Estetik göz cerrahisi ( blepharoplasty )

Estetik göz cerrahisi ( blepharoplasty )

Estetik göz kapağı cerrahisi alt ve üst göz kapaklarındaki fazla deri ve yağın uzaklastırılması ameliyatıdır. Üst göz kapağındaki kirpik ve kıvrımlar göz altındaki torbalanmalar ve kapaklardaki sarkmalar gibi kişiye yorgun ifade veren durumları giderir, daha genç ve dinlenmiş bir görünüm sunar.
 
Ameliyat Öncesi Değerlendirme :
 
Blepharoplasty düşünen kişinin atacağı ilk adım bir Plastik Cerraha danışmaktır. Kişi arzulanan kusursuzluk değil, düzeltme olduğunu aklında tutarak ameliyat sonrası daha iyi görünme ve daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır.
 
Genç kişilerde bleforoplasti genellikle sadece kapak altındaki yağ dokusunu uzaklaştırmak için uygulanır. Daha ileri yaştakilerde deri tonusunun kaybı fazla derinin de uzaklaştırılmasını gerektirebilir. Cerrahınıın önerileri doğrultusunda kaş kaldırma ve şakak germe operasyonları ile birlikte uygulanabilir. 
              
Estetik Göz Kapağı Cerrahisinde Nasıl Bir Yöntem Uygulanır?
 
Blepharoplasty, fazla deri sarkmalarını, göz altlarındaki torbalanmaları uzaklaştırmak için bazı durumlarda sarkmış kasları düzeltmek için ilave bir yöntemle birlikte uygulanır. Bu değişimlerin biri veya hepsi tek ameliyatla yapılabilir. Yöntemin kapsamı ne gibi değişikliklerin arzulandığına ve cerrahınızın neyi uygun bulduğuna dayanır.
Blepharoplasty genellikle önce üst kapakta uygulanır. Her iki bölgede de alttaki yağ kitlelerinin bir kısmı çıkarılacaktır.
 
Alt ve üst gözkapağındaki kesiler doğal hat ve kıvrımlar takip edilerek yapılır ve genelde gözün dış kenarındaki kırışıklıklara uzatılır. Kesi boyunca çalışarak, cerrah deriyi alttaki gözeli doku ve kastan ayırır, açığa çıkan fazla yağ ve deri uzaklaştırılır.
 
Kesileri kapatmak için kullanılan dikişlerin sayısı ve tipi kişiden kişiye farklılık gösterir. İyileştikten sonra 6-8 ay içinde bu izler zor farkedilir hale gelecektir.
 
Ameliyat sonrası gözlere nemli gazlı bez pansumanı uygulanacaktır.
 
Göz Kapağı Estetiği Operasyonu Ne Kadar Sürer?
 
Ameliyatın kapsamına bağlı olarak, işlem 1-2 saat veya bazen daha uzun sürebilir.
 
Ameliyat Sonrası İyileşme:
 
Gerçekleştirilen cerrahi sonrası bir miktar hassasiyet ve rahatsızlık hissi olabilir. Hafif  bir ağrı hissedilirse de ağrı kesicilerle kontrol edilebilir.
 
Şişme ve morarmayı önlemek amacıyla başınız yüksekte yatmanız ve gözünüze soğuk kompres uygulamanız istenecektir. Eğer pansuman uygulandıysa ertesi gün uzaklaştırılacaktır.
 
Ameliyat sonrası bir kaç gün göz banyosu yapmanız ve göz damlası kullanmanız cerrahınız tarafından önerilecektir.
 
Göz kapağı derisi ince olduğundan ameliyat sonrası şişme ve morarma gözlemlenebilir. Fakat ilk hafta şişme ve morarma gerileyecektir. Artakalan renk değişimi hafif makyajla kapatılabilir. Kısa süreli ameliyat sonrası gözyaşında artma ve parlak ışığa hassasiyet olabilir.
 
Ameliyat Sonrası Ne Kadar Zamanda Gündelik Hayatıma Dönüş Yapabilirim?
 
Her ne kadar ameliyatın ertesi günü ayağa kalkacaksanız da Plastik Cerrahınız normal rutininize yeniden başlamanız için uygun bir program önerecektir. Uygun bir iyileşmeye müsaade etmek için aşırı aktiviteden ve öne eğilmekten 2-3 hafta kaçınılmalıdır. Rüzgar ve güneş tahrişinden gözlerinizi korumak için 2-3 hafta renkli camlı gözlük kullanmanız önerilir. İşe ne zaman döneceğiniz kararı ne kadar hızlı iyileştiğiniz ve kendinizi nasıl hissettiğinize bağlıdır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ünal Şahin

Etiketler
Blepharoplasty
Op. Dr. Ünal Şahin
Op. Dr. Ünal Şahin
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube