Kurban bayramında sağlıklı beslenme yöntemleri

Kurban bayramında sağlıklı beslenme yöntemleri

Hacettepe beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olduktan sonra Ankara üniversitesi veteriner fakültesi besin hijyeni ve teknolojisi bölümünde master yaptığım zaman; etin kesildikten hemen sonra bekletilmeden tüketilmesinin oldukça yanlış olduğunu yeniden öğrendim. Birincisi kurbanınızın kesim esnasında çok strese girmesi etin sert kalmasına yol açıyor. İkincisi kanı iyice akıtılmazsa mikroorganizmal faaliyetler çok yüksek oluyor ve havalar sıcak olduğu için etiniz hızla bozulabilir. Üçüncüsü etin rigor mortisinin tamamlanması gerekiyor. Rigor mortis ;  Hayvan kesildikten sonra normal olarak ette görülen ilk değişikliktir. Yeni taze kesilmiş hayvan eti, dayanıksız, aroma ve lezzeti az kavuçuk benzeri kıvamda ve zor çiğnenebilir yapışkan yapıda oluyor. Et önce çok sertleşir ve 10-12 saat dinlendirildikten sonra kas ve dokulardaki kollajenin suyla tepkimeye girmesine bağlı olarak et yumuşar. Bu dinlendirmeyi yapmadığınız takdirde etin sindirimi çok zor olur mide bağırsak problemleri yaşayabilirsiniz.  

Bayram zamanı nasıl olsa bayram diye bir zihniyetimiz ve her şeyi yemek serbest gibi bir algımız var. Eğer kalp damar hastalığınız , diyabetiniz, böbrek ya da karaciğer hastalığınız ya da gut hastalığınız varsa üzgünüm serbest kalamazsınız.  Et yiyemezsiniz demiyorum ancak miktarını abartmamak ve yanında posalı yiyecekler (sebze, salata vb ) tüketmek daha uygun. Özelikle sakatat grubundan uzak durmakta fayda var. Doymuş yağı yüksek olan bu gıda grubu maalesef damarlarınızı tıkamayı çok seviyor. Kurban bayramlarından sonra kalp damar hastalıkları patlak veriyor. Sadece et değil, şerbetli tatlı, kuruyemiş ve çikolata-şeker, ağır hamur işleri  tüketiminin fazla olması olası hastalık riskinizi çok yükseltiyor.  Sağlıklı herhangi bir hastalığı olmayan bir insan için de riskli. Hasta olma riskini arttırıyor.

Bazı yiyeceklerin yiyecek olarak karşılığını da yazmak istedim. Ne yediğinizi bilin ve dikkatli olun. İyi ve sağlıklı bayramlar dilerim.

20 gram madlen çikolata : 1 dilim ekmek (25 gram)+ 1 tatlı kaşığı sıvıyağ

2 adet baklava : 4 dilim ekmek (100 gram)+ 3 tatlı kaşığı sıvıyağ

½ kadayıf: 4 dilim ekmek (100 gram)+ 3 tatlı kaşığı sıvıyağ

1 çay bardağı kuruyemiş : 4 dilim ekmek( 100 gram) + 2 tatlı kaşığı sıvıyağ

zylı yaprak sarma 4 adet =4 yem. kaş. sebze+1 dilim ekmek+1 tat.kaş.yağ

zylı biber dolma 2 adet =4 yem. kaş. sebze+1 dilim ekmek+1 tat.kaş.yağ

 sade poğoça 1 adet =3 dilim ekmek+ 2 tat.kaş.sıvıyağ

yufka böreği 2 kib.kutusu kadar =2 dilim ekmek+ 30 gr et,peynir+ 1 tat.kaş.yağ

Bu makale 6 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. N. Damla Noyan

Etiketler
Kurban eti yerken nelere dikkat edilmeli
Dyt. N. Damla Noyan
Dyt. N. Damla Noyan
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube