Toplumda kişiler kulaktan duyma yanlış bilgilerle amatör şekilde zayıflama çabası içine girerler. Bu çaba genellikle sonuçsuz kalır ya da sağlıksız bir şekilde açlığa mahkum olma ve yetersiz beslenme durumu ile sonuçlanır. Aslında yediklerimizi doğru beslenme kurallarına göre seçerek ve dengeli beslenerek zayıflamak en sağlıklısıdır. Sağlığımızı bozmadan kilo vermek ve ömür boyu formumuzu korumak için aşağıda bilinen yanlış inançlara kendimizi kaptırmamalıyız.
1.Şismanlık aileden geçer.
Eğer ailede geleneksel alışkanlık olarak hamur işi, kızartma ve tatlılara düşkünlük var ise, hemen hemen her öğünde bunları tüketmeye alışılmışsa bu durum genetik yol ile geçen şişmanlıktan ziyade, alışkanlıklardan doğan şişmanlık geçişini ifade eder.
2-Bazı öğünleri hiç yemiyorum hala şişmanlıyorum.
Zayıflamak isteyip normal öğün aralıklarına uymadan uzun süre aç kalan kişiler, bu süre sonunda normalden daha fazla yemek tüketerek aç kaldıkları süreyi telafi etmek durumunda olurlar. Örneğin. Ramazan ayında oruç tutanların çoğunlukla kilo alma durumları gözlenir. Bu süreç çok uzun süre devam ederse metabolizmada da anormal değişiklikler ve problemler ortaya çıkar.
3-Zayıflama hapı ile diyet yapmadan kilo kaybedebilirim.
Sağlığımız için oldukça zararlı olan ve genellikle izinsiz biçimde satışa sunulan sözde zayıflama hapları beynin iştah merkezine olumsuz etki yaparak iştahı sağlıksız bir bir biçimde keser ve kişi yemek yeme ihtiyacı hissetmez, bu durum kişinin sinir ve hormonal dengesini ciddi anlamda bozar ve geri dönüşü olmayan problemlere ve organ hasarlarına neden olur. İlaç alımı kesildikten sonra yeme alışkanlıklarında değişiklikler yapmadan devam ederse verdiği yalancı kilolar bünyede yerini alır.
4-Diyet ürünler şişmanlatmaz.
Hazır paketli şekilde satılan bu gıda ürünleri içeriğine eklenen katlı maddeleri, doymuş yağ ve yüksek şeker içeriğine sahip olduğundan dolayı bu ürünlerin şişmanlatmayacaklarını düşünmek yapılan en büyük hatadır. Reklam amacıyla ortaya atılan aldatıcı varsayımlara inanmamak ve hazır paketli diyet ürünlerinden kaçınmak gerekir.
5-Su içsem yarıyor.
Suyun kalorisi sıfırdır. Kalorisi olmayan bir maddenin yağa dönüşme ihtimali yoktur. Su metabolizmamızın sağlıklı bir biçimde çalışması için gereklidir ve gereğinden fazla içilmesi durumunda böbreklerimiz aracılığı ile idrar yollarından dışarı atılır. Sonuç olarak hangi saatte ve ne şekilde içilirse içilsin, su kişiyi şişmanlatmaz.
6-Limon suyu yağları eritir.
Limon suyunun zayıflatıcı bir etkisi yoktur. Çünkü vücudumuzdaki yağlar oksitlenme dediğimiz olay ile enerjiye çevrilerek vücudumuzdan atılır. Limonun bu süreçte herhangi bir rolü yoktur.
7-Sauna ve terleme zayıflatır.
Sıcakta kalarak ya da farklı yöntemlerle terlemek vücuttan yağ değil sadece su kaybına neden olur. Kaybedilen su daha sonra içilen su ile vücuda yeniden alınır, bu süreçte yağların erimesi ve atılması söz konusu değildir.
8- Zeytinyağı şişmanlatmaz.
Zeytinyağı diğer yağ çeşitleri ile aynı miktarda kalori içerir. Besin ögeleri ve yağ asitleri bakımından farklı olması sonuç olarak kalorisini azaltmaz ve ya kilo almaya engel bir durum oluşturmaz. Zayıflama sürecinde zeytinyağı tercihi güzel bir seçimdir, yalnız tüketim miktarı ölçülü olmalıdır.