Menopoz belirtileri!!

Menopoz belirtileri!!

Menopoz aylık mentsrüel siklusun kalıcı olarak durmasıdır. Ülkemizde ortalama 48-50 yaşlarında kadınlar menopoza girmektedir. Menopozdan önceki 3-6 yıla premenopoz, sonraki 3-6 yıla da postmenopoz dönemi denmektedir. Premenopoz döneminde överler tarafından üretilen östrojen hormon miktarında azalma meydana gelmekte ona bağlı olarak da vazomotor semptom denilen bazı problemler ortaya çıkmaktadır. Menopozdan 4-5 yıl sonra üregenital (vulva, vajina, ve idrar yolları ile ilgili) sorunlar ortaya çıkmaktadır. Menopozadan yaklaşık 10 yıl sonra kalp hastalıklarında bir artış, daha sonra da osteoporoza bağlı sorunlar kendini göstermektedir. Bu bölümde menopozun erken döneminde ve geç döneminde olası karşılaşılabilecek sorunlara değineceğiz. Olası diyorum çünkü bunların görülme oranı ve şiddeti kadından kadına çok farklı olabilmektedir. Sosyal statüsü sağlam, çalışma hayatında başarılı, kimlik yapısı dengeli ve menopoza kendini hazırlayabilen kadınlar bu semptomları daha hafif hissetmekte, dolayısıyla bu dönem daha rahat ve şikayetsiz geçmektedir.

menapoz-belirtileri-01

menapoz-belirtileri-02

menapoz-belirtileri-04

Vücudun alt kısımlarından, bel hizasından başlayıp hızla göğse ve yüze yayılır. Cilt yer, yer kızarır. Birkaç saniye gibi kısa olabildiği gibi, bir dakika kadar da sürebilir, kızarıklığı terleme takip eder. Hafta boyu bir kaç kez olabileceği gibi gün boyu birçok kez tekrarlayabilir. Sitres, alkol alımı, sık kahve içimi, sıcak havalar tetikleyebilir.

menapoz-belirtileri-05

Gecede uykuda iken terleme olur, giyilen giysiler terle ıslanabilir ve bayan kalkıp değiştirmek zorunda kalabilir. Gece boyu bir veya iki defa olabilir.

menapoz-belirtileri-06

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu

Prof. Dr. Hasan SERDAROĞLU, Sivas’ta doğmuştur. Tıp tahsilini İstanbu'da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine aynı fakültede Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığını almış ve Akademik kariyerine aynı anabilim dalında devam etmiştir. 1990 yılında Doçent Doktorluk kadrosuna atanan Prof. Dr. Hasan SERDAROĞLU, aynı yıl kurulan Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Bilim Dalı'nın kurucuları arasında yer almıştır. Yine aynı zaman zarfında Almanya’da Giessen Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne giderek iki ay süreyle Tüp Bebek bölümünde çalışmalar yapmıştır. 1993 yılında Reprodüktif Endokrinoloji ve İnfertilite Bilim Dalına Başkan seçilmiş ve 17 yıl süre ile bu görevini sürdürmüştür.1996 yılında Profesörlük kadrosuna atanmıştır.  Aynı yıl İsrail HadassahUniversitesi Tüp beb ...

Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu
Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube