Halluks valgus

Halluks valgus

Ayak Basparmak ekleminde çeşitli sebeplerle  bağlı olarak gelişen deformitenin latince ismidir.Bu problemde Basparmak ekleminde parmağın içeriye doğru hareket etmesi sonucunda tarak kemiği bu hareketi dengelemek üzere dışarıya doğru dönmeye başlar. Önemli olan nokta yeni oluşan bir kemik olmadığıdır. Bu herkeste var olan tarak kemiği alt ucu yapısının bu hastalarda dışa doğru dönme hareketi ile daha belirgin hale gelmesidir.

Bu problemin oluşmasında genetik alt yapı, düz tabanlık veya yüksek kavisli olmak,romatizmal rahatsızlıkları, ayak yapısı ile uygun olmayan ayakkabı kullanımı ve geçirilmiş  travma gibi birçok faktör rol oynamaktadır.

Hastalığın genel seyrinde giderek artan şekil bozukluğu ve buna bağlı ayakkabı giyiminde kisitlilik ön planda yer alır. Hastalığın gidisatinda hastanın kilosu,ayakkabı kullanımına gösterdiği özen gibi çeşitli  faktörler rol oynar.Ancak halen hastalığın kimlerde hangi hızla gidebildigi  bilinmemektedir.

Hastalarda gelişmiş ağrının giderilmesinde kişiye özel tabanliklar, parmak arası silikonlari ,gece makarası gibi cihazlar  kullanılabilmektedir. Ancak unutulmaması gereken nokta bu cihazların hastalığın gidişatını degistirmedigidir.Bu cihazlar hastada ağrı oluşumunun engellenmesinde Son derece etkili olmalarına karşın  hastalığın gerilemesi veya tedavisini sağlamaları mümkün değildir.  

Halluks valgus ta ağrılı eklemin  tedavisi  sadece ameliyatlar  ile olabilmektedir.Agrisiz ayaklar kozmetik amaçla kesinlikle ameliyat edilmemelidir.Agrisiz olan halluks valgus ta eklem deformiteye ragmen normal Calismaya devam edebilmektedir.Bu deformiteye düzeltmek görünüm olarak iyi bir ayak elde ederken ağrılı bir ayak Oluşumuna yol açabilir.

Halluks valgus ameliyatlarinda ana fikir dışarı doğru donmus olan tarak kemiğinin tekrar eski pozisyonuna geri dönmesini sağlamaktır. Bu noktada hastanın yaşına ,deformitenin derecesine,eşlik eden romatizmal bir hastalık olup olmamasına, eklemde  bozulma kıkırdak kaybı miktarina (kireclenme) göre hangi ameliyat tipinin uygulanacağı kararı verilecektir.

Bu ameliyat esnasında tarak kemiğinde yeniden bir şekil vermek amacı ile kemik üzerinde bir kesi yapılacaktır. Yeni şeklin korunması amacı ile tarak kemiğine  yapılan ameliyata ve cerrahin tercihine göre çeşitli vida sistemleri uygalanacaktir . Burda önemli olan nokta bu ameliyatın bir traslama ameliyatı olmadığıdır. Bu ameliyatlarda ana fikir tarak kemiğinin açısının değiştirilmesidir.

Hastalarda konulmuş olan vidalar özel sorunlar cikarmadigi sürece hastada kalmak üzere konulmaktadır. Gelişmiş olan enfeksiyon, vidanin  ele gelmesi yada ağrıya yol açması nedeniyle vidalar cikartilabilmektedir.

Halluks valgus ameliyatı sonrası 3 dönem olarak ozetlenebilir.ilk dönem yapılan ameliyatın tekniğine göre 2 hafta ile 6 hafta arasında değişen istirahat dönemidir. Bu dönemde hasta ev içinde tuvalet ihtiyacı gibi zorunlu ihtiyaçları dışında dinlenmede olacaktır. Hastalar ameliyat sonrası ayakkabısı olarak adlandırılan bir ayakkabı  ile hareket edebilmektedir ler. Bu dönemin aslı amacı Ayağın sismesini engellemektir.bu dönemde Ayağın yukarda tutulması ve buz uygulamalarinada  özen gösterilir.

Daha sonra 2 dönemde  hastalar spor ayakkabı giymeye başlarlar. Bu dönem yaklaşık 6 hafta sürer. Şişlikler ile mücadelede Ayağın yukarda kalması ve buz  uygulamaları devam eder ancak ilk dönem kadar yoğun değildir. Hastalar bu dönemde iş hayatlarına geri donebilirler.
Ayrıca yüzme ve çeşitli egzersizler ile parmak hareketi  arttırılır.

Son dönem ise normal Ayakkabıya geçiş sürecidir. hastalar bu dönemde önce ameliyat öncesinde kullandıkları  ayakkabıları kullanarak ameliyat tekniğine göre 4-6 ay sonunda ayakkabı giyiminde  rahatlamaya başlarlar.

Bu hastalığın tedavisinde yapılacak ameliyatın tekniğinin Hekiminin ile çok detaylı konuşulması ve ameliyat sonrası dönemin netlesririlmesi çok önemlidir. 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim  Muğrabi

Op. Dr. Selim MUĞRABİ, 1970 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine ABD'nin Idaho şehrinde spor yaralanmaları, diyabetik ayak ve ayak bakımı üzerine çeşitli kurs ve eğitimler almıştır.  2003-2004 yılları arasında New York Hospital for Special Surgery'de 'halluks valgus' ve 'tibialis posterior tendon yetersizliği' konularında çalışmalar yapmış olan Op. Dr. Selim MUĞRABİ, 2007 yılı Ocak ayına kadar İstanbul Cerrahi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji departmanında ayak-ayak bileği problemleri üzerine başarılı çalışmalar yapmıştır. Türk Ortopedi v ...

Etiketler
Halluks valgus büyür mü
Op. Dr. Selim  Muğrabi
Op. Dr. Selim Muğrabi
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube