Mideye mi bayram?

Ramazan’ı Şerife güle güle derken Ramazan Bayramına hoş geldin dediğimiz bu günlerde kilo aldık veya verdik önemli olan bundan sonra nasıl beslenebiliriz?

Mideye mi bayram?

Ramazan’ı Şerife güle güle derken Ramazan Bayramına hoş geldin dediğimiz bu günlerde kilo aldık veya verdik önemli olan bundan sonra nasıl beslenebiliriz? Şimdi yeniden eski beslenmeye dönme zamanı. Ramazan boyunca uzun süre aç kaldık, mideyi yormamak adına normal beslenme düzenine geçerken kademeli ve sağlıklı adımlar atmak çok önemli. Öncelikle Ramazan ayı boyunca alıştığımız sahur, gece yemeği olarak devam ettirilmemeli, uyumadan 2-2,5 saat önce besin alımı durdurulmalıdır. Bozulan uyku düzeninizi eski rutininize döndürmek için güne erken başlayabilirsiniz.

Bayramda dikkat etmemiz gereken noktalar:

-Öncelikle güne yeterli ve dengeli bir kahvaltı tabağıyla başlayın.
-Günlük ihtiyacınız olan su miktarını gün içerisine pay ederek tüketin (kg x 30 ml).
-Sıvı ihtiyacınız şekerli ve gazlı içeceklerden karşılamayın.  
-Günde 1 kez sade maden suyu tüketelim. (aksini belirten bir sağlık probleminiz yoksa)
-Tatlı haklarınızı mümkünse sütlü tatlılardan yana kullanın. Baklava, şerbetli tatlılar yemek istiyorsanız max 2 dilim tüketin. 
-Günlük yürüyüşler ve egzersizler yapın.
-Sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanın (haşlama, fırında, ızgara, yağsız tavada). Kızartma tercih etmeyin.
-Çay kahve tüketimini abartmayın. Günde 2 fincan kahve  tüketimi yeterli olacaktır. 
-Ana öğünlerinizde sebze/salata/yeşillikler ve yoğurt yemeyi unutmayın. 
-Tam buğday, çavdar ya da yulaf ekmekleri tercih edip posa alımını arttırın. Bağırsak problemlerinden kurtulup yokluk sürenizi uzatmış olursunuz. 
-Papatya çayı, yeşil çay, ada çayı, beyaz çay gibi bitki çaylarıyla kendinizi rahatlatın. Fakat 2 kupanın üzerine çıkmayın. 

Bayram sonrası ne yapalım:

-Eski beslenme düzenimize dönüyoruz, akşam yemeklerini daha hafif geçiriyoruz 
-Büyük kısıtlamalara gerek yok, yeter ki battı balık yan gider diye koyvermeyin. Aynı iradeyle ve azimle devam edin.
-Rafine şekeri kısıtlamanın tam vakti çünkü bayramda/tatilde yeterince tüketmiş olabilirsiniz.

Bir baklava şu kadar ekmeğe-yağa-şekere denk gelir, şunu yerseniz şunu yemeyin, şunu bunla dengeleyin gibi cümleler yazmak yetmiyor bazen. Çünkü herkesin süreci ve beslenmesi kendine özel. Bu arada kesinlikle kalori değerleri ve dengeleme ile ilgili bilgi sahibi olunması gerektiğini düşünüyorum, bununla ilgili bir eleştirim yok. Ama amacım bayramda şunu yiyin bunu yemeyin demektense biraz farkındalık yaratmak:

-Ramazan ayı boyunca hiç tatlı yemedin mi?
-Önüne gelen her tatlıyı yemek zorunda mısın?
-Önümüzdeki 3 günün geri kalan 362 günden bir farkı var mı gerçekten?
-Yani bu üç gün ekstra dikkatli olman gereken sürekli birşeyleri birşeylerle denegeleyip kendini yasaklarla sınırlandırman gereken bir süreç mi?

Unutmayın! İkram edilen her şeyi yemek zorunda değilsiniz. Reddetmesini bilmelisiniz. Besin tüketiminin kısıtlandığı bir dönemden çıkılmış gibi hissedilse de, kontrolsüz besin tüketimi engellenmeli; sofranın başına oturup tek seferde çok fazla ve hızlı yemek yemekten kaçınılmalıdır. Ziyaretlerde ve tatil yerlerinde açık büfe tuzağına düşmeyin. Göz mideden büyüktür derler, insanlar tabakları tıka basa dolduruyor, kalanı döküp israf ediyor. Gözünüz değil, mideniz doysun!  

Mutluluğun yolu güzel beslenmeden geçiyor, denge kurduğunuz zaman yemek kaygısına düşmeden bayramı gönül rahatlığıyla geçirebilirsiniz. Sevdiklerinizle beraber sağlıklı, huzurlu ve mutlu nice bayramlara..:)

Bu makale 26 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hülya Özel Altek

Dyt.Hülya Özel, Afyon Kocatepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başlamış olduğu eğitimini başarı ile tamamlayarak 2017 yılında Beslenme ve Diyetetik Uzmanı olmuştur. 

Dyt.Hülya Özel, Mesleki çalışmalarına Mediform ve Batman B-fit Kadınlara Özel Spor Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diyet yapmak
Dyt. Hülya Özel Altek
Dyt. Hülya Özel Altek
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube