Meme dikleştirme ameliyatı !

Meme dikleştirme ameliyatı !

Meme Dikleştirme Ameliyatı Nedir?

Kadınların memeleri,  yıllar içinde gebelik, emzirme ve yerçekimi etkileriyle sarkar. Deri elastikiyetini kaybettikçe memeler sıklıkla şekil ve sıkılığını kaybeder; sarkmaya başlar. Meme kaldırma ya da tıbbi adıyla'mastopexy' sarkan memeleri en azından uzun bir dönem için kaldırılarak yeniden şekillendirme ameliyatıdır. Mastopexy  ile aynı zamanda meme başının çevresindeki koyu renkli alan ( ='areola' ) da daraltılabilir. Eğer memeleriniz küçükse veya gebelik sonrasında olduğu gibi sonradan içi gevşeyip küçüldüyse mastopexy'nin yanısıra meme'implantları' ( = protezleri )  yerleştirerek  meme hacmi ve sıkılığı arttırılabilir.
 
MEME DİKLEŞTİRME AMELİYATI İÇİN UYGUN ADAYLAR KİMLERDİR?
 
'Zamanla her kadının memesi sarkmaya başlar ve 'areola'sı genişler.'
 
Mastopexy için en uygun adaylar sağlıklı, duygusal olarak stabil, bu ameliyatla yapılabilecekler konusunda gerçekçi  düşünceye sahip kadınlardır. Genellikle en iyi sonuçlar  küçük, sarkık memelere sahip kadınlarda elde edilir. Her boydaki meme kaldırılabilir ama elde edilen sonuçlar ağır memelerde  çok uzun süreli veya kalıcı olmayabilir.

Birçok kadın mastopexy'yi gebelik veya emzirme sonrası sarkmış deri ve azalmış volüme sahip memelerle karşılaştıkları için talep ederler. Eğer daha fazla çocuk istiyorsanız meme kaldırma ameliyatını ertelemeniz uygun olabilir. Mastopexy gelecekteki gebelikleri  olumsuz etkileyecek özel riskler getirmez. Örneğin memeden süt emzirmeyi etkilemez. Ama şu bilinmelidir ki  daha sonraki gebelikler sırasında meme derisi gerilecektir ve ameliyatla elde edilmiş olan iyi sonuçları olumsuz etkileyecektir.
 
Ameliyat Öncesi Değerlendirme:
 
İlk değerlendirmede , beklentilerinizi cerrahınızla açıkça tartışmak ve onun düşüncelerini dinlemek çok önemlidir. Her hasta ve her cerrah ideal meme büyüklüğü ve şekli konusunda değişik görüşe sahiptir.

Cerrahınız meme muayenesi ve ölçümler yapacaktır.Ameliyat öncesi ile sonrasını karşılaştırabilmek için fotoğraflar çekilecektir. Cerrahınız sizinle yaşınız, memelerinizin şekli  ve büyüklüğü, derinizin durumu gibi  sonucu etkileyebilecek değişkenleri tartışacaktır. Cerrahınız eğer bir meme protezi yerleştirilmesi planlanıyorsa bu konuyla ilgili size ayrıca bilgi verecektir. Meme başı ve areolanın yeni yerini de tartışmalısınız; çünkü bu yapı operasyon sırasında daha yukarıya alınacaktır ve meme gerisindeki çizgi ile aynı seviyede olmalıdır.

Doktorunuza, özellikle beklentileriniz ve sonuçlar hakkında sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Öncesi Ne Tür Hazırlıklar Yapılmalıdır?

Cerrahınız ameliyat öncesi bir 'mammogram'  ( = meme röntgeni )  çektirmenizi isteyebilir. Ameliyat öncesi hazırlık için cerrahınız size yeme, içme, sigara içme, bazı ilaç ve vitaminlerin alınması veya alınmaması gibi noktaları içeren bazı özel direktiflerde bulunacaktır.

Hazırlık yaparken, ameliyat sonrası sizi eve götürecek ve gerekirse size birkaç gün yardım edecek  birisini buldurmayı unutmayınız.
 
Meme Dikleştirme Ameliyatında Ne Tür Anestezi Kullanılır?
 
Bu operasyon genellikle genel anestezi altında yapılır; bu durumda tüm ameliyat boyunca tamamen uyuyor olacaksınız.

Bazı olgularda özellikle küçük bir'insizyon' ( = kesi ) yapılacaksa cerrahınız sizi hafif sarhoşluğa sokan bir sedatif ilaçla kombine edilmiş lokal anesteziyi tercih edebilir. Bu durumda uyanık ama gevşemiş olacaksınız ve çok az rahatsızlık duyacaksınız.
 
Meme Dikleştirme Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Ameliyatın yapılması genellikle 1,5 - 3,5 saat arasında bir süre alır.
 
Meme Dikleştirme Ameliyatında  Kullanılan Cerrahi Yöntemler Nedir? Nasıl Uygulanır?

Mastopexy teknikleri çok değişiktir, ama prosedürlerin çoğu memenin doğal konturlarını izleyen meme başı çevresi ile aşağı doğru uzanan bir iz şeklinde'insizyon' ( =kesi hattı ) içerir.Çok büyük memelerde bu iz ters t şeklinde olabilir.

Bu insizyon çıkarılacak meme derisi alanını çevreler ve areolanın yeni lokalizasyonunu belirler, areolayı çevreler, aşağı uzanır ve meme gerisindeki doğal hattı takip eder. Cerrah, fazla olan  deriyi çıkarır, meme başı ve areolayı yeni yerine yukarı taşır. Sonra her 2 yandaki meme dokusunu areola çevresinde ve orta hatta birleştirirken, memenin yeni hatlarını şekillendirir.
İnsizyonlar alınacak deri alanını çevreler ve meme başının yeni yerini belirler.Bazı hastalarda, özellikle relatif olarak küçük ve az sarkıklık gösterenlerde daha az ve sınırlı insizyon içeren prosedürler uygulanabilir.

Meme kaldırılmasının yanısıra bir meme implantı konulacaksa , bu implant meme dokusunun hemen arkasında hazırlanan bir poşa veya bazen de göğüs duvarındaki kasın arkasına yerleştirilir. 
 
Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrasında İyileşme Nasıl Gerçekleşir?
 
Ameliyattan sonra ince pansumanın üzerinde elastik bandaj sarılmış veya cerrahi sütyen giydirilmiş olacaktır. Memeleriniz ilk  1-2 gün hafif mor, şişmiş görünür ve rahatsızlık verebilir ; ama ciddi bir ağrı oluşturmaz. Duyacağınız herhangibir rahatsızlık durumunda cerrahınız ağrıyı azaltmak için gerekli ilaçları önerecektir.

Bandajlar 4-7 gün sonra çıkarılır ; yumuşak bir destek sütyeni giydirilir. Bu sütyeni 3 veya 4 hafta boyunca  gece gündüz giymeye devam edeceksiniz, 6 aya kadar ise bu sütyeni gündüzleri giyeceksiniz.

Eğermeme deriniz ameliyat sonrası çok kuru ise, günde birkaç kez nemlendirici kullanabilirsiniz ama dikiş hatlarını kuru tutmanız gerekir.

Ameliyat sonrası gördüğünüz ilk adet sırasında, memeleriniz şişip ağrı yapabilir.Ameliyat sonrası doku şişmesi nedeniyle meme başı ve meme derisinde bir miktar his kaybı gelişebilir. Bu durum genellikle 6 hafta içinde kaybolur.

Cerrahınız izlerinizin  mümkün olduğunca belirsiz olması için elinden geleni yapacaktır. Mastopexy ameliyatı sonrası skarlar kalıcıdır. Bu izler birkaç ay boyunca kabarık ve kırmızı kalır. Sonrasında daha az belirgin hale gelir ; hatta bazen soluk beyaz çizgiler şeklinde tamamen solabilir. Bu izlerin yerleşimleri sizin ince kesimli bir bikini bile giyebilmenizi mümkün kılacak şekilde ayarlanmıştır.
 
Meme Dikleştirme Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
 
Her ne kadar  1-2 gün içinde ayağa kalksanız da çalışmaya en erken 1 hafta sonra dönebilirsiniz. 3 - 4 hafta boyunca başınızın üst seviyesine doğru birşey kaldırmak veya itmekten kaçınmalısınız.Eğer  olağan dışı bir durumla karşılaşırsanız, cerrahınızı aramaktan çekinmeyiniz.

Cerrahınız size normal aktivitelerinizi özetleyen bilgiler ve direktifler verecektir. Cinsel uyarı insizyonlarınızın şişmesine yol açabileceğinden 1 haftalık bir seks yasağı direktifiyle karşılaşacaksınız. Bir ay boyunca kuvvet gerektiren sportif aktivitelerden uzak kalmalısınız. Süt kanalları ve meme başına dokunulmadığı için hamile kaldığınızda, memeden süt emzirmeyle ilgili bu operasyondan kaynaklanan bir olumsuz etkilenme söz konusu değildir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ünal Şahin

Etiketler
Meme estetiği
Op. Dr. Ünal Şahin
Op. Dr. Ünal Şahin
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube