Obezite ile mücadele

Obezite ile mücadele

Obezite ile mücadele annenin hamile kalması ile başlamalıdır. Annenin hamilelik süresince aldığı kilolar, doğacak bebeğin doğum kilosunu etkilemektedir. Yüksek kilolu doğan bebekler, ileride obez olmaya aday kişilerdir. Hamilelikte beslenmeye çok dikkat edilmeli, alınacak kilo 10-12 kg olmalıdır.

Bebeğin ilk yıllarda beslenmesi de önemlidir. Özellikle ilk iki yıl edinilen yağ dokularının fazlalığı da ileride obezite oluşumuna neden olmaktadır. İlk altı ay sadece anne sütü çok önemlidir. Ek gıdalara geçildiğinde ise sağlıklı gıdalar tercih edilmelidir.

Düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme ile obezitenin önüne geçilebilir. Bunları yaşam tarzı haline getirmek gerekir.

Obezite oluşursa öncelikle diyet, spor veya başka yöntemler denenmelidir. Eğer bu yöntemler ile kalıcı kilo verilemez ise obezite cerrahisi konusunda deneyimli bir merkeze başvurmak gerekir. 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Metin Karadeniz

Op. Dr. Metin KARADENİZ, 1981 yılında Ordu’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ordu’da tamamlamıştır. 1999 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2006 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2006-2011 yılları arasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Genel Cerrahi ihtisas eğitimini tamamlamış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi süresince Türkiye’de ilk laparoskopik Roux en-y gastrik bypass operasyonunu yapan Dr. Mehmet Görgün ile birlikte çalışmıştır. Bu yıllar Obezite cerrahisine ilk başlangıcı olmuştur. Daha sonra Genel Cerrahi Uzmanı olarak İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde göreve başlamış ve gerekli alt yapıları sağladıktan sonra Mayıs 2012’de ilk obezite cerrahisi operasyonunu gerçekleştirmiştir. 800’den fazla başarılı operasyon (tüp mide, gastrik bypass ...

Etiketler
Obeziteden kurtulma yolları
Op. Dr. Metin Karadeniz
Op. Dr. Metin Karadeniz
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube