Obezite; hangi kronik hastalıklara, hangi mekanizmalarla ve nasıl yol açıyor?

Obezite vücutta bir çok kanserin gelişimi için risk teşkil etmektedir.

Obezite; hangi kronik hastalıklara, hangi mekanizmalarla ve nasıl yol açıyor?

OBEZİTE; HANGİ KRONİK HASTALIKLARA, HANGİ MEKANİZMALARLA VE NASIL YOL AÇIYOR?

Beden Kitle İndeksi (BKİ), obezite takip ve tedavisinde kullanılan önemli parametrelerden birisidir. Gerek kimlerin ameliyata uygun olduğunu, gerekse de ameliyat sonrası fayda görüp görmediğini takip etmede sıkça kullanılmaktadır. Peki nedir BKİ? 

BKİ= Kilo (kg) / Boy (m2)

Yani kilomuzun boyumuzun karesine bölümü ile elde edilmektedir. Metrekareye düşen kilo olarak kabul edilmektedir.

Normal aralık =18-25 kg/ m2

  1. 30-35 arası: Class 1 obezite
  2. 35-40 arası: class 2 obezite
  3. 40 ve üzeri : Class 3 obezite

Beden Kitle İndeksi arttıkça, bazı hastalıklara davetiye çıkmaktadır ve bu risk BKİ’nin derecesi ile daha da artmaktadır.

Tip-2 Diabet

Koroner Arter Hastalığı

Uyku Apne Sendromu

Osteoartrit

Gastro-özefageal Reflü Hastalığı

Barret’s Metaplazi

Bazı Kanserler;

  1. Yemek Borusu
  2. Rahim
  3. Meme
  4. Yumurtalık
  5. Prostat
  6. Karaciğer
  7. Safra Kesesi
  8. Böbrek
  9. Bağırsak

Vücutta yağ miktarı arttıkça, kanda bazı sitokinler salınmakta ve bu da insülin sinyallerini bozup insülin direncine yol açmaktadır. Bu sayede kan insülin düzeyi artsa da etkinliği zayıf olmakta ve dışardan insüline gereksinim duyulmaktadır. Artan insülin ihtiyacı da şeker hastalığına yol açmaktadır.

Yağ miktarının artmasıyla; yağ üretimi artmakta ve yağ asitleri salınımı yükselmektedir. Lipotoksisite dediğimiz bu olayla, kandaki lipid miktarı da toksik seviyeye erişmektedir. Lipotoksisite ile alkol dışı karaciğer yağlanması (NAFLD), steatohepatit ve sonrasında da Siroz gelişmektedir. Lipid miktarı ve yapısının da değişmesiyle Koroner kalp hastalıkları,kalp yetmezliği gelişebilmektedir. Yine Renin-anjiotensin-aldosteron ve sempatik sinir sistemi aktivitelerinin artmasıyla da, sistemik ve pulmoner hipertansiyon gelişmekte ve bu da  kalp ve böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Bütün bunlar kişinin yaşam kalitesini bozmakta ve kronik bir hasta olma hali ile baş başa bırakmaktadır. Azalmış yaşam kalitesi, kısır bir döngü ile kişiyi daha ciddi bir obezite durumuna sokabilmektedir.

Artmış mekanik stresle beraber, böbreklerde, yutakta, eklemlerde ve karın bölgesinde basınç artmakta ve sonuçta Uyku Apne Sendromu, Osteoartrit, GERD (reflü) ve özellikle yemek borusu çıkışı - mide girişi bölgesinde kanser riski artmaktadır.

 

Bu makale 30 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Can Keçe

Doç. Dr. Can KEÇE, 1973 yılında doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladıktan sonra Genel Cerrahi uzmanı olmuş, 2007 yılında da Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanlığı unvanını almıştır.

Doç. Dr. Can KEÇE, Trabzon Merkez'de bulunan Medical Park Trabzon Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
OBEZİTE
Prof. Dr. Can Keçe
Prof. Dr. Can Keçe
Trabzon - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube