Mayasıl

Mayasıl

Mayasıl diğer adıyla anal dermatit makat bölgesinin en sık kaşıntı yapan sebeplerindendir.Rahatsızlık ağrı acı gibi değil daha çok ıslaklık, akıntı ve özellikle kaşınmadır. Bu rahatsızlıkların hayati önemi olmasa da arz etmese de hastanın sosyal yaşamını sıkıntıya sokar. Kaşıntı bazen bezdirecek kadardır.

Mayasıl nasıl anlaşılır ?

-Çamaşırı kirletecek düzeyde akıntıya benzer salgı vardır

-Anüste kötü koku olur

-Anüs ve civarı ıslak ve nemlidir.

-Anal bölgede özellikle geceleri artan kaşıntı vardır.

-Bazen hafif kanama olur

-Bölge cildinde kalınlaşır.

-Ciltte oluklaşma şeklinde memeler vardır

-Hafif ağrı hissedilir.

-Cildin elastikiyetinin azalmasından kaynaklanan küçük çatlaklar görülür.

Anal dermatit neden olur:

-Aşırı temizlik.

-Baharat tüketimi.

-Patlıcan ve domates,çikolata.

-Fazla kilo.

-Sıcak hava.

-Fazla oturmak.

-Kaşımak.

Mayasıl Tedavisi nasıl yapılır

Pruzon mayasıl tedavisi için üretilen tek üründür. Kullanmaya başlandığı gün kaşıntı ve ıslaklık azalmaya başlar ve 3 günün sonunda tama yakın düzelmiş olur. Şikayetler tamamen geçse de 3 gün daha günde tek doz kullanmak uygundur. Alternatif olarak kullanılabilecek kortizonlu merhemler ciddi yan etkileri sebebiyle en son seçenek olarak önerilir.Kalıcı tedavi için ciltte bu rahatsızlığı başlatan yada arttıran asıl neden engellenmelidir. Kortizonlu ilaçlar da kaşıntıyı geçirebilir ama yan etkileri sebebiyle tercih edilmez ve uzun süre kullanılamaz.

İlaçla mayasıl tedavisi başlandığında sebebi bulmaya çalışılmalıdır çünkü sebep devam ederse ilaçla düzelse bile tekrar ortaya çıkar.

Şöyle bir örnek verilebilir; Turşu yediği için mayasıl olan kişi pruzon kullanınca hastalık tamamen geçer ama tekrar turşu yerse mayasıl olur bu sebeple böyle bir neden varsa hasta bunu hayatında çıkarmalıdır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube