Cinsellik - cinsel bozukluklar

Cinsellik her ilişkide büyük bir faktör olan romantik ilişkiyi güçlendirebileceği gibi cinsel bozukluklar veya iletişim problemleri var olduğu zaman ilişki dinaminiğini zayıflatabilen bir durumdur . Cinselliği çocukluk döneminde ebeveynlerin çok kısıtlayıcı , baskılayıcı , eleştirel tutumları ileride yetişkinlik döneminde bireyler cinsellikten korkmasına , kaygılanmasına , öz güven düşüklüğü yaşamasına sebep olmaktadır . Cinselliğin önemini , sağlıklı bir şekilde nasıl gerçekleştiğini , ilişkilerdeki rolünü anlattım . Siz de cinsel işlev bozukluğunuz var ise veya cinselliği sağlıklı bir biçimde nasıl davranışa dökeceğinizi bilmiyorsanız ve kaçınma davranışı gösteriyor iseniz bir profesyonel uzmandan destek almalısınız . ( psikolog , klinik psikolog , psikiyatr) …

Cinsellik - cinsel bozukluklar

Freud'a göre insan dünyaya 2 temel iç güdü ile gelmektedir. Birincisi agresif dürtüler ikincisi de cinsel dürtüler. Kişinin yaşama sevincini , motivasyonunu ve yaşam dürtüsünü cinsellik ile iç içe geçmiş halde düşünebilirsiniz.

 

Cinsellik çok konuşulmayan , konuşulmaktan kaçınılan , görmezden gelinmeye çalışan bir kavram olsa da aslında doğum anımız ve dünya da var olma anımız da cinsellikle bir aradadır. Kadın ve erkekler cinsel işlev bozuklukları , orgazm bozuklukları , cinsel istek bozuklukları bilimsel araştırmalara göre yaygınlığı popülasyonda fazla görülmektedir.

Doktorlara gitmekten çekindiği veya yaşadığı cinsel sorunların geçici olduğunu düşünen ve tanı almayan bireylerin çokluğu da tartışılacak bir konudur.

Çocuklarınızı yetiştirir iken cinsel eğitimin aynı cinsiyette olan çocuğa ( baba - erkek çocuğu , anne-kız çocuğu ) vermesi sağlıklı bir durumdur. Çocuklar özellikle 9-10 yaşlarından itibaren bedeninin , cinsel organının ve karşı cinsin farkında olmaya ve bazı ihtiyaçları ortaya çıkmaya başlamaktadır.

Çocuklara ve ergenlere cinsel istek ve dürtüsünü gerektiğinde erteleyebilme becerisini kazanabilmesi adına cinsellik hakkında ebeveynleri ile konuşma , cinsel eğitim , merak ettiği konular hakkında bilimsel kitaplar okuma , mastürbasyon eğitimi hakkında bilgi verilmesi gerekmektedir. Ebeveynler özel bölgen hakkında konuşma , cinsellik evlenmeden yaşanılmaz, evlenene kadar vajina veya penisini kontrol etmek zorundasın gibi baskıcı, empatiden uzak ve kuralcı tutumları çocuklarda ve ergenlerde tam tersi bir etki yaratarak cinsel doyumu ve isteği arttırabilir.

Yasak olan her şey insanoğlu için cezbedici bir tarafı da bulunmaktadır. Çocuğun istediği her anında cinselliği yaşaması değil fakat bu beceriyi erteleyebilmesi ve bunu öğrenmesi gerekmektedir.

 

Ebeveynler anlayışlı , anlamaya çalışan , ön yargısız tutumlar sergilerler ise cinsellik yaşanılacaksa sağlıklı bir şekilde yaşaması ( prezervatif kullanımı gibi ) hakkında deneyimlerinden ve bilgilerinden bahsederek cinselliği pervasız bir şekilde değil koruyucu önlemleri alarak çocuklarının bir cinsellik yaşamasını sağlayabilirler.

Cinsellik hakkında baskıcı ve yasaklanan tutumlar çocuğa aşırı vurgulanır ise çocuk yetişkin bir birey olduğunda , evlendiğinde cinsel problemler gün yüzüne çıkabilir.

kadınlarda penisin vajinaya girmemesi durumu ( vajinismus), erkeklerde penisin sertleşme problemi ( orgazm) gibi bir çok cinsel işlev bozukluğu yaşanabilir.

Partner ile uyumlu ve iyi bir cinsellik için yeterli zaman , mekan ve uygun kişiyi seçmek gerekmektedir. Partnerle yeni şeyler denemeye dair açık olmak , katı olmamak , onun isteklerini küçümsememek , vücut anatomisini bilmek ( kadınlarda en çok uyarılan yerin klitoris olduğunun bilinmesi gibi ) , uyarım noktalarını bilmek , fantezilere açık olmak gibi bir çok etken cinselliğin kalitesini etkilen faktörlerdir.

Cinsellik haftada kaç kez olursa sağlıklı olur sorusunun tek bir cevabı yoktur bu kişiden kişiye göre değişmektedir fakat bunu belirleyen durum ilişki içerisinde olunan partnerlerin birbirlerinden olan beklentisi yani frekanslarının birbirine uymasıdır. Kadınlar duygusal bağlamda cinsellik yaşadıklarından ötürü duygusal olarak yakın hissettiklerinde partneri ile yaşadıkları cinsellik daha doyum verici ve arzulayıcı olacaktır.

 

Vajinismus , erken boşalma gibi cinsel bozuklukların tedavisi bulunmaktadır. Bilişsel ve davranışçı bir terapist olarak bu ekolün cinsel bozukluklarda etkisi kanıtlanmıştır.

Tedavi de cinsel bozukluk neden kaynaklı , hangi durumlarda daha sık problem ortaya çıkıyor . tetikleyici ve sürdürücü faktörler neler bunlar danışan ile tespit edilip terapist ile iş birliği içinde tespit edilmektedir.

danışanın kendini açması , dürüst olması , utanmaması tedavinin iyi yanıt verme oranını yükseltecek etkenlerden biridir. Cinsel terapiler genellikle iki partnerin katılımı ile gerçekleşmektedir. Cinsel işlev bozukluğu yaşayan partner bazen tek başına sonra da partnerinin ona dahil olması ile uygulayabileceği uygulamalı ev egzersizleri verilmektedir.

Bunları uygulamaya dair istekli olmak problemi çözmek için ne kadar çaba harcadıklarını göstermektedir.

Terapide kazanılan ve öğrenilen becerileri terapi bittikten sonra tekrar uygulayabilmek de önemlidir.

 

Cinsellik hakkında kitap önerecek olursam vajinismus , erken boşalma hakkında genel bilgilere sahip olmak ve bu belirtiler siz de var ise tespit edip tedaviyi geciktirmemek adına bunları bilmeniz faydalı olacaktır. 1. önereceğim kitap kadın ve kadın anatomi bilgisini halk dilinde anlaşılır bir şekle dönüştürmüş olan Cem keçe yazarı olan vajinusmus tedavisi adlı kitabını öneriyorum . erkekler için de erkek ve erkek anatomisini daha iyi anlamak , kendini keşfetmek ve yetersizlik hisleri ile baş edebilmek adına erken boşalma ve tedavisi Cebrail kısa yazarı olan bu kitabı da öneriyorum.

 

Erken boşalma problemi yaşayan erkekler değersiz , yetersiz kendini suçlayan , partneri tarafından sevilmeyen ve beğenilmeyen biri olarak kendilerini algılamaya başlayabilirler. Erkekler için penis çok değerli ve kıymetli bir nesne gibidir. Onu amacına uygun bir şekilde kullanamamak onlar için yetersiz hissetmesine ve kendilerine karşı düşmancıl duygular geliştirmelerine sebep olabilir. Burada kadın partnerin desteği , ilgisi , sevgisi ve bu problemin tedavisi olduğuna dair eşini rahatlatması , onu eksik biri olarak hissettirmemesi erkek partnerde travma oluşturmaması adına önemli bir tutumdur. vajinismus problemi yaşayan kadınlar ise partnerlerine güvenemeyebilir , geçmiş yaşantısında zorla cinsel ilişkiye zorlanmış olabilir ( tecavüz ) , eşini sevmiyor olabilir ancak sevse de vücudu penisin girişine izin vermiyor olabilir ( organik bozukluk ) .

Çiftlerin birbirine karşı nasıl davranacağı , ne gibi cinsel davranışların ilişkiyi daha doyum sağlayıcı bir hale getireceği terapist ve çiftlerle karar verilen süreçlerdir.

Tedavisi olan problemler için lütfen destek almaktan çekinmeyin ve ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlara başvurun.

Umarım faydalı olmuştur.

 

Teşekkürler.

Bu makale 20 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar

Daha detaylı bilgi ve seansla alakalı ayrıntıları görüşebilmek için soru sorabilirsiniz. Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar; 2020 yılında Maltepe Üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik İngilizce bölümünden onur derecesi ile mezun oldu. 1 yıl hazırlık olmak üzere lisans süreci 5 yıl sürdü. Ardından ara vermeden istanbul aydın üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans sürecini 2021 yılının sonunda onur derecesi ile tamamladı.  Çocuk değerlendirme testleri olan Metropolitan okul olgunluk testi , Bender Gestalt gibi testleri uygulama yetkisine sahip ve MMPI çok yönlü kişilik envanterini uyguluyor.  Yüksek lisans sürecinde alanda iyi olan psikiyatr hocalarından ve uzman klinik psikologlardan patoloji dersleri aldı,. Klinik anlamda psikiyatrik bozuklukları detaylı bir şekilde teori olarak bilmek ve uygulamayı desteklemek iç ...

Etiketler
#cinsellik #iç güdü #dürtüler #tutku #arzu #ilişkiler
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube