Hamilelik sonrası estetik

Hamilelik sonrası estetik

Genital estetik (Vajen estetiği)
 
Hamilelik sonrasında sık olarak karşılaşılan en önemli sorunlardan biri vajenin ileri derecede gevşemesi ve bollaşmasıdır. Bu, normal doğum yapmış birçok kadında doğum esnasında gerilen ve genişleyen dokuların doğum sonrasında normale dönememesine bağlıdır. Mükerrer doğumlar ve yaşın ilerlemesi bu problemi artırıcı rol oynar. Böyle durumlarda hem estetik görünümü düzeltmek ve hem de ilişki hazzını artırma amacıyla vajina estetiği (vajina daraltma) operasyonları yapılır. Bu operasyonla fazla olan bir miktar doku çıkarılır ve gevşeyen kas dokusu birbirine dikilerek daraltma gerçekleştirilir.

Normal doğum sırasında görülebilen doğum yırtıklarının veya doğumu kolaylaştırmak amacıyla yapılan kesinin(epizyotomi)düzgün onarılamaması ya da onarım sonrası enfeksiyon, yara ayrışması vs. gibi komplikasyonların görülmesi sonucunda vajen girişinde hem estetik görünüm bozukluğu ve hem de bollaşma ortaya çıkabilir. Bu da yapılacak bir vajinoplasti (vajen estetiği) operasyonu ile cerrahi olarak düzeltilebilir.
 
Meme estetiği (Meme küçültme- büyütme- dikleştirme)
 
Gebelik ve emzirme gibi etmenler sonucunda memelerde sarkmalar ortaya çıkar. Özellikle gebelik ve emzirme döneminde ve de aşırı kilo alındığında memeler normalden çok büyük hale gelirler. Bu aşamada memeyi çevreleyen deri örtüsü de genişler. Emzirme dönemi bitince veya alınan kilolar verildiğinde meme dokusu küçüldüğü halde memeyi çevreleyen deri aynı oranda küçülmezse sarkmalar kaçınılmazdır. Bazı kişilerde ise meme dokusu küçülürken üzerini örten deri de aynı oranda sıkılaşır ve herhangi bir sarkma olmaksızın meme eski şeklini alır. Ne yazık ki bu denli şanslı bayanların oranı oldukça düşük düzeydedir. Memelerde oluşabilecek her türlü şekil bozukluğu gibi memelerin sarkması da kişinin psikolojisi üzerine baskı oluşturabilir, hem cinsel ve hem de sosyal yaşamını olumsuz etkileyebilir.
 
Doğum ve emzirme sonrası dolgunluğunu yitirmiş ve küçülmüş memeler silikon protezlerle estetik olarak düzeltilebilir. Ancak çevresindeki deri gevşemiş ve ileri derecede sarkmış olan memeler için, silikon protez yerleştirme tek başına uygulandığında meme görünümünde yeterli dikleştirme sağlanamayabilir. Bu durumda ek olarak uygun yerlerden deri fazlalıkları alınır, meme başı olduğundan daha üst seviyeye çıkarılarak meme dikleştirme işlemi de yapılabilir. Hacim olarak normal memelerde ise sadece dikleştirme işlemiyle tatminkar sonuçlar alınabilir. Bu uygulama sonucunda ise sadece meme protezi konmasına göre daha fazla iz kalabilir. 

Karın estetiği (Abdominoplasti)
 
Özellikle gebelik sonrasında karın derisinde bollaşma, çatlaklar ve sarkma meydana gelir. Bunlar genellikle bir veya birden fazla kez doğum yapmış ya da ikiz gebelik geçirmiş, gebelik esnasında aşırı kilo almış bayanlarda çoğunlukla rastladığımız bulgulardır. Bu bulgular vücudun genel görüntüsünü ve estetiğini bozarak kişide psiko-sosyal sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Yapılacak başarılı bir karın estetiği operasyonu tüm bu sorunları ortadan kaldırır, kişinin kendine güvenini ve motivasyonunu arttırır.
 
Liposuction
 
Doğumlardan sonra karında meydana gelen çatlak ve sarkmaların giderilmesi için tek başına liposuction uygun bir yöntem değildir. Ancak doğum veya doğumlar yapmış olsa da, karın derisinde çatlaklar ve sarkma oluşmamış ve fakat yağ birikintisi olan, deri tonüsünü (gerginliğini) kaybetmemiş kişilere liposuction uygulanabilir. Bir diğer deyişle deri elastikiyetini kaybetmemiş kişilerde liposuction ameliyatı ile elde edilen sonuçlar daha tatminkârdır. Genetik özelliği ya da yaşı nedeniyle deri diriliğini ve gerginliğini kaybetmiş kişilerde liposuction sonrası ortaya çıkabilecek sarkma ve buruşukluklar liposuction uygulaması için sınırlayıcı faktörlerdir. Böyle durumlarda sadece liposuction yetmeyebilir, beraberinde dermolipektomi dediğimiz fazla deri çıkarma işlemleri de gerekebilir.
 
Hamilelik esnasında aşırı kilo alımına bağlı olarak vücudun bazı bölgelerinde estetik görünümü bozan çıkıntılar ortaya çıkar. Bu çıkıntılar kişi ne kadar diyet ve ne kadar spor yaparsa yapsın kaybolmazlar. Çünkü bu bölgelerdeki yağ dokuları karakter olarak diğer bölge yağ dokularından farklıdır. Kişi kilo aldığı zaman diğer bölge yağ dokularına göre daha çok yağ depoladıkları halde kilo verirken depoladıkları yağı muhafaza ederler. Bu kısır döngüyü kırmanın yegâne yolu liposuction operasyonudur.
 
TRIACTIVE (lazerli vakum masajı ile bölgesel incelme)+OZON
 
Hamilelik ve emzirme sonrası ortaya çıkan bölgesel yağ birikimlerinin, selülitlerin ve cilt pörsüklüğünün giderilmesinde cerrahi dışı yöntemler arasında en etkili olan sistemlerden birisi, triactive cihazı ile lazerli vakum masajı ve ozon sauna uygulamalarıdır.
 
Triactive (lazerli vakum masajı); cildinize normal bir denge kazandırma işlevine sahip üç ayrı yöntemin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuştur. Yeni bir soğutma sisteminin, ritmik masajın ve derin lazer uyarıcılarının etkilerini birleştirerek, selülit görüntüsünü çarpıcı bir şekilde azaltmak için tasarlanmıştır. Bunun yanı sıra yağ oluşumlarının azaltılması konusunda çok olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olduğu gibi aynı zamanda liposuction tedavisinin en büyük destekçisi olarak tanımlanmaktadır. Lazerli vakum masajı ile cilt; kadifemsi, pırıl pırıl bir görüntüye kavuşur. Ağrısız olan bu işlem vücudun her yerine uygulanabilir.
 
Ozon sauna; sağlığı kötü yönde tetikleyen yağ asitleri, metabolik elementler ve zararlı toksinlerin vücuda zarar vermeden atılmasına yardımcı olur. Ozon saunada 20 dakikalık seansta 600-1000 cc ter ve 400-500 kalori harcayarak istediğiniz kadar kilo kaybetmeniz mümkündür. Oksijen, yağı yakarak enerjiye dönüştürdüğünden hem kilo kaybedilir ve hem de enerji kazanılır. Ozon, sauna şeklinde uygulandığında buharla birlikte gözenekleri genişleyen deriye daha yoğun şekilde nüfuz eder ve yağları yakarak enerjiye dönüştürür. Bu yöntem, farklı mekanizmalarla selülitlerin yok olmasında da büyük ölçüde etkilidir. Ozon ayrıca kan dolaşımını artırarak cildin yenilenmesini, sıkı ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlar. Ozon, Triactive (lazerli vakum masajı)ile birlikte kullanıldığında zayıflama, bölgesel incelme ve selülit giderici etki daha güçlü hissedilir.
 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mesut Özcan

Prof. Dr. Mesut ÖZCAN, 1945 yılında doğmuştur. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimine 1969 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1969-1971 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Genel Cerrahisi Uzmanı olmuştur.  1974 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde akademik karyerine başlamış olan Prof. Dr. Mesut ÖZCAN, 1976-1977 yılları arasında İsveç Uppsala Üniversitesi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi alanında eğitim almıştır. 1981 yılında Doçent, 1988 yılında Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 1987-2006 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmıştır. 1993 - 1999 yılları arasında aynı anabilim dalı bünyesi ...

Etiketler
Hamilelik sonrası
Prof. Dr. Mesut Özcan
Prof. Dr. Mesut Özcan
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube