Şifa kaynağı baharat: zencefil

Doğanın mucizelerinden olan zencefil, başta Asya ve tropikal bölgelerde yetişen, daha çok kökleri kullanılan çok yıllık bir bitkidir. Doğa mucizesi adını hangi özelliklerden almış, beraber inceleyelim: *Bulantı giderici;  yapılan çalışmalarda operasyon sonrası bulantı ve kusma, deniz tutması, sabah bulantısı ve kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmalara karşı zencefilin önemli etkileri olduğu kanıtlanmıştır.

Şifa kaynağı baharat: zencefil

ŞİFA KAYNAĞI BAHARAT: ZENCEFİL

Doğanın mucizelerinden olan zencefil, başta Asya ve tropikal bölgelerde yetişen, daha çok kökleri kullanılan çok yıllık bir bitkidir.
Doğa mucizesi adını hangi özelliklerden almış, beraber inceleyelim:
*Bulantı giderici;  yapılan çalışmalarda operasyon sonrası bulantı ve kusma, deniz tutması, sabah bulantısı ve kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmalara karşı zencefilin önemli etkileri olduğu kanıtlanmıştır.
* Kolesterol düşürücü;  kan kolesterol seviyesini düşürürken aynı zamanda tansiyonu da dengeleyici etkiye sahip.
* Doğal bir ağrı kesici; düzenli zencefil tüketiminin migren ataklarını azaltmayı sağladığı bilinmektedir. Ayrıca egzersiz sonrası kas ağrılarını azaltmada etkili bir bitki türü.
* Bağışıklığı güçlendiriyor; anti-enflamatuar özelliklere sahiptir, soğuk algınlığı ve grip için tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Özellikle üst solunum yolu hastalıklarında tedaviye olumlu cevap verir.
*İnsülin duyarlılığını arttırıyor; içeriğinde bulunan “gingerol” bileşeni metabolizmayı düzene sokmakta rol oynuyor, dolayısıyla şeker dengesinin korunmasında da yardımcı.
*Alzheimer savaşçısı; zencefilin sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarına olumlu etki yaptığı bir gerçek. Çalışmalara göre bu bitkinin tüketimi unutkanlığı azaltmakta, özellikle Alzheimer hastalığına karşı korumaktadır.
*Anti-kanserojen; yumurta ve kolon kanserlerinde, kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlattığı ve yok ettiği görülmüştür.
Zencefil tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri saklama koşullarıdır. Oda koşullarında çok çabuk bozulabilir, bu yüzden dolapta saklamak daha uygun olacaktır. Ayrıca tüketim esnasında kök zencefil olarak satın alınmalı ve kullanılacağı
esnada toz haline getirilmelidir.

Kan sulandırıcı ve tansiyon düşürücü ilaç kullanan, sık sık kan şekeri düşmesi yaşayan kişiler tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
Bir önceki yazıda da belirttiğimiz üzere, "her şeyin fazlası zarardır." ilkesini unutmamalısınız.

Sağlıkla kalın…
Diyetisyen Fulya ÖZGÜRLER

Bonus:
Mikroplar yayılmaya başladığı zaman zencefil, karabiber ve bal karışımını hazırlayıp buzdolabına koyun. Gün içinde ılık suyunuzun, ıhlamur ya da adaçayınızın içine 1 kaşık karışım ve limon ilave ederek rahatlıkla tüketebilirsiniz.
 2 tane taze zencefil (fındık büyüklüğünde)
 3-4 yemek kaşığı bal
 1 çay kaşığı karabiber

Bu makale 11 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Fulya Turan

Dyt.Fulya Turan, İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü'nde başlamış olduğu eğitimini başarı ile tamamlayarak 2017 yılında Diyetisyen ünvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu danışmanlık merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Zencefil
Dyt. Fulya Turan
Dyt. Fulya Turan
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube