Kol estetiği (brakiyoplasti)

Kol estetiği (brakiyoplasti)

Kollar vücudun önemli estetik ünitelerinden biridir. Özellikle sıcak mevsimlerde kısa kollu ya da kolsuz giysiler giyinen kişiler için, kolların estetik görünümü daha da bir önem arz eder.

Bazen de kolların beden ölçülerine göre daha şişman olduğu durumlarda bu kişiler hem kola hem bedene uyan ve kendi zevklerine göre hazır giysi bulmakta zorluk yaşarlar.

Aşırı kilo alıp verme, yaşlanma, güneş ışınlarına fazla maruz kalma vb. birtakım çevresel ve kalıtsal nedenlerle kollarda aşırı şişmanlık ya da sarkmalar ortaya çıkabilir. Bu durum estetik olarak göze hoş gelmeyen bir görüntü ortaya çıkardığı gibi kişinin daha yaşlı görünmesine sebep olur. Psikolojisi üzerine son derece olumsuz etkiler yapar. Aynı zamanda özgüven kaybına da neden olabilir. Bunların estetik olarak düzeltilmesi için yapılan cerrahi girişimlere brakiyoplasti (kol estetiği) diyoruz.

Kol derileri gevşek olmayan, derinin gerginliği ve diriliği yeterli düzeyde olan ve yağ birikimi çok fazla olmayan kişilerde sadece liposuction ya da önce Smart Lipo ile lazer lipoliz ve hemen ardından liposuction yeterli estetik sonucu sağlayabilir. Bu işlemden sonra orta basınçlı bir elastik korse uygulamasının en az 2–3 hafta sürdürülmesinde yarar vardır. Bu işlemin en büyük avantajı herhangi bir kesi izinin olmaması, lokal anestezi altında kolaylıkla yapılabilmesi ve hastanın uzun süre işinden ve gücünden kalmadan bunu yaptırabilmesidir. Bu uygulamadan sonra da cilt sarkması ortaya çıkabilir. O takdirde ise bu cilt fazlalığını cerrahi olarak çıkarma şansı her zaman mevcuttur.

Kol derileri gevşek, derinin gerginliği ve diriliği ileri derecede azalmış, ileri derecede yağ birikimi ve sarkma olan durumlarda ise liposuction yeterli olmaz. Bu gibi durumlarda fazla cilt ve yağ dokusunun cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Bu işlem koltuk altının arka kenarı ile dirsek arasında seyreden oval bir kesiyle yapılır. Fazla yağ ve deri çıkarıldıktan sonra boylamasına bir dikiş uygulanır. Sonuçta bu dikiş hattının bir izinin olması kaçınılmazdır. Bu izin mümkün olduğu kadar belirsiz olabilmesi için estetik cerrahinin tüm kuralları uygulanır. Bazen bu dikiş hattı boylamasına düz bir çizgi yerine gene boylamasına ondülan (dalgalı) bir çizgi şeklinde yapılır ki bu durumda ortaya çıkacak iz daha belirsiz olur. Bu izin lokalizasyonu da dikkat çekmezliğini sağlamak için önem arz eder. Bunun için cilt ve yağ dokusu çıkarımını, yağ birikimi ve sarkmanın en belirgin olduğu kolların arka iç kenarı boyunca yapmak gerekir. Nadiren bazı müsait olgularda dikiş izini koltuk altından kolun arka iç kenarına doğru uzanan açık L şeklinde oluşturmakta mümkündür. Ancak yağ birikiminin ve sarkmanın fazla olduğu olgular için bu yöntem uygun değildir. Brakiyoplasti operasyonları lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir. Operasyonlar 1,5–2 saat civarında sürer. Hastanede geceleme genellikle gerekmez. Girişim sonrası dönemde 2–3 hafta süreyle elastik kompressif korse uygulaması yerinde olur. Dikişler genellikle gizli dikiş şeklinde yapılır. Alınması gereken dikişler konmuşsa bunlar 12–14. günlerde alınır.
 
İSTENMEYEN SONUÇLAR


Kanama, enfeksiyon, dikiş açılması gibi genel komplikasyonlar her ameliyatta olduğu gibi brakiyoplasti operasyonlarından sonra da çok nadiren görülebilir. Bunlar genel tıbbi ve cerrahi prensipler dahilinde kolaylıkla çözümlenebilir. Bu operasyondan sonra en istenmeyen sonuç dikiş izinin beklemedik şekilde belirgin olmasıdır. Her türlü estetik cerrahi kuralının uygulanmasına rağmen yara izi istenmeyen şekilde gelişebilir. Bu durum genellikle hastanın cildinin doğuştan ve kalıtsal olarak kötü yara izi oluşturmaya eğilimli olmasıyla ilgilidir. Bu olasılık önceden hasta ile tartışılmalı ve elde edilecek estetik sonucun buna değip değmeyeceği hem doktor ve hem de hasta tarafından değerlendirilmelidir.
 
 
 
 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mesut Özcan

Prof. Dr. Mesut ÖZCAN, 1945 yılında doğmuştur. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimine 1969 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1969-1971 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Genel Cerrahisi Uzmanı olmuştur.  1974 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde akademik karyerine başlamış olan Prof. Dr. Mesut ÖZCAN, 1976-1977 yılları arasında İsveç Uppsala Üniversitesi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi alanında eğitim almıştır. 1981 yılında Doçent, 1988 yılında Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 1987-2006 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmıştır. 1993 - 1999 yılları arasında aynı anabilim dalı bünyesi ...

Etiketler
Lazer lipoliz
Prof. Dr. Mesut Özcan
Prof. Dr. Mesut Özcan
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube