Hayır diyememek

Hayır diyememek sınır koyamamak ile alakalıdır. Bazen sınır koyamadığımız için bazen de bize aşırı sınır koyulduğu için hayır demeyi seçenek olarak göremeyiz. Hayır demek neden önemli ve bireylerin ilişkilerinde nasıl etkileri var ? Bunları anlatacağım bir makale yazmak istedim. Danışanlarımda da sıklıkla gözlemlediğim hayır diyememek , kendini suçlu hissetmek ve hep kendinden vermek bireyin bir süreden sonra kendinden çok fazla ödün verdiğini göremediği veya bunu normalleştirdiğini gözlemledim. Gelin birlikte sınır çizmenin ne kadar sağlıklı olduğunu fark edelim ve bir noktadan döngümüzü kırmaya başlayalım. Sizde hayır diyemiyorsanız ve bu durum ilişkilerinize ve size zarar veriyorsa ya da nasıl hayır diyeceğinizi bilmiyor iseniz danışmanlık almalısınız.

Hayır diyememek

Hayır demek sınır koyamamak ile alakalı olup bazı bireylerin bu becerinin önemini küçümsediğini gördüm. Romantik ilişkiler, aile içi ilişkiler , sosyal hayatta kurduğumuz ilişkiler hepsinin içinde hayır diyemediğiniz zaman problemler oluşmaya başlayacaktır.

Hayır kelimesini size uygun olmadığını düşündüğünüz bir şey yaptırmak istenildiğinde, kendi alanınıza ihlal edilmeye başlandığında , veya çevrenizde insanların sizden sürekli talepkar bir tutumda davrandıklarında başvurmanız gereken bir kelimedir. Basit bir kelime gibi gözükse de bireyler hayır demekten çekinmektedirler. Çünkü karşı tarafı kaybetmekten onu üzmekten veya 'kötü biri ' gibi olarak algılanmaktan korkarlar. Özellikle hayır demenin yasak olduğu , dile getirmenin bir seçenek olmadığı , duygu ve düşünceleri ifade etmenin engellendiği evlerde büyüyen çocuklar genelde yetişkin olduklarında hayır demekte güçlük çeker. 

Hayır diyemediğinizde zamanla duygu ve düşünceler birikir ve davranış olarak bir çıkışını bulamadığı zaman psikiyatrik bozukluklar ortaya çıkmaya başlayabilir. 

Hayır demek sınır koymak bireyin kendisine olan saygısını ve değerini de güçlendiren bir durumdur. Her zaman sevdiklerimizin istediklerini yapamayız , yanlarında olamayabiliriz veya olmak istemeyebiliriz çünkü bizimde kendi hayatımız var bu açıdan da düşünür iseniz kendinizi suçlamazsınız. Hep verdiğiniz için , her şeyi kabul etitğiniz veya uyum sağladığınız için çevreniz size değer veriyorsa veya önemsiyor ise bu sağlıksız bir ilişkidir çünkü size zarar vermeye başlar. 

Tam tersi bir durumda size başkaları tarafından aşırı sınır koyulmasıdır bu da sağlıksız bir durumdur. Aşırı sınırlar, otorite veya katı kurallar bireyi baskılar, kısıtlar ve birey kendini özgür hissedemez. Böyle hissettiği zaman çevresini de farkında olmadan kendini değersiz hissettiren , düşüncelerine önem vermeyen , bencil insanlarla doldurmaya başlar. İlişkilerde sınırlar sağlıklıdır. Kendinize özel alanınız her zaman olması , kişileri hayatınızın merkezine almamanız ve kendinizi düşünmeniz bencillik değildir.

İlk önce hayır demediğiniz durumları belirleyin . Fark etmek başlamak için çok önemli bir adımdır. 

 

Bu makale 13 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar

Daha detaylı bilgi ve seansla alakalı ayrıntıları görüşebilmek için soru sorabilirsiniz. Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar; 2020 yılında Maltepe Üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik İngilizce bölümünden onur derecesi ile mezun oldu. 1 yıl hazırlık olmak üzere lisans süreci 5 yıl sürdü. Ardından ara vermeden istanbul aydın üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans sürecini 2021 yılının sonunda onur derecesi ile tamamladı.  Çocuk değerlendirme testleri olan Metropolitan okul olgunluk testi , Bender Gestalt gibi testleri uygulama yetkisine sahip ve MMPI çok yönlü kişilik envanterini uyguluyor.  Yüksek lisans sürecinde alanda iyi olan psikiyatr hocalarından ve uzman klinik psikologlardan patoloji dersleri aldı,. Klinik anlamda psikiyatrik bozuklukları detaylı bir şekilde teori olarak bilmek ve uygulamayı desteklemek iç ...

Etiketler
#hayır #sınırkoymak #psikoloji
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube