Sakın etrafınızdakileri dinlemeyin!

Sakın etrafınızdakileri dinlemeyin!

Obez olan kişiler bir çok yöntemi denemelerine rağmen kalıcı kilo veremediklerinde obezite cerrahisini düşünür hale gelirler. Ancak başta birinci derece yakınları olmak üzere etrafındakiler bu operasyona sıcak bakmazlar. Kimi bu operasyonların “çok riskli” olduğu düşüncesiyle, kimisi ise tut boğazını verirsin, iradeli ol, sen böyle de güzelsin söylemleri ile destek olmadıkları gibi vazgeçirmeye çalışırlar. Aslında düşünülenin aksine günümüzde obezite cerrahisi alt yapısı uygun merkezlerde, deneyimli ve tecrübeli bariatrik cerrahlarda oldukça düşük risklere sahiptir. Ayrıca obezite oluştuktan sonra obezite cerrahisi  yöntemleri dışındaki yöntemlerle (diyet, spor, ilaç…) kalıcı kilo verme ihtimali %2-3’tür.

Obezite cerrahisi sonrası hastanın ameliyat sonrası hemen erken dönemden itibaren bağımsız bir şekilde hareket etmesi, ağrı olmaması, ek hastalıklarından hemen kurtulması ve hızlı bir şekilde kilo vermesiyle birlikte ameliyata karşı çıkan herkeste bir pişmanlık oluşmakta, keşke daha önce olsaymış sözleri söylenir hale gelmektedir.

Ameliyatın üzerinden altı ay, bir yıl gibi bir süre geçtiğinde ise yine etraftakiler ameliyat olan kişiye yeter artık kilo verme, yüzün çöktü, hasta mısın sen gibi sözler söylemekte, bu da kişi de ciddi psikolojik travmalar yaratmakta ve kilo verimini durdurmak için eski beslenme alışkanlıklarına dönmektedir. Bir müddet sonra ise kilo verimi durmakta, geri kilo alımı başlamaktadır. Böylece başarısız bir sonuç ile karşılaşılmaktadır. Burada düzenli kontrollere gelmenin önemi belirmektedir. Düzenli kontrollere gelen hasta doktorunun kontrolünde kilo takibi, beslenme durumu, kan ve diğer tetkikleri ile sağlıklı bir şekilde hedef kilosuna gelmesi için takip edilir. İyi bir doktor-hasta uyumu başarıya ulaşmanın adımlarından biridir.

Sonuç olarak doktorunuzun size belirlediği hedef kilo doğrultusunda sağlıklı beslenme düzenini bozmadan sakın etrafınızdakileri dinlemeyin.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Metin Karadeniz

Op. Dr. Metin KARADENİZ, 1981 yılında Ordu’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ordu’da tamamlamıştır. 1999 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2006 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2006-2011 yılları arasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Genel Cerrahi ihtisas eğitimini tamamlamış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi süresince Türkiye’de ilk laparoskopik Roux en-y gastrik bypass operasyonunu yapan Dr. Mehmet Görgün ile birlikte çalışmıştır. Bu yıllar Obezite cerrahisine ilk başlangıcı olmuştur. Daha sonra Genel Cerrahi Uzmanı olarak İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde göreve başlamış ve gerekli alt yapıları sağladıktan sonra Mayıs 2012’de ilk obezite cerrahisi operasyonunu gerçekleştirmiştir. 800’den fazla başarılı operasyon (tüp mide, gastrik bypass ...

Etiketler
Obezite cerrahisi
Op. Dr. Metin Karadeniz
Op. Dr. Metin Karadeniz
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube