Ne zaman psikolojik destek almak gerekir?

Psikolojik destek ne zaman almalıyız? Hangi durumlarda psikolojik destek almayı daha çok ertelemememiz gerekmektedir ? Psikolojik destek almak neden hayatımız için önem arz etmektedir?

Ne zaman psikolojik destek almak gerekir?

 

Psikolojik destek veya psikolojik danışmanlık hizmeti bireyin-bireylerin ruhsal alanda zorlandıkları, problem ile baş etme yöntemini bilmediği veya baş etmekte güçlük çektiği , bireyin kendisine dair farkındlığını arttırmak ve benlik saygısını arttırmaya yönelik uzmanla birlikte aktif rol alarak terapide kazanılması mümkün durumlardır.

Bireyin kendi potansiyelinin farkında olması çevresindeki kişileri , iletişim içerisinde olduğu bireyleri daha mantıklı bir şekilde değerlendirebilmesine , önceliğin her zaman kendinin olmasına , kendi kişiliğine saygı duymasına ve değer vermesini sağlayacaktır. Psikolojik destek sayesinde bu beceriler dışında iletişim kurduğumuz insanların hoşlanmadığınız ve size rahatsızlık veren tutum ve davranışlarını değil kendi tutum ve davranışlarınıza odaklanmanız gerektiğini kontrolü kendi davranışlarımız üzerinde sağlamanın etkili ve kalıcı bir öğrenme olduğunu keşfedeceksiniz.

Terapinin hedeflenen durumlara ulaşamaması ve hedeflenen iyileşmenin sağlanamaması farklı durumlara bağlıdır.

Bunlardan bazıları ; Terapiye başlamayı ertelemek ,problemlerin süreğenleşmesini yani kronik bir hale gelmesi,  psikolojik desteğe ihtiyaç duymamak, terapinin size iyi geleceğine dair inancınızın zayıf olması , terapide verilen egzersizleri yerine getirmemek , davranışlarınız için gereken sorumluluğu üstlenmemek, kendi davranışlarınız için başkalarını suçlamak ve zamanla problemlerin aynı bakış açısı ile değerlendirdiğiniz( genelde mantıksız-irrasyonel düşünceler hakimdir) sürece problemlerin  değişmesini beklemek ve terapiden iyi kazanımlar sağlamak bu durumlar var olduğunda pek  gerçekçi bir beklentiler değildir.

Danışanların tutumlarının yanı sıra danışmanların ( terapsitlerin) de danışan ile duygusal bağ kurması, sınırı kaybetmesi , onu kendi ailesinden veya tanıdığı birine benzetmesi ve buna göre davranışlarını değerlendirmesi , ön yargılı davranması , danışana güven verememesi gibi durumlar söz konusu olduğunda da terapide hedeflenen becerilerin danışana kazandırılması mümkün olmayabilir.

Psikolojik destek bireyin kendisine yapacağı en iyi yatırımlardan biridir. Terapi insanı mutlu etmek , iyi hissettirmek ve duymak istediği sözleri terapistinden duymak anlamına gelmemektedir ve terapi bunu da hedeflemez . Terapide bazen hatırlamak istemediğiniz üstünü kapattığınız ancak kaçarak ve yüzleşmeyerek problemi çözemediğiniz anıları ve yaşantıları dile getirmek önemlidir ancak bazen birey için çok zordur. zorlandığınız noktada terapistinize kendinizi açmanız çok önemli .Şu anınızı ve geleceğinizi yaşamanıza engel  olan düşünceleri dile getirmek özellikle önem arz etmektedir.

Terapinin amacı ve hedefi danışanı profosyonel ve bilgiye dayalı bir çerçevede  değerlendirmek , vaka formülasyonunu yapmak , hedef belirlemek, problem ile uyumlu egzersizler vermek ve süreç ilerledikçe ara ara danışanın kazanımlarını  psikolojik testler ile nicel bir şekilde ölçmektir. 

Psikiyatirk bozuklukların varlığı durumunda psikolojik destek alınmadığı sürece problemli davranışlar artış gösterebilir hatta kimi zaman kişi kendisine ve çevresine zarar verme düşüncesinde veya girişiminde bulunabilir. Kişinin sosyal , mesleki , aile ilişkilerinin işlevselliği düşebilir. problemlerin çözülmediği , bakış açınızın değişmediği , daha mantıklı düşünceler devreye girmediği sürece psikiyatrik bozuklukların şiddeti artar. 

Siz de psikolojik destek almayı ertelemeyin , kaçmayın , değişebilir olduğuna inancınızı yitirmeyin. 

 

Bu makale 8 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar

Daha detaylı bilgi ve seansla alakalı ayrıntıları görüşebilmek için soru sorabilirsiniz. Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar; 2020 yılında Maltepe Üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik İngilizce bölümünden onur derecesi ile mezun oldu. 1 yıl hazırlık olmak üzere lisans süreci 5 yıl sürdü. Ardından ara vermeden istanbul aydın üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans sürecini 2021 yılının sonunda onur derecesi ile tamamladı.  Çocuk değerlendirme testleri olan Metropolitan okul olgunluk testi , Bender Gestalt gibi testleri uygulama yetkisine sahip ve MMPI çok yönlü kişilik envanterini uyguluyor.  Yüksek lisans sürecinde alanda iyi olan psikiyatr hocalarından ve uzman klinik psikologlardan patoloji dersleri aldı,. Klinik anlamda psikiyatrik bozuklukları detaylı bir şekilde teori olarak bilmek ve uygulamayı desteklemek iç ...

Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube