Tatlı yeme isteğinin sebebi "reaktif hipoglisemi" olabilir mi?

Dyt. Ayça Yağcı
Dyt. Ayça Yağcı
31 Mart 202296 görüntülenme
Randevu Al
Tatlı yeme isteği, tatlıya yönelme, tatlıya "hayır" diyememenin pek çok nedeni olabilir! Bu nedenlerden biri de "reaktif hipoglisemi"dir.
Tatlı yeme isteğinin sebebi "reaktif hipoglisemi" olabilir mi?

Reaktif hipoglisemi (postprandiyal hipoglisemi = yemek sonrası hipoglisemi), genellikle yemekten sonraki 4 saat içerisinde kan şekerinin açlık kan şekeri altına düşmesi durumdur. Yemekten sonra baş dönmesi, terleme, titreme, halsizlik, uyku isteği gibi belirtiler görülebilir. Reaktif hipoglisemiye sebep olan herhangi bir tıbbi durum söz konusu ise tıbbi tedavi gerekmektedir, bununla beraber beslenmede bu duruma uygun değişiklikler yapmak elzemdir.  Öğünlerin zamanlaması ve içeriğinin dengeli oluşuna dikkat edilmelidir.

 

Yemek sonrası kan şekeri regülasyonunda meydana gelen bozukluk, kan şekeri ve insülin salınımı arasındaki dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Pankreas tarafından üretilen insülinin gereğinden fazla salgılanması kan şekerinin normalden daha düşük bir seviyeye inmesine sebep olur. Pankreas aktivitesindeki bu artışın sebebi belirsizdir, hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Kişi kan şekerindeki düşüşe bağlı olarak karbonhidrat ve şeker içeriği yüksek besinlere yönelebilir. Kişiye uygun bir beslenme programıyla kan şekeri seviyesindeki dalgalanmaların önüne geçerek seviyeyi dengede tutmak oldukça önemlidir.

 

Rutinde yapılan kan tahlillerinde açlık/tokluk kan şekeri ve insülin seviyeleri normal çıkıyor olsa da kişi de reaktif hipoglisemi görülebilir. Tanısı için şeker yüklemesi olarak bilinen OGTT (oral glukoz tolerans testi) ve MMTT (mixed meal tolerance test) kullanılmaktadır. Reaktif hipoglisemi, iyi yönetilmediği durumlarda kişinin hayat kalitesinde düşüşe ve ilerleyen dönemde tip 2 diyabet görülme riskine sebep olabilmektedir. 

Etiketler

Kan şekeriReaktif hipoglisemi durumunda beslenmeKan şekeri yüksekliğiTatlı yemede artışTatlı yemeTatlı yeme isteğiTatlı yeme ihtiyacıAşırı tatlı yeme medikal tedavisiAşırı tatlı yemekReaktif hipoglisemi nasıl tedavi edilir?Reaktif hipoglisemi tanısı nasıl konur?Reaktif hipoglisemi nedir?Reaktif hipoglisemi nasıl gelişir?Neden tatlı yemek istiyoruzTatlı yeme isteği nasıl geçerReaktif hipoglisemi nedirReaktif hipoglisemi neden olurReaktif hipoglisemi nasıl anlaşılırReaktif hipoglisemireaktif hipoglisemide beslenme

Yazar Hakkında

Dyt. Ayça Yağcı

Dyt. Ayça Yağcı

Dyt. Ayça Yağcı lise öğreniminin ardından Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü yüksek onur derecesi ile bölüm birincisi olarak tamamlamıştır. Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde çift ana dal yapmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır