Doktorsitesi.com

Kürtaj için en uygun yöntem hangisidir ?

Op. Dr. Korkut Arslan
Op. Dr. Korkut Arslan
13 Nisan 2010675 görüntülenme
Randevu Al
Kürtaj için en uygun yöntem hangisidir ?

Kürtaj günümüzde en sık uygulanan cerrahi müdahalelerden biridir. Daha çok gebelik sonlandırmak amacıyla yapılmakla birlikte düzensiz kanamalarda, menopoz sonrası olan kanamalarda ve bazen polip tedavisinde de kürtaj uygulanabilmektedir.

Kürtaj genellikle lokal anestezi ile yapılmakla beraber genel anestezi altında da yapılabilmektedir. İşlem esnasında eskiden küret denilen ucu keskin aletler kullanılmaktaydı ancak günümüzde Karmen dediğimiz, negatif basınç oluşturarak ince bir kanül yardımıyla gebelik ürününü içine çeken ve bu yolla gebeliği sonlandıran aletler kullanılmaktadır. Bu işleme vakum kürtaj da denmektedir. Bu aletler tek kullanımlık olduklarından enfeksiyon riskini azaltmakta ve yapı itibariyle ince plastik uçlu olduklarından kürtaj işlemi esnasında daha az ağrıya, daha az yan etkiye neden olmaktadırlar.

Kürtaj işlemi kanunen 10 hafta ile sınırlandırılmıştı. Bazı özel durumlarda ve bebekte sakatlık saptandığında daha ileriki haftalarda da gebelik sonlandırılabilir.


Kürtaj için annenin yaşı ve evli olup olmadığı da önemlidir. 18 yaşından büyük anne eğer bekarsa kendi isteiği ile kürtaj olabilir ancak evli olduğu durumlarda babanın da imzalı rızası gerekmektedir. 18 yaşından küçük olanlar ebeveynlerinin ve kendisinin imzalı rızası alınarak kürtaj olabilirler ancak hastanın 15 yaşından küçük olması durumunda ailesinin imzalı rızası olsa bile mutlaka  yetkili birimlere gebelik bildirilmelidir , bunun bildirilmemesi suçtur.

 

Etiketler

YöntemTerminasyonGebelik sonlandırmaKüretKarmen

Yazar Hakkında

Op. Dr. Korkut Arslan

Op. Dr. Korkut Arslan

Op. Dr. Korkut ARSLAN, lisans öncesi öğrenimini 1992 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nde bitrmiştir. Ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi esnasında Köln Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde ve Wayne State Üniversitesi - ( Detroit, MI, USA) Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde çalışmalar yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.