Doktorsitesi.com

Yeme bozuklukları ve gıda bağımlılığı

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
29 Ocak 2015334 görüntülenme
Randevu Al
Yeme  bozuklukları ve gıda bağımlılığı

Yeme bağımlılığı, kontrol edilemez şekilde yemek yeme ve devamında kilo alımıyla kendini gösterir. Yeme bağımlıları, yemeği, stres, duygusal çatışma ve günlük sorunlarla baş etmek için kullanır. Yemek yemek veya yemek düşünmek duyguları geçici olarak dondurur. Yeme bağımlıları, kontrolü kaybettiklerini hissederler. Genelde, yeme davranışlarında bir problem olduğunun farkındadırlar. Temel özelliği kişinin kendisini şişman olarak algılaması, baş edilemeyen duygusal karmaşalara aşırı yemek yemenin eşlik etmesi, ağırlık kazanmaktan ve şişman olmaktan korkması ve zayıflamaya yönelik katı bir istek duyma ile bağlantılı bedensel imge rahatsızlığının olmasıdır.

Yeme bağımlılığı, genellikle, erken çocukluk döneminde, yeme davranışları şekillenirken ortaya çıkar. Çoğu yeme bağımlısı, stresli durumlarla başa çıkmayı hiç öğrenememiş ve her zaman yemeği bir baş etme yöntemi olarak kullanmıştır.

Yeme bağımlıları, kilo arttıkça, daha ciddi şekilde diyete yönelirler, diyet ve kilo verme stresi tekrar aşırı yemeye sebep olabilir. Bu döngüyü güçsüzlük, suçluluk, utanma ve başarısızlık duyguları takip eder. Diyet ve aşırı yeme, duygusal sebepler ortadan kaldırılmadıkça, kısır döngü içinde hayat boyu devam edebilir.

Ayrıca çalışma hayatının günün büyük bir bölümünü alması ve iş yükünün çok olması bireylerde strese  ve fastfood gibi kalorisi yüksek yemeklere yönelmesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda işten arta kalan akşam ve gece gibi zamanlarda bireyler daha çok besin tüketmekte ve sağlıksız beslenmektedir.

Farkına varmadan yeme

Ne kadar yendiğinin ve ne yendiğinin bir önemi yoktur. Yemek genelde TV seyrederken, araba kullanırken, evden çıkmak üzereyken yani başka bir işle meşgulken yenir. Böyle durumlarda miktarın farkına varılmaz. Bu nedenle de kilo artışı söz konusu olur.

Zevk için yeme

Yemekle ilgili her şeyden zevk alınır ve hayatın neredeyse odak noktası budur. Bu kişiler yemeği düşünür, yemek kanalları seyreder, yemekle ilgili konuşur, ne yiyeceğini planlar, ne yediğini anlatır. Yemek yemek kişi için hayatından zevk aldığı tek nokta haline gelmiştir.

Stresi gidermek için yeme

Yemek bazen sakinleşmek için yenir. Rahatlama ya da çözüm arama ihtiyacında yemeğe yönelim olur

Kompulsif Yeme Problemleri

Kompulsif yeme problemleri güçlü bir dürtüye direnememe neticesinde yemeye yönelmedir. Genelde rahatlatıcı özellikle de belirli bir yiyeceğe karşı kompulsif yeme davranışı görülür.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu teşhis kriteri kişinin en az haftada 2 olmak üzere kendini durduramayacak gibi hissedip aşırı yemek yemesi olarak açıklanabilir. Kişi aç olmadığı halde normalde yediği yiyeceğin çok üzerinde yiyeceği, fiziksel rahatsızlık hissedene kadar hızlı bir şekilde tüketir.

Gece Yeme Sendromu

Bazen kişi gece uykusundan uyanıp yemek yer ve bunu hatırlamayabilir. Gece aşırı yemenin ardından kişi tokluk hissinden dolayı sabah genelde kahvaltı etmek istemeyebilir. Günü öğleye kadar bir şey yemeden geçirebilir. Gece aşırı yeme krizleri kilo alımına dolayısıyla obeziteye sebep olabilir.

Etiketler

Gece yeme sendromuTıkınırcasına yeme bozukluğuKompulsif yeme problemleriStresi gidermek için yemeFarkına varmadan yemeYeme bozuklukları neden olur

Yazar Hakkında

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli 1976 Konya’da doğmuştur. İlk - Orta - Lise öğrenimini Konya' da tamamladıktan sonra, 1995 yılında İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimine başlamıştır ve 2001 yılında Üniversite eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra sonrasında İstanbul Dr.Yıldırım AKTUNA Tıp Merkezinde görev yapmıştır. 2003 Yılında İzmir Tepecik SSK Hastanesinde 3.Cerrahi kliniğinde ihtisasına başlamıştır. 2008 Yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Endoskopi-Kolonoskopi eğitimi almış olup, ardından 2009 yılında Obezitenin cerrahi tedavi uygulamaları ile ilgili Amerika’da ki Cleveland Clinic’te çalışmalara katılmıştır. 2010 – 2011 yılları arasında Erzincan Devlet Hastanesinde mecburi hizmet görevini tamamlamıştır ve bu süreçte Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez yapılan Laparoskopik Sleeve Gastrektomi ameliyatını gerçekleştiren cerrahtır. Eylül 2011 yılı itibari ile Lüleburgaz Derman Hastanesi’nde çalışmaktdır ve Obezite Cerrahisi, Metabolik Cerrahi, Reflü Cerrahisi ile ilgili yurt içi ve yurt dışı gelişmeleri yakınen takip etmektedir. İyi düzeyde İngilizce ve orta seviyede Rusça biliyor. Üniversite yıllarında Çeşme’de sörf yapmaya başlayan, yamaç paraşütü ve dalış sporuyla yakından ilgili olan Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli kış aylarında kayak yapmayı sevmektedir.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.