Beyne destek olan eski beslenme şekli klavuzu

Beyne destek olan eski beslenme şekli klavuzu
Beynimiz vücudumuzda olmazsa olmaz olan organlardan biridir. Vücudumuzun bütün aldığımız besinlerden etkilendiği gibi, beynimiz de yediklerimizden etkilenir.
Beynimizi şekillendiren besinlerden daha fazla alabilmek için yememiz ve yemememiz gereken besinler:
-Sebze ve meyve yiyin: Atalarımızın en çok tükettikleri temel gıda maddesi meyveler ve sebzeler, özellikle çekirdeksiz meyveler ve diğerleriydi. Onların yedikleri sebze ve meyveler bizim yediklerimizden 3 kat daha çeşitliydi. Yenen kabuklu meyveler ve baklagiller,meyve ve sebzeler, %65 kalori ve bir günde 100 gram lif sağlıyordu. Bizim aldığımız lif ve kalorinin neredeyse 10 katı. Meyve ve sebzeler insanların bugün takviye aldığı kadar çok vitamin, mineral ve oksit giderici sağlar.
-Bol miktarda deniz ürünü yiyin: Omega 6 yağına karşın bir parça omega 3 ya da en fazla 4, omega 6 yağına karşın bir omega 3 almak, bu beynin aksamadan çalışmasını sağlar. Bugün mısır yağları, margarinler, fırında pişirilmiş patatesler içindeki omega 6 miktarı, balık tipi omega 3 yağı miktarının on beş ya da yirmi katı. Bu, hücrelerin özellikle beyin hücrelerinin hastalanmasına neden oluyor. Eğer omega 3 yağı yetersiz olursa ve omega 6 yağı çok fazla miktarda olursa, beyin hücrelerinin çalışması aksar ya da bu hücreler hiç çalışamaz hale gelirler. Beyni güçlendiren yiyeceklerden yağlı balık, özellikle som balığı, sardunya, uskumru ve ringa yemek ya da balık yağı kapsülü almak ve omega 6’yı azaltmak.
-Şeker: Atalarımız tatlandırıcı olarak bal ve meyveleri kullanırlardı. Bugün bir yıllık saf şeker tüketimimiz yılda ortalama 250 kilo. Atalarımızın aldığı oranda karbonhidrat alıyoruz ama onların karbonhidratları besin değeri yüksek olan sebze ve meyvelerden geliyordu. Bizimkinin ise sadece üçte biri sebze ve meyvelerden geliyor. Çoğunluğu ise şekerden geliyor. Şeker kandaki insülin, glikoz ve trigliserid oranını arttırıyor ve bu da felç ve beyinin görevini gerektiği gibi yerine getirmemesi belirtilerinin görülmesine neden oluyor.
-İşlenmiş yağlar: Yakın zamanda işlenmiş sebze yağları ve katı yağ tüketimindeki hızlı ve büyük artış, beynimizin, alışkın olmadığı yağ çeşitleriyle yüklenmesine neden oluyor. Atalarımız sadece yiyeceklerin içinde bulunan yağları yiyorlardı ve yağdan aldıkları kalori miktarı sadece %22, bugün bizim ise %35 tir. Hidrojenle birleştirilmiş ve trans yağlar gibi damar sertliğini önleyen yağların aşırı tüketimi, hücrelerin düzgün bir şekilde çalışmasını engeller ve bu da beyne zararlıdır. Bazı yağlar beynin ihtiyaçlarına daha uygundur: canola yağı, zeytin yağı, keten tohumu yağı…..
-Potasyum ve Sodyum: Önemli olan sodyumdan değil potasyumdan zengin beslenmektir. Atalarımız bunu daha çok sebze ve meyve tüketerek 7000 miligram potasyum ve sadece 600 gram sodyum alıyorlardı. Bugün ise biz 4000 miligram sodyum sadece 2500 miligram potasyum alıyoruz. Yapılan çalışmalarda potasyumdan daha çok sodyum yiyen tek memeli canlı insan olarak belirlenmiştir. Ve bu bize yüksek kan basıncı ve felçten dolayı sakatlık ve ölüm olarak geri dönüyor. 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Seyran Seçil Kural

Etiketler
Sebze
Dyt. Seyran Seçil Kural
Dyt. Seyran Seçil Kural
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube