Meyve suları

Meyve suları

Meyve suları ile ilgili öncelikle şunu söylemeliyiz ki meyveyi bir bütün olarak tüketmek her zaman için vitamin ve mineral kaybı olmadığı ve meyvenin posasından da yararlanıldığı için her zaman bizim önerimizdir. Bu şekilde A,C,E vitaminleri karatenoidler ve flavonoidler gibi güçlü antioksidanların ve posanın kaybı engellenmiş olur. Bu vitaminler ısı, ışık, oksijenle temas ve her türlü alete karşı duyarlıdır.  Meyve sıkıldığı zaman ne kadar dikkat edilirse edilsin mutlaka vitamin kaybı özellikle C vitaminindeki kaybı engelleyemiyoruz. Meyve sıkılır sıkılmaz kesinlikle tüketilmelidir. Bekletildiği her an vitamin kaybında artış meydana gelir.

 Meyve ve  meyve suları yapılarındaki antioksidan maddeler sayesinde hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar. Yüksek antioksidan içeriği ile üzüm ve nar suyu en başta gelen meyve sularıdır. Üzüm ve nar suyunun bağışıklı sistemi ve kalp damar sağlığı üzerine çok olumlu etkileri vardır. tek başlarına son derece zengin içerikli oldukları için diğer meyve suları ile karıştırılarak içilmelerine gerek yoktur.

Bunu yanında özellikle greyfurt, elma, portakal suları bazı ilaçların etkilerini azaltabilmektedirler. Bu nedenle dikkatli kullanılmalıdırlar. Bu meyve sularının kanser, kalp damar, yüksek tansiyon ve bazı antibiyotiklerin etkilerini azaltabilecekleri bildirilmektedir. Gece geç saatte içilen portakal suyu uykusuzluk yapabilir. Ayrıca diabet veya hipoglisemisi olan bireylerin kesinlikle tek başına meyve suyu içmemesi gerekir. Mini bir şeker yüklemesi yaparak kan şekerinin ani yükselmesine ve akabinde de hipo glisemi ataklarının artmasına neden olur. Mutlaka meyve suyu ile beraber komplex bir karbonhidrat(kepekli, çavdarlı, yulaflı bir ekmek veya 1 kepekli galeta ) tüketilmelidir. Böylece meyve suyunun kan şekerini ani yükseltmesi engellenir. Meyve suları asla aç karnına içilmemelidir. Düşük tansiyonlu bireylerin nar suyu içmesi tansiyonu daha da düşüreceği için önerilmez zaten nar suyu hiper tansiyonu olan bireyler için uygun bir içecektir.

Greyfurt suyu demir içeriği yüksek besinlerle beraber tüketildiğinde demir emilimini artırır. Gribal enfeksiyonlarda, böbreklerin temizlenmesinde çok yararlıdır. Aspirini greyfurt suyuyla içmek ilacın etkisini iki katına çıkarır. Portakal ve mandalina çok zengin bir C vitamini deposudur. Tüm meyvelerin suları karıştırılarak içilebilir. Böylece vitamin, antioksidan değeri daha da artırılmış olur. 


https://nesrineris.com.tr/

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nesrin Eriş

Dyt. Nesrin ERİŞ, 1972 yılında Kars'ta doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Ankara'da tamamlamıştır. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimine başlamış ve 1994 yılında mezun olarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2002 yılında ise Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve lisansüstü derecesini almıştır. Mesleki hayatına ilk olarak İstanbul'da bir zayıflama merkezinde başlamış olan Dyt. Nesrin ERİŞ, 8 ay sonra Ota Güzellik Merkezi Bakırköy şubesinde Diyetisyen olarak çalışmaya başlamış ve 1995 yılından beri Bakırköy Ota Güzellik Merkezi'nde danışanlarına hizmet vermektedir. Ayrıca buradaki görevinin yanısıra çeşitli hastanelerin, yemek firmalarının, internet sitelerinin ve yemek derg ...

Etiketler
Meyve ve meyve suları hakkında
Dyt. Nesrin Eriş
Dyt. Nesrin Eriş
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube