Eskişehir yenigün gazetesi köşe yazısı

Sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından bir tanesi de “renkli beslenmek” .  Besin gruplarında her bir rengin kendine göre  bir faydası ,bir sembolü vardır. Ne kadar renkli beslenirsek  vücudumuza o kadar fazla vitamin ,mineral, antioksidan gibi oldukça faydalı maddeler almış oluyoruz. Her öğünde renkli beslenmek mümkün özellikle salataları renklendirmek çok daha kolay özellikle bu mevsimde ne salatası yapıyorsanız yapın içerisine nar eklemeyi unutmayın. Hem biraz kırmızı-pembelik hem de bol antioksidan eklemiş olacaksınız. Eğer şu ana kadar  yemek yerken  besinlerin renklerine dikkat etmediyseni mutlaka dikkat edin böylece sağlığınıza artılarını( varsa hastalıklarınıza  faydasını ) çok daha hızlı görmüş olacaksınız. Rengarenk sağlıklı günler diliyorum.

Eskişehir yenigün gazetesi köşe yazısı

Sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından bir tanesi de “renkli beslenmek” .  Besin gruplarında her bir rengin kendine göre  bir faydası ,bir sembolü vardır. Ne kadar renkli beslenirsek  vücudumuza o kadar fazla vitamin ,mineral, antioksidan gibi oldukça faydalı maddeler almış oluyoruz.
Her öğünde renkli beslenmek mümkün. Örneğin sabah kahvaltısında klasik bir kahvaltı yaptığımızı düşünelim.
-Yumurta (sarı-beyaz)
-Peynir (beyaz)
-Zeytin (siyah-yeşil)
-Domates (kırmızı), Biber (Yeşil),  Marul, Tere, Roka (Koyu Yeşil), Havuç dilimleri (Turuncu)
Bakın farkında olmadan 6 renk  almış olduk vücudumuza .Sadece renk almadık tabii bu renklerle demir aldık, beta karoten aldık, likopen aldık, omega-3 aldık,  protein aldık, folik asit aldık, çinko aldık…ve daha fazlası…Tabağımıza eklediğimiz her bir  renk bize   ayrı fayda sağlıyor. . Oysa sadece 1 adet simit veya poğaça ile yaptığınız ayak üstü kahvaltıları düşünün . Ne kadar renksiz ve ne kadar besin değeri düşük bir beslenme alternatifi olduğunu şimdi daha iyi anlıyorsunuz değil mi ?
Her öğünde renkli beslenmek mümkün özellikle salataları renklendirmek çok daha kolay özellikle bu mevsimde ne salatası yapıyorsanız yapın içerisine nar eklemeyi unutmayın. Hem biraz kırmızı-pembelik hem de bol antioksidan eklemiş olacaksınız.
Örneğin ara öğünümüzde 1 orta boy meyve yiyeceğiz diyelim. Mandalina olsun ( turuncu) yanında 1 avuç kadar çiğ kuruyemiş ekleyebiliriz. Badem olabilir, geçen hafta faydalarını saydığımız selenyum deposu kaju olabilir. Bir de süt grubundan süt, yoğurt, kefir den bir tanesi ekleyelim.  Beyazdan kalsiyum, protein; turuncudan beta karoten ve yağlı tohumlardan da omega 3 alarak 3 farklı renkte en az 3 farklı besin grubundan yararlanmış olduk.
Bu nedenle ister ara öğün yapın ister ana öğün. Mutlaka en az 2 farklı renk ile  beslenmeye özen gösterin.
 Eğer şu ana kadar  yemek yerken  besinlerin renklerine dikkat etmediyseni mutlaka dikkat edin böylece sağlığınıza artılarını( varsa hastalıklarınıza  faydasını ) çok daha hızlı görmüş olacaksınız.
Rengarenk sağlıklı günler diliyorum.

 

Bu makale 23 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Şükriye Eral

Diyetisyen Şükriye ERAL, 2019 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuştur. Şu an İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi son sınıf öğrencisidir. Öğrenim süresince Eskişehir Kadın Dayanışma Merkezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi  Sağlık,Uygulama ve Araştırma Hastanesi, İstanbul TED Rönesans Koleji, ISS Catering, Parıltım Yemek Şirketi gibi önemli  kurumlarda stajlarını tamamlamıştır. Mezun olduğu yıldan  itibaren online ve yüz yüze danışan kabul etmekte olan Şükriye ERAL, yıllardır kendine özgü  sistemde oturttuğu danışmanlık sistemi ile danışanlarına yüz yüze ve yurt içi-yurt dışı online diyetisyenlik hizmeti vermektedir. 2021 Haziran  ayından bu yana kurucu diyetisyenliğini üstlendiği  "Form Life Kitchen Sağlıklı Beslenme ve Diyet Yemekleri"  ile Eskişehir’de  danışanlar ...

Etiketler
Antioksidanlar
Dyt. Şükriye Eral
Dyt. Şükriye Eral
Eskişehir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube