Özel gereksinime ihtiyacı olan çocuklar ve yetişkinler hakkında

Özel gereksinime ihtiyacı olan çocuklar ve yetişkinlerden kasıt normal gelişim seyreden çocuklardan farklı olarak seyreden ; otizm, down sendromu , dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), serebral palsy , konuşma güçlükleri , zihinsel ve fiziksel engeli olan bireyleri kapsamaktadır.

Özel gereksinime ihtiyacı olan çocuklar ve yetişkinler hakkında

Özel gereksinimli bireyler veya çocuklar hayatlarında akran zorbalığı, yas süreçleri, iletişim problemleri, öz güven düşüklüğü , kendilerini yetersiz hissetmeleri  , fiziksel ve psikolojik şiddet , dışlanma , hor görülme , sosyal desteğin az olması  gibi birçok durum yaşamaktadır.

Böyle durumlarda özel gereksinimli kişilerin veya çocukların ebevynleri ve çevresi çok önem arz etmektedir. çocukların ruh sağlığı süreçlerinde yaşıtlarına göre bir çok alanda ( sosyal , dil konuşma , mental retardasyon , kendini ifade edememe ) gibi zorluklar yaşamaktadır. Ebeveynler özel gereksinimli bir çocuğa sahip olduğunu öğrendiklerinde travmatik belirtiler gösterebilir. Yas sürecinde olduğu gibi kabul edememe , inkar süreçleri ardından ebeveynlerin kendilerini suçlaması sıklıkla görülmektedir.

Bundan dolayı ebeveynlerin ruh sağlıkları için destek alması önem arz etmektedir. ebeveynler benimde yakından gözlemlediğim süreçlerinde kendileri ihmal etmektedir. Sosyal aktivitelerini , mesleklerini geri planda bırakmaktadırlar. Çocukları odaklı yaşamak zorunda kendini hissedebilmektedirler. Kendileri mutlu olursa çocukları da bu şekilde mutlu olabilirler.

aileler zorlandıkları zaman bunu ertelememeli ve bir ruh sağlığı uzmanında destek almayı düşünmesi gerekmektedir. süreçler bazen ömür boyu olabileceği için kendini ihmal etmek , duygu ve düşüncelerini önemsememek , kendini değersiz hissetmek süreç de motivasyon kaybına , öfke problemlerine, depresyona , hayata karşı umusuzluk duygularının artmasına , zevk kaybına sebep olmaktadır. Özel gereksinimli çocuk olduktan sonra çiftler arasında iletişim problemleri , cinsel isteksizlik , tahammülsüzlüğün artması , agresyon sıklıkla yaşanmaktadır. Kabul süreçlerini ele almak , duygu giriş ve çıkışına izin vermek , her zaman iyiymiş gibi davranmamak , sosyal aktivitelere dönmek , eşlerin birbirlerine destek olması ve iletişim kurabilmesi  terapide kazanılması gereken hedeflerdir. 

Siz de özel gereksinime ihtiyacı olan çocuğa sahip iseniz veya özel gereksinimli bir yetişkin iseniz , ya da bakımverenseniz ruh sağlığı uzmanından destek almanız gerekmektedir.

 

teşekkürler .

Bu makale 13 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar

Daha detaylı bilgi ve seansla alakalı ayrıntıları görüşebilmek için soru sorabilirsiniz. Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar; 2020 yılında Maltepe Üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik İngilizce bölümünden onur derecesi ile mezun oldu. 1 yıl hazırlık olmak üzere lisans süreci 5 yıl sürdü. Ardından ara vermeden istanbul aydın üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans sürecini 2021 yılının sonunda onur derecesi ile tamamladı.  Çocuk değerlendirme testleri olan Metropolitan okul olgunluk testi , Bender Gestalt gibi testleri uygulama yetkisine sahip ve MMPI çok yönlü kişilik envanterini uyguluyor.  Yüksek lisans sürecinde alanda iyi olan psikiyatr hocalarından ve uzman klinik psikologlardan patoloji dersleri aldı,. Klinik anlamda psikiyatrik bozuklukları detaylı bir şekilde teori olarak bilmek ve uygulamayı desteklemek iç ...

Etiketler
Özel gereksinim
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube