Okul çağı çocuklarının beslenmesi

Okul çağı çocuklarının beslenmesi

Okul dönemi çocuğun yeni eğitim sürecine dahil olmasıyla beraber yeni arkadaşlar edinerek daha fazla sosyalleşmesi için fırsat yaratır. Bu dönemde çocuk beslenme alışkanlıklarını kazandığı için ailenin tutumu da önem taşır.

Yeterli ve dengeli beslenen çocukların öğrenme yeteneği, dayanıklılık, kendilerine güvenlerine artar.

Kahvaltı Sorununa Çözümler

Günün ilk öğünü kahvaltı yetişkinler için önemli olduğu kadar çocuklar içinde önemlidir. kahvaltı alışkanlığı olan çocuklarda başarı ve konsantrasyonun yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle kahvaltı alışkanlığı çocuğa mutlaka aileler tarafından kazandırılmalıdır. Artık  birçok okulda kahvaltı verilmektedir. Eğer okulda kahvaltı verilmiyorsa çocuğa mutlaka kahvaltı yaptırılmalı ya da yanına verilmelidir.

Erken saatlerde kendini aç hissetmemesi için 1 bardak süt ve 2 -3 parça ceviz ile güne başlayabilir. Daha sonra yanına vereceğiniz peynirli sandviç ile kahvaltıyı tamamlamış olur.

Klasik kahvaltıya alternatif olarak her gün farklı bir mönü oluşturabilirsiniz.

Kahvaltı örnekleri;

Tam tahıllı ekmek ile yapılmış beyaz peynirli tost + taze sıkılmış meyve suyu / süt

Peynirli omlet + zeytin ya da ceviz içi

Beyaz peynir + haşlanmış yumurta + tam tahıllı ekmek + 1 su bardağı süt

Ev yapımı peynirli börek + 1 kutu süt

Süt + meyve + müsli

Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise;

Eğer okula öğle yemeği götürecek ise mutlaka ısıyı muhafaza eden bir beslenme çantası alınmalıdır.

Her gün çeşitlendirmek koşuluyla peynirli, tavuklu ya da ton balıklı bol yeşillikli sandviç, ev yapımı börek, sebzeli gözleme hazırlanabilir. Yanında ise 1 kutu ayran içmesini söyleyebilirsiniz.

Beslenme çantasına mutlaka meyve koyulmalıdır. Pratik olarak elma, armut, muz gibi meyveler tercih edilebilir. Eğer taze meyve taşımak istemiyorsa kuru meyve ve ceviz, fındık gibi kuruyemişleri de ekleyebilirsiniz.

Ara öğün olarak tam tahıllı undan yapılmış ev yapımı kek, poaça, çörek gibi besinler koyabilir yanına süt ilave edebilirsiniz.

Beslenme çantası hazırlarken yapılan en büyük hatalardan biri çocuğun öğün aralarında tüketmesi için koyulan hazır paketli ürünlerdir. Hazır kek, tuzlu kraker, bisküvi, çikolata, gofret gibi ürünler yüksek miktarda yağ ve kalori içerir. Bu besinler kan şekerini hızla yükselmesine ve ani düşmesine neden olur. Sonuçta insülin seviyelerinde bozulmaya, diş çürüklerine, yüksek kalori içermelerinden dolayı obeziteye neden olmaktadır. 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Seda Uşarer

Dyt. Seda Uşarer, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2007 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Mesleki hayatına 2009 yılında Kıbrıs’da bulunan Sodexho Catering Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde başlamış olan Dyt. Seda UŞARER, daha sonra International Medicana Ankara Hastanesi’nde klinik diyetisyen olarak görev yapmıştır. Buradaki görevinin ardından İzmir'de çalışmalarını sürdürme kararı almış ve Özel Kent Hastanesi’nde yaklaşık 3 yıl süreyle klinik diyetisyen olarak çalışmıştır.

Diyetisyen kimliğini tamamlamak adına lisans eğitiminin yanı sıra Yaşam ve Eğitim Koçluğu Eğitimi de almış olup mesleki çalışmalarına Özel Medicana International İzmir Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Okul çağı
Dyt. Seda Uşarer
Dyt. Seda Uşarer
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube