Narsisizm nedir?

Narsisizm, düşük benlik ve düşük öz saygı duygusunun bir "savunma mekanizması" gibi meydana çıkarak düşük benlik duygusunu gizlemeyi amaçlayan bir kişilik bozukluğudur.

Narsisizm nedir?

Narsisizm, düşük benlik ve düşük öz saygı duygusunun bir "savunma mekanizması" gibi meydana çıkarak düşük benlik duygusunu gizlemeyi amaçlayan bir kişilik bozukluğudur. Narsisist kişiler tabiri yerinde ise alkışlarla yaşarlar. Sürekli bir biçimde ilgi, alaka, ve beğeni ihtiyacı duyarlar. Sürekli ihtiyacını duydukları ilgi ve beğeni ise bilinçdışı ya da iç dünyalarında var olan yoğun yetersizlik hissinin bastırılması için birer araçtırlar. Narsisist kişiler genellikle yakın çevrelerini kendi grandiyözitelerini destekleyecek ve onların sürekli biçimde ihtiyacını duydukları ilgi ve beğeniyi onlara sunabilecek kişilerden oluştururlar. Empatiden yoksun olabilen narsisistler buna ek olarak yoğun grandiyözitelerinin altında kırılgan bir yapı da barındırabilirler.

Bu makale 28 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Cumhur Sezer Sadıkoğlu

Psikolog Cumhur Sezer Sadıkoğlu, Kadir Has Üniversitesi %100 İngilizce Psikoloji bölümünden yüksek onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde stajını tamamlamıştır. MOXO Türkiye derneğinden MOXO testi uygulayıcı sertifikasına, Türk Psikologlar Derneği'nden MMPI kişilik envanteri testi uygulayıcı sertifikasına sahiptir. Ayrıca, Prof. Dr. Doğan Şahin'den Temel Dinamik Psikoterapi eğitimi sertifikasına sahiptir. Doç. Dr. Itır Tarı Cömert'ten Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) eğitimi almıştır. Süpervizyon eşliğinde deneyim kazanmak için düşük ücretli danışan görmeye devam etmektedir.

Etiketler
Narsizim
Psk. Cumhur Sezer Sadıkoğlu
Psk. Cumhur Sezer Sadıkoğlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube