Çapraz Bağ Yaralanmaları!

Prof. Dr. Mustafa Ürgüden
Prof. Dr. Mustafa Ürgüden
15 Şubat 2016460 görüntülenme
Randevu Al
Çapraz Bağ Yaralanmaları!

Diz ekleminin öne ve arkaya çıkmasını engelleyen çapraz bağlar, ciddi travmalar sonrası hasar görebilmektedir.

    Çapraz bağ yaralanması rekonstrükte edilmiş hastalarda diz kireçlenmesi, tamir edilmemiş olgulara göre geç oluşmaktadır. Çapraz bağların olmaması diz ekleminde ani dönmelere ve güvensizliğe yol açarak, yeni kıkırdak ve menisküs yaralanmalarına yol açmaktadır.

    Günümüzde çapraz bağların dikilmesinden ziyade çapraz bağa dönüşen tendonlar bağın olduğu yere yerleştirilmektedir. Bu tendonlar birkaç ay sonra bağa dönüşmektedir.

    Çapraz bağ ameliyatları günümüzde artroskopik olarak yapılmaktadır. Ameliyatı takiben hastalar hastanede 2 gün yatmakta ve ameliyatın ertesi gün, herhangi bir dizliğe de gerek kalmaksızın yürüyebilmekte ve kısa sürede normal yürüyebilir duruma gelmektedirler. Ön Çapraz bağ onarımı yapılan hastalar iyi bir rehabilitasyon ile 8 ay civarında spora da dönebilmektedirler.

Kemik avulsiyon ile olan çapraz bağ yaralanmarı primer onarılabilir.

Trafik kazası sonrası kemik avulsiyon olmuş arak çapraz bağın akut onarımı

Etiketler

Çapraz bağ yaralanmasıÇapraz bağ yaralanması ameliyatı nasıl yapılırÇapraz bağ yaralanması tedavisi nasıldır

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mustafa Ürgüden

Prof. Dr. Mustafa Ürgüden

Prof. Dr. Mustafa Ürgüden,1966 yılında Antalya'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimimi Antalya' da tamamlamasının ardından 1983 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı ve 1989 yılında mezun olarak unvanını aldı. Zorunlu hizmetinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde ihtisasını sürdürdü ve total diz artroplastisi alanındaki tezini tamamlayarak uzman unvanını aldı, ardından da öğretim üyesi olmak üzere çalışmaya başladı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.