Menopoz dönemi son değil bir başlangıçtır

Menopoz dönemi son değil bir başlangıçtır

Menopoz kadının yumurtalıklarının estrojen ve progesterone üretmeyi bıraktığı yeni bir dönemdir.  Menopoz döneminden önce, vücutta değişikliklerin olmaya başladığı 2 yıllık döneme ise perimenopoz denir. Genellikle 40 lı yaşların ortalarında başlar. Bu sürede yumurtalıktan salgılanan östrojen hormonu  yavaş yavaş azalmaya başlar. Menopoz ile doğurganlık çağı sona erer. Ortalama menopoz yaşı 51 dir. Testosteron (erkeklik hormonu) bu dönemde daha da artabileceği için kadınların cinsel ilişkiye girme isteği artar. Gebe kalma sıkıntısı artık bittiği için kadının korunmasına gerek kalmaz ve daha özgür cinsel dönem başlar.

Menopoz döneminde cinsel organlarda değişiklikler oluşur.

Perimenopoz döneminde adet düzeninin değişmesi en sık görülen belirtilerdendir. Ateş basması ve uyku sorunları görülmeye başlar. Azalan östrojen nedeniyle vajen ve idrar yollarında değişiklikler olur. Zamanla vajeni döşeyen mukoza denen yapıda incelme, kuruma ve gerilme oluşur. Klitoris, iç dudaklar ve vajen girişi küçülür. Vajina daha daralır ve kısalabilir. Vajinal akıntı miktarında azalma olabilir. Östrojen azalmasına bağlı idrar yollarında da incelme oluşabilir. Bunu sonucunda birçok kadında genitoüriner sendrom denilen durum ortaya çıkabilir. Bu durum şu bulgular gösterir:

Vajende yanma ve kaşıntı

ilişki sırasında kuruluk ve bunun soucunda ilişkide ağrı

ilişkiden sonra kanama

Daha sık idrar yolu infeksiyonu veya vajinal infeksiyon geçirme

Sık idrara çıkma

Tüm bu sayılanlar kadının cinsellikten zevk almasında azalmaya neden olabilir. Menopoz dönemi kadınların neredeyse %40 kadarı bu belirtilerden birtanesini yaşayacaktır. Bu belirtileri hafifletmek için östrojen içeren kremlerin hergün bir kere vajen içine uygulanması bu tür sıkıntıların azalmasını sağlayabilir. Kliniğimizde kullandığımız Fotona Lazer ile menopoz sonrası oluşan vajinal hassasiyet, yanma ve kuruluk tedavi edilmektedir. 6 ayda bir veya yılda bir uygulama ile vajen kanlanması artar, ıslak ve kalınlaşmış vajen dokusu oluşur.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ebru Ünal

Dr. Ebru Ünal, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Çukurova Üniversitesi’nde “Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisası” yaptı. İhtisas döneminde Stanford Üniversitesi Minimal İnvazif Cerrahi Kliniği, Amerika ’da Prof. Dr. Camran Nezhat’tan Laparoskopi, Histeroskopi ve Endometriozis Cerrahisi eğitimi aldı. 2008’de Almanya’da Rostock Üniversitesi’nde, “Pelvik Taban Cerrahisi” eğitimi aldı. Asistanlık ve uzmanlık sürecinde dünyanın birçok merkezinde Laparoskopik Cerrahi ve Riskli Gebeliklerle ilgili seminer ve konferanslara katılarak eğitimler aldı, yayınlar yaptı. 2010’da Almanya’daki Helios Klinik’te ileri seviye Laparoskopi Cerrahisi eğitimi aldı. 2009 yılında İncirlik Amerikan Hava Üssü Hastanesi’nde çalışmaya başladı. İncirlik’te çalıştığı 4 yıllık dönemde Amerikalı asker ve asker eşlerinin gebelik takibi, n ...

Etiketler
Cinsel sağlık
Op. Dr. Ebru Ünal
Op. Dr. Ebru Ünal
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube