamamış çocuklar için de bu paylaşım son derece yararlı olacaktır.

Çocuklar okul sürecine uyum sağlamakta zorluk yaşadıklarında çeşitli bahaneler üretebilirler. Mide bulantısı, baş ağrısı, karın ağrısı, halsizlik, vb. bahaneler okula gitme isteksizliği durumunda ebeveynlere sunulan bahaneler arasında yer alabilir. Okula uyum problemi yaşayan çocuklarda bu durum kısa süreli olacaktır, fakat uzun süren bir okula gitme isteksizliği ile karşı karşıyaysanız bu kısa süreli bir okula uyum problemi olmanın dışında ilerleyen bir anksiyete olabilir.

Uzun süren bir okula gitme isteksizliği için bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Bu makale 19 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Damla Gül Demirkan

Psikolog Damla Gül Demirkan, Psikoloji lisans eğitimini İstanbul Altınbaş Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde İngilizce eğitim görerek Onur Öğrencisi olarak tamamlamıştır. Lisans eğitim sırasında yüksek ortalamaları elde edip, onur ve yüksek onur belgeleri almıştır. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları hastanesinde ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde staj yapmıştır.  Hastane stajlarının yanına sıra 4 farklı kurumda daha staj yapmış ve birçok etkinlik alanında gönüllü çalışmalarda bulunmuştur. Sorumluluk ve farkındalık faaliyetlerine katılmış, barınma sorunu yaşayarak sokakta kalmak zorunda kalan insanlara yardım çalışmaları düzenlemiştir. Çocuk Üniversitesinde gönüllü görev almış ve çocukların iletişim kurma becerilerini incelemiştir. Bunların dışında Uluslararası TÜBİTAK proje yürütücü y ...

Etiketler
Aile
Psk. Damla Gül Demirkan
Psk. Damla Gül Demirkan
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube