Mide balonu operasyonundan sonra beslenme şekli

Mide balonu operasyonundan sonra beslenme şekli

Aşırı kilolarından kurtulmak için doğru egzersiz ve diyet programları uygulayıp fayda görememiş kişiler için ameliyatsız çözüm noktasında en etkili tedavi yöntemleri arasında mide balonu uygulaması bulunmaktadır. Doğru diyet programı dememizdeki sebep ne yazık ki ülkemizde kulaktan duyma diyet ve egzersiz programları ile sadece dış görünüm sorunu olarak görülen ve ölümcül bir hastalık olan aşırı kilo sorununa yanlış müdahaleler edilebilmektedir.
Aşırı kilo sorunu yerini obeziteye bırakmasından dolayı morbid obezite evresi başlamaktadır. Bu sorun ile mücadele etmek için bazı durumlarda hastanın cerrahi mücadele istememesi ya da vücudunun cerrahi operasyonlara uygun olmaması durumunda mide balonu uygulaması yapılmaktadır. Mide balonu uygulaması 15-20 dakikalık ve tamamen endoskopi tür işlem olduğundan birçok vücutta yapılabilmektedir. Kısa süreli ve geri dönüştürülebilir tedavi yöntemi olmasından dolayı ülkemizde çok tercih edilmektedir. Ameliyatsız çözüm noktasında En etkili tedavi yöntemleri arasında olan mide balonu operasyonlarının türü ve faydalarının ne olduğu merak edenler için hazırladığımız yazıda gerekli sorulara cevap bulmanızı sağlıyoruz.

Mide Balonu Avantajları Nelerdir?

• Cerrahi bir işlem yapılmadığı için hastalar çok kısa sürede taburcu olabilmektedir. Operasyon sonrası yaşam standartlarına çok kısa sürede adapte olunabilmektedir.
• Endoskopi yöntemi ile 15-20 dakika içinde yemek borusu yoluyla mideye yerleştirilebilmektedir.
• Mide balonu operasyonu sonrası hasta 3-4 saat içinde taburcu edilebilmektedir.
• Cerrahi operasyonların aksine mide balonu uygulaması geri döndürülebilir işlemler arasında olmaktadır. Özellikle beklenmeyen bir komplikasyon gerçekleşmesi durumunda midede bulunan balon çok kolay bir şekilde etkisiz hale getirilebilmektedir.
• Mide balonu uygulamasında mide dahil olmak üzere hiçbir organda ve sistem çalışmasında herhangi bir değişiklik yapılmaktadır. Sadece mideye yerleştirilen balonun fazla yer kaplaması ile yeme hissinin azalmasını sağlamaktadır.
• Operasyon sonrası diyet ve egzersiz programlarına uyulması ile aşırı kilolardan en hızlı şekilde kurtulma yöntemleri arasındadır.
• Tercih edilmesindeki en büyük etken mideye yerleştirilen balonun 6-8 ay içinde mideden çıkartılması ile midenin eski haline dönmesi etkisi bulunmaktadır.
• Diğer operasyonlara göre daha az maliyetli bir uygulamadır.
• İlk uygulama sonrası beklenen değerlere ulaşılamaması durumunda tekrar edilebilir bir işlemdir.
• Vücut yapısı ve operasyon sonrası programlara uyulması faktörleri ile ilk uygulamada 6-8 ay içinde 9-15 kg arasında kilo verilmesini sağlanmaktadır. Bu süre sonunda mideden balon çıkartılmış olmasına rağmen beslenme alışkanlıklarımızın değişeceği ve psikolojik olarak daha çok adapte olacağımızdan sonra operasyon sonrasında da kilo verilmesi devam etmektedir.

Mide Balonu Operasyonlarında Kullanılan Balon Çeşitleri Nelerdir?

Uygulama yapacak ekip tarafından hasta üzerinde yapılacak testlerden sonra en uygun türde mide balonu seçilmektedir. 4 farklı türde mide balonu bulunmaktadır.
Mide Balonu Çeşitleri
• Hava ile şişirilen
• Sıvı ile şişirilen
• Silikon ayarlanabilir malzemeden yapılmış balonlar
• İntragastrik Balon (çok sık kullanılmaktadır.)
Mide Balonu Operasyonlarında Hava İle Şişirilen Balonların Kullanılması
Tıp alanında heliosphere adıyla bilinen balon türü dış tabakası silikon kaplı ve yapısı çift kat polimer ile kaplanmıştır. Tıp alanında kullanılan tek hava ile şişen balon türüdür ve mideye uygulandıktan sonra 610-695cc oranında hava doldurulabilmektedir. Hava ile kullanılan tek model dememizdeki sebep, geçmiş mide balonu operasyonlarında kullanılan fakat günümüzde tercih edilmeyen eski balonların kullanımının kaldırılmasına neden olan sızdıran hava balonlarıdır. Önceki operasyonlarda kullanılan hava şişirmeli mide balonları zamanda içindeki hava sızdırdığı tespit edilmişti.
Hava ile şişen mide balonunun tercih edilmesinin nedenleri arasında şişirme sonrası 27-30gram ağırlığına ulaşması ve hastalarda operasyon sonrası mide bulantı hissinin daha az olmasıdır. Bütün mide balonu operasyonlarında olduğu gibi 6 ay sonra çıkartılmaktadır ve endoskopi yöntemi ile uygulanmaktadır.

Mide Balonu Operasyonlarında Sıvı İle Şişirilen Balonların Kullanılması

Ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan mide balonu türüdür. Tamamen yumuşak ve silikon dokusu ile içi sadece tuzlu su çözeltisi kullanılarak şişirilmektedir. Bu türün kullanılmasındaki en büyük etkinin içine doldurulan sıvının özel bir renkli yapısı olması sayesinde operasyon sonrasında herhangi bir sızıntı olup olmadığı konusunda diğerlerine göre çok daha başarılı takip sağlama imkanı sunması olmaktadır. İçinde sadece tuzlu su olduğundan dolayı herhangi bir sızıntı olması durumunda herhangi bir zararı bulunmamakta ve 6 ay boyunca mideye herhangi bir zarar vermeden durabilmektedir. 850-900cc şişme kapasitesi ile mide de en çok yer kaplayan tür olmasının verdiği avantaj ile çok daha hızlı kilo verilmesini sağlamaktadır. Diğerlerine göre daha fazla yer kaplamasından dolayı mide balonu operasyonu sonrası geçici olarak kusma ve bulantı hissi daha fazla oluşmaktadır.

Mide Balonu Operasyonlarında Ayarlanabilir Silikon Balon Kullanılması

Tıp alanında Spatz isimli olarak adlandırılan model tamamen silikon malzemeden yapılmıştır. Güvenli sistem olarak adlandırılmasındaki en büyük etken mideye yerleştirilen balonla beraber çıpa adı verilen ufak bir parçanın da mideye yerleştirilmesi olmaktadır. Çıpa parçası sayesinde balonun herhangi bir sönme durumunda incebağırsağa gitmesini engellemektedir. Diğer mide balonları 6 ay süre ile kullanabilmesine karşı Spatz mide balonların 12-24 ay süre ile mide de bulunabilmektedir. Bu sayede daha uzun tedavi yöntemi sunmaktadır. Diğer mide balonlarının içinde en küçük hacimli olmasına rağmen midenin hassas bölgesine yerleştirilmesinden dolayı diğerleri ile aynı etkiyi sağlayabilmektedir. Diğer mide balonlarında herhangi bir anestezi işlemi uygulanmamasının yanında Spatz mide balonu uygulamasında genel anestezi uygulanmasından dolayı her hastada uygun kullanım imkanı vermemektedir.

Mide Balonu Operasyonlarında İntragastrik Balon Kullanımı
İntragastrik balon ülkemizde kullanılmamasına rağmen bazı ülkelerde deneme amaçlı kullanılmaya başlanmış ve gelecekte en çok kullanılan tür olması düşünülmektedir. Özel yapısı sayesinde sadece bikarbonat tozunu basit bir kapsül ilaç haline getirilerek sadece ilaç alınması yöntemi ile uygulanacak operasyonlar herhangi bir cerrahi ya da endoskopi işlemi uygulanmasına gerek kalmayacaktır. Yapılan denemelerde operasyon yapılmadan önce hastanın midesine strik asit enjekte edilmektedir ve hastanın yapısına göre uygun dozda mide balon kapsülünün 4-5 dakika içinde yutması istenmektedir. Bikarbonat ve strik asit tepkimeye girerek mide içinde 300cc ebatlarında bir balon oluşmasını sağlamaktadır. Bu yöntemle yapılan mide balonu operasyonları 30 gün içinde kapsülün erimesiyle tamamlanmış oluyor ve hastanın yapısına göre belli aralıklarla tekrarlanabilmektedir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Obezitenin penise etkisi
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube