Kanamalı basur

Kanamalı basur

Makat bölgesinde olan kanamaların en sık sebeplerinden biri de kanamalı basur . ancak kanamaların tamamı gibi öncelikle kanamanın nereden ve hangi hastalık sebebiyle olduğundan emin olunmalı sonra nasıl bir tedavi yapılacağı araştırılmalıdır çünkü makattan olan kanamaların bir çok sebebi vardır ve bunlar arasında geciktirilmesinin çok önem arz ettiği kanser de olabilir.

Makat kanamasının sebebi araştırıldıktan sonra basurdan kaynaklandığından emin olunduktan sonra şu şekilde yaklaşılabilir.Kanama iç basurun cildinin yıpranması sonucu oluşan bir durumdur.İç basurdaki bu yıpranmanın en sık sebebi dışkının sert olması ve bu sertlik sebebiyle ıkınmaktır.İlk yapılması gereken şey fazla ıkınmanın önüne geçilmelidir,şiddetli ıkınmadan dışkı yapılmalı bunun için kabızlık sorunu düzeltilmelidir.Böylece iç yüzeydeki sıyrılma şeklindeki yıpranma kendini onarmaya fırsat bulur ve kanama durabilir.

Basur kanaması nasıl geçer;

İlaçlar genellikle çok etkili olmaz, venoruton, daflon veya doxium gibi tabletler bunlardan biri yanı sıra kortos fitil veya procto glivenol krem gibi bölgesel ilaç kullanılmalıdır.

Kanama süresince ıkınmaya sebep olabilecek acı tüketimi azaltılmalıdır.Acının direk zararı olmaz ancak yanma hissi ıkınmaya sebep olarak kanamaya sebep olabilir veya arttırabilir.Bunun dışında gereksiz yere suçlanan turşu ekşi istenildiği kadar tüketilebilir.Tüm bu önlemlere rağmen kanama devam ediyorsa daha fazla kan kaybetmeden uygun yöntemlerle uzmanına tedavi ettirilmelidir.

Özetle;

Kanamanın sebebinden emin olmak için bu konuda birikimli genel cerrahi uzmanınca anoskop muayenesi yapılmalı, izah edilemediyse kolonoskop yapılmalı ve en etkin tedavi yöntemi belirlenmelidir. Dışkılama alışkanlığı düzenlenmelidir. Uygun ilaçlar kullanılmalı. Kanamanın sebebi basur olabileceği gibi kanser de olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Op.Dr.Atilla KAYA

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Basur kanaması nasıl durur
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube