Sağlıklı kilo verimi

Sağlıklı kilo verimi

Kilo verimi sırasında en çok dikkat etmemiz gereken konu metabolizmanızı yormayacak vücutta Protein , vitamin , mineral eksikliği yaratmayacak bir beslenme programı düzenlemek olmalıdır. Sağlıklı ve kalıcı diyet yapmanın başlangıç aşaması kan tahlilinden geçer diyet programı kişiye özeldir .Bunun nedeni sizde metabolizmanızın yavaş çalışmasına neden olan bir sağlık sorunu var mı yok mu bunun saptanması lazım . Metabolizmayı yavaşlatan rahatsızlıklar , insülin direnci , gizli şeker , vücutta insülin hormonunun fazla salgılanması yada az salgılanması protein eksikliği, vücutta demir eksikliği gibi bir çok sebep metabolizmanızı yavaşlata bilir.İlk adım bunların var olup olmadığını saptamak olacaktır . Kan tahlili kan tahlili yapılmadan verilen diyetlere güvenmeyin ve metabolizmanızı yormayın .Kilo veriminin yanında en az zayıflama süresi kadar koruma programı uygulamak gerekir.

Koruma programı ne demek :Koruma programı aşırı yemek yemekte değil , diyet yapmakta değil.Korumada amaç gri beslenmeyi bulmak yani sizin yaşantınıza , aktivitenize ve düştüğünüz kiloya göre almanız gereken protein karbonhidratların bütün yiyeceklerin iyi bir şekilde planlanıp size öğretilmesi gereken bir süreç .Tam anlamıyla gri ,ne siyah (aşırı yeme )ne de beyaz (diyet yapmak ) hayatınız boyunca diyet yapamayacağınız gibi yapmamalısınız da , zayıfladıktan sonra size özel koruma programını öğrenmelisiniz.

Diyetiniz size özel olmasının yanı sıra sizlere zayıflarken küçük önerilerde buluna bilirim , Metabolizmayı yormamak için .

1-)Günde 2,5 – 3 lt su için .Su yağ yakımı ve kilo verimi için elzem olan vazgeçilmez bir içecektir.Diyet yaparken yakılan yağlar su ile vücuttan atılır.Su içmeden zayıflamanız mümkün değildir.

2-)Diyet yaparken kaliteli protein tüketin .Sağlığınızı korumak ve metabolizmanızı hızlı tutmak için haftada 2 kez kırmızı et ,Haftada 2 kez yumurta ,Haftada 3 defa balık , Haftada 3 defa tavuk yemelisiniz.Özellikle protein ihtiyacı, içerdiği (n-3)yağ asidi açısından ve dolaşımı düzene sokma açısından balık çok önemli bir besinimiz.

3-)Beslenme şeklinizi 3 ara ve 3 ana öğün olarak düzenleyin 6 öğünden oluşan bir program sizin metabolizmanızı hem çalıştırıp hem de insülin dengenizi sağlayacaktır.Bu öğünler arasında kahvaltı öğünü en önemlisi kahvaltıya ağırlık vermelisiniz .kahvaltı öğünü metabolizmanın çalışması için start veren bir öğündür. Çünkü mideye herhangi bir besin girdiği anda metabolizma çalışmaya başlar . Ara öğünlerde meyve ,yoğurt (özellikle probiyotik yoğurtları ) lght bisküvileri tercih edin akşam yemeğini tek bir yemek çeşidi olarak belirleyin 1 tabak sebze yanında ekmek , veya ızgara balık yada tavuk gibi .

4-) Ayrıca son yıllarda araştırmalar şunu gösteriyor ki yemeklerinizi hep aynı saatte yemeye özen gösterin .Hep aynı saatte yemek yenildiğinde metabolizma hızlanıyor.

5-)Kan şekeri düşük olanlar , şeker hastası olanlar yada insülin direnci olan kişiler protein ile karbon hidratı karışık yemeliler yoğurt + meyve ,peynir + ekmek (8 tahıllı veya tam buğday ekmeği )ara öğünlerde tercih edilmeli.Ana öğünde yediğiniz proteinli yiyecek yada sebze ile de mutlaka ekmek yenilmelidir.

6-)Haftada 2 veya 3 defa öğle öğününde domates soslu makarna yiyerek zayıflaya bilirsiniz veya simit

7-)Haftada 1-2 defada dondurma ,tatlı yiyerek zayıflaya bilirsiniz.

8-)1Hafta süresince her yediğinizi ve içtiğinizi atıştırdıklarınızı yazın .Bu sizin kendinizle yüzleşmenize ve farkındalığınızı artmasını da sağlayıp daha doğru hareket etmenizi sağlıyacaktır .

9-)Yemek yerken dikkatinizi yediğiniz yemeğe yoğunlaştırın , yemek yerken başka bir işle ilgilenmeyin , çalışmayın , TV izlemeyin ,yada okumayın yediğinizin farkına vararak yerseniz daha az yemek yemiş olursunuz.

10-)yemek yaparken yada sofra toparlarken kalan yemekleri atıştırmayın .

11-)Aldığınız yiyecekleri mutlaka yerlerine yerleştirin ortalıkta duran yiyeceği ağzınıza atmanız daha kolaydır kendinize engel olun.

12)Atıştırmak fazla kilolara neden olan en büyük etmendir yemeği öğünlerde yenebilen yaşam için gerekli bir unsur olarak görmeye çalışın .Atıştırma alışkanlığınızı tamamen kaldırın.

Bunu olumlamalarla başarabilirsiniz . Bu olumlamaya örnek; Öğünlerimde yediğim yemekler bana yetiyor ve mutlu ediyor.Atıştırma ihtiyacı duymuyorum şeklindeki cümleleri kendi kendinize tekrarlayın.

Diyet yaparken olumlamaların faydası büyük ; Olumlamalar , bize moral veren küçük olumlu cümlelerdir.Kurulan cümleler olumlu olmalıdır ve şimdiki zamanda kurulmuş olmalıdır. Bu cümlelerden size en etkili olanlarını seçip sürekli kendi kendinize bu cümleleri tekrarlamalısınız.


Örnek olarak ;
1-) Yavaş tadına vararak sağlıklı yemekler yemeyi seviyorum.
2-)Küçük miktarlarda iyi bir yemek yediğim de kendimin ve beynimin tam anlamıyla tatmin olmuş hissediyorum .
3-)Kilolarımdan kolayca çok çaba harcamadan kurtuluyorum.
4-)Diyetimde yediğim yemekler beni doyuruyor ve tatmin oluyorum.
5-)Ben zayıflarken yeme alışkanlığımı da düzene sokuyorum ve bu beni mutlu ediyor.
6-)Her geçen gün iştahım giderek azalıyor.
7-)Sakin ve rahat kilo vermek çok kolay oluyor.
8-)Zayıfladıkça kendimi her geçen gün daha özgür ve mutlu hissediyorum.
9-)Sağlıklı zayıfladıkça bedenimi ve kendimi daha çok seviyorum.
10-)Yemeğimi yavaş yiyerek yediğimin tadını daha fazla çıkarıyorum .
11-)Küçük porsiyon yemeklerle de tatmin oluyorum.
12-)Yeter noktasını bilip yemek yemeyi kesebiliyorum.
13-)Yediğim yemeği iyi çiğnediğim için tadına sonuna kadar varabiliyorum.
14-)Diyetimi düzenli ve dikkatli yaptığım da kendimi daha mutlu ,başarılı ve huzurlu hissediyorum.
Bu cümlelerden kendinize en uygun olanlarını seçip sesli bir şekilde kendi kendinize sürekli tekrarlayın.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Banu Kazanç

Etiketler
Sağlıklı kilo verimi
Dyt. Banu Kazanç
Dyt. Banu Kazanç
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube