Ramazanda beslenme düzeni

Uzm. Dyt. Turgay Köse
Uzm. Dyt. Turgay Köse
10 Ağustos 2010375 görüntülenme
Randevu Al
Ramazanda beslenme düzeni

Yaşamak için 3 temel unsur söz konusudur:

1.      Nefes almak (aksi taktirde birkaç dakikadan fazla yaşanamaz),

2.      Su içmek (aksi taktirde birkaç günden fazla yaşanamaz),

3.      Beslenmek (aksi taktirde birkaç haftadan fazla yaşanamaz).

Sonrasında kariyer yapmak, para kazanmak, mutluluk gibi unsurlar yer almaktadır. O halde kabul etmek gerekir ki yaşamak için beslenmek gerekir; o halde iyi yaşamak için de iyi beslenmek gerekmektedir.

Ramazan ayında oruç tutan bireyler, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermelidirler. Genelde 3 - 4 öğünde tüketilen besinler, beslenme düzeninin tamamen değiştiği bu dönemde 2 öğüne sıkıştırılmaktadır. Özellikle tatlı, hamur işleri, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde artış olmakta; buna karşılık başta su olmak üzere, sebze ve meyve tüketimi azalmaktadır. Halbuki bu dönemde günlük almamız gereken enerji ve besin öğelerinin oranları değişmemektedir.

Ramazanda gün boyu aç kalınacağı için yatmadan aşırı yemek yerine, sahura kalmak çok daha sağlıklı olacaktır. Sahura kalkılmadığı taktirde açlık süresi ortalama 19 - 20 saate çıkmaktadır. Bu durumda kan şekeri günün daha erken saatlerinde düşmekte ve kişinin veriminin azalmasına yol açmaktadır. Bu yüzden mutlaka sahura kalkılmalı ve yemek yerine; süt, çay, taze sıkılmış meyve suyu, bitki veya meyve çayı, yumurta, peynir, zeytin, esmer ekmek gibi alternatiflerden oluşan kahvaltı tercih edilmelidir.

UzuN bir açlık sonrası, iftara mümkünse 1 kase çorba ile başlayarak 5 - 10 dakika kadar yemeğe ara verilmeli, ardından ana yemeğe devam edilmelidir. Ana yemekte etli veya etsiz sebze ya da kurubaklagil yemekleri, pilav, makarna, esmer ekmek gibi tahıllar, yoğurt, ayran, cacık, salata, meyve gibi lif oranı yüksek alternatiflerden oluşan bir iftar yemeğinin sindirimi de daha kolay olacaktır.

Etiketler

Beslenme düzeniİftarSahurRamazanda beslenme düzeni

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Turgay Köse

Uzm. Dyt. Turgay Köse

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, 1977 yılında İstanbul'da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans programını tamamlayarak Toplu Beslenme Sistemleri Bilim Uzmanlığı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır