Obezite ve beslenme

OBEZİTE VE BESLENME

Obezite ve beslenme

Ülkemizde ve dünyada oranı giderek hızla artan obezite; vücuda besinler ile alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olması ve vücut yağ dokusunun yağsız vücut dokusuna oranla daha fazla olması ile gelişen genetik ve çevresel faktörlerden etkilnen kronik bir hastalıktır. Vücutta yağ dokusunun normalden fazla olması obezite ve beraberinde  bir çok kronik hastalığa da zemin hazırlayacağı için mutlak tedavi gerektirir. Obeziteye neden olan en önemli risk faktörlerinin başında; 

1-Yanlış beslenme alışkanlıkları,

2-Fiziksel aktivitenin yetersiz olması,

3-Yaş,

4-Cinsiyet,

5-Genetik faktörler,

6-Psikolojik etmenlerin bağlı olduğu yeme bozuklukları gelmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından en riskli 10 hastalıktan biri olarak kabul edilen obezitenin; insülin direnci, tip-2 diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, karaciğer yağlanması ve kanser bir çok kronik hastalık için risk oluşturmaktadır.

Diyet tedavisine başlamadan önce Obezitnin altında yatan sebepler doğru belirlenmelidir. Diyet süreci mutlak suretle kişiye özel olmalıdır.

Bu makale 9 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gaye Başkurt

Uzm. Dyt. Gaye Başkurt  lisans öncesi öğrenimlerinin ardında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.

Uzm. Dyt. Gaye Başkurt Mesleki çalışmalarına Uzm. Dyt.Gaye Başkurt Kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Obezite ve beslenme
Uzm. Dyt. Gaye Başkurt
Uzm. Dyt. Gaye Başkurt
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube