Mutluluğu bir de besinlerde arayalım

MUTLULUĞU BİR DE BESİNLERDE ARAYALIM

Mutluluğu bir de besinlerde arayalım

Mutluluk denince akla hemen SEROTONİN gelir... Nam-ı diğer mutluluk hormonu. Gözümüzün önünden akan çikolata şelaleleri gösterisi geçtiyse eğer bu hormon seviyesi nasıl arttırılır onu konuşalım. Serotonin vücutta üretilen bir hormondur. Fakat dışardan omega- 3, triptofan, magnezyum, çinko alımı serotonin üretimini destekler. Triptofan bir aminoasittir ve hindi, yumurta, badem, tavuk, dana, soya, süt ve süt ürünleri, mandalina, muz, kakao, susam, fıstık, un gibi besinlerde bulunur. Omega- 3’ün en iyi kaynağı ise balıktır.

Karbonhidrat serotonin salgılanmasını desteklediği gibi aşırı alımı, kilo artışına sebep olacağı için, düzeltelim dediğimiz moralinizi daha çok bozmuş olmayalım. Kan şekerinizin hızlı yükselmesine bağlı, sonrasında yaşayacağınız yorgunluk hissi de cabası. Bu yüzden lifi bol, ölçüsü karar karbonhidrat tüketimi en iyisi. Yani yararını göreceğimiz karbonhidrat(şeker), sofra şekeri değil, meyve ve ekmekteki karbonhidrattır(şekerdir). Ayrıca buradan karbonhidratı düşük diyetlerin olumsuz etkisine de atıfta bulunmuş olalım.


 

Bu makale 22 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Beyza Erturgut

  Dyt. Beyza Erturgut ; Yeditepe Üniversitesi / İstanbul Beslenme ve Diyetetik Bölümü/ Lisans alanında tahsil yapmıştır. Mezun olduktan sonra Özel Sur Hastanesinde çalışmaya başlamıştır. Şu an mesleki çalışmalarına Besa Klinikte devam etmektedir. ARAŞTIRMA VE YAYINLAR : ‘Bir üniversite hastanesinde yatan hastaların yemekhane hizmetlerinden memnuniyet durumlar ı’ (halk sağlığı kongresinde yayınlanmıştır./2013) ‘Bir üniversite hastanesinde çalışan personelin yemekhane hizmetlerinden memnuniyetinin incelenmesi’ (halk sağlığı kongresinde yayınlanmıştır./2014) ‘Beslenme ve diyetetik lisans eğitiminin sağlıklı yeme indeksi üzerine etkisi ve öğrencilerin demir, kalsiyum, foklik asit gereksinimlerinin karşılanması yönünden değerlendirilmesi’ (lisans tezi)   ALDIĞI SERTİFİKALAR : Katılım Sertifikası (Gaziantep 2013) Int ...

Dyt. Beyza Erturgut
Dyt. Beyza Erturgut
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube