Menopoz ve osteoporoz hakkında

Menopoz ve osteoporoz hakkında

Kadının tıpkı ergenlik gibi fizyolojik olan bu devresine klimakterium adı verilmektedir. Bu devrede üreme çağı bitmekte ve yumurtalıklar üreme açısından saf dışı olmakta, kadın için doğurganlığın kalktığı yeni bir çağ başlamaktadır. Bu dönem için” klimakterium” belirtiler için klimakterik semptomlar, menopoz sendromları ya da sadece menopoz denildiğine kitaplarda rastlamaktayız. Genellikte ortaya çıkma nedeninin yumurtalıkların yaşlanması olduğu kabul edilmektedir. Menopoz deyimi bir kadın için geri dönüşümlü olmayan bir olayı ifade eder.

Eğer kadın 1 yıl süreyle adet görmemişse o kadın menopoza girmiş kabul edilir. Bu dönemden sonraki devreye menopoz sonrası dönem, bu dönemden önceki devreye menopoz öncesi dönem adı verilir. Genelde bu devre 40-60 yaş arasındadır. Menopoz kadından kadına değişik şiddette, erken belirtiler dediğimiz nörolojik ve psikolojik semptomlarla seyreder.

Tanıda eskiden kullanılan bir yöntem olan vajinal smear, düşük duyarlılığı ve menopoz dönemindeki kadından kadına değişiklik göstermesi nedeniyle artık kullanılmamaktadır. Menopoz sonrası döneme girmiş olan kadınlarda en önemli laboratuvar bulguları, östrojenin 20’ nin altında, FSH ve LH’ nın en az 3 ölçümde 40 ‘ ın üzerinde olmasıdır. FSH ve LH’ nın düzeyleri menopozdan 3 yıl sonra maksimum düzeye erişir ve sonra kademeli olarak azalır. Premenopozal adet görmeyen kadınlarda yaş ne olursa olsun gebelik akla gelmelidir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yüksel Çağıl Tokur

Op. Dr. Yüksel Çağıl TOKUR, 1977 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak 2008 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

2008-2016 yılları arasında Şırnak Silopi ilçesinde zorunlu hizmetini tamamlamıştır. Mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Op. Dr. Yüksel Çağıl TOKUR, evli ve biri kız, biri erkek olmak üzere 2 çocuk annesidir. 

 

Etiketler
Menopoz nedir
Op. Dr. Yüksel Çağıl Tokur
Op. Dr. Yüksel Çağıl Tokur
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube