Menisküs yaralanmaları ve tedavisi

Menisküs yaralanmaları ve tedavisi

    Yuvarlak olan dizin üst kemiği ile daha düz şekli olan ant kemiği arasındaki uyumu sağlarlar ve dizde bir nevi şok absorbe edici amortisör gibi görev görürler.

    İç ve dış tarafta, şekilleri birbirinden az çok farklılık arzeden C harfi şeklinde yapılardır. Trafik kazaları, spor yaralanmaları ve yaşlanmakla birlikte iç yapısında meydana gelen değişikliklerle menisküslerde yırtıklar görülebilmektedir.

    Artroskopik cerrahinin gelişmesinden önceki yıllarda menisküslerin tamamı alındığı için hastalarda ciddi sorunlar ve erken kireçlenmeler gözlenmekteydi. Artroskopik cerrahinin gelişimi ile sadece yırtık olan parçaların çıkarılması ve menisküsün kalan kısmının korunması ile tedavi sonuçları yüz güldürücü olmuştur.

    Yırtığın şekline göre tedavi planlanmaktadır. Bazı menisküs yırıtkları erken yakalandığında dikilebilmektedir.

    Menisküs dikişi yapılmadıysa, Artroskopik menisektomiyi takiben hastaların ameliyatı takiben, birkaç sonra yürümelerine izin verilmektedir.

    Genç travmatik menisküs yırtıklarında tedavi sonuçları çok yüz güldürücü iken orta yaşın üzeri, diz kireçlenmesinin eşlik ettiği hastalarda hastanın muayene, MRG ve beklentileri dikkate alınarak tedavi planlanmalıdır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Ürgüden

Prof. Dr. Mustafa Ürgüden,1966 yılında Antalya'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimimi Antalya' da tamamlamasının ardından 1983 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı ve 1989 yılında mezun olarak unvanını aldı. Zorunlu hizmetinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde ihtisasını sürdürdü ve total diz artroplastisi alanındaki tezini tamamlayarak uzman unvanını aldı, ardından da öğretim üyesi olmak üzere çalışmaya başladı. Prof. Dr. Mustafa Ürgüden, 2004 yılında doçent, 2010 yılında ise profesör oldu. Yedi yıl süre ile travma alanında yoğun bir çalışma dönemi geçirdi. Mesleki ilgi alanları arasında Replasman cerrahisi (eklem protezleri), ayak ve ayak bileği cerrahisi, artroskopik cerrahi, spor yaralanmaları ve kalça cerrahisi yer almaktadır. Antalya’ da her yıl düzenlen Kalça Artroskopisi kursunun sekreteri ve Ayak B ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Menisküs yaralanmalarında tedavi
Prof. Dr. Mustafa Ürgüden
Prof. Dr. Mustafa Ürgüden
Antalya - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube