Lingual ortodonti ve ıncognito

Lingual ortodonti ve ıncognito

Lingual ortodonti
 
Hastalar mükemmel bir gülüş elde edebilmek için ortodontistlere başvurmaktadırlar. “Mükemmel bir gülüş” kişinin yüz simetrisini düzelttiği gibi genel görünüşünün iyileştirilmesinde de etkilidir. Hastalar düzgün dişlere ve mükemmel bir gülüşe sahip olmak istemelerine rağmen çoğu zaman sonuca ulaşmalarını sağlayacak olan telleri, estetik kaygılarından dolayı taktırmak istemezler. Estetik kaygıları yüksek olan hasta grupları (politikacılar, iş hayatındaki profesyoneller, sanatçılar, mankenler, sporcular vs...) için geleneksel braketlere en iyi alternatif lingual braketlerdir. Böylece hastalar başkaları tarafından fark edilmeleri imkansız olan bir sistem sayesinde, dış görünüşlerinden hiç ödün vermeden en mükemmel sonuçları elde edebilirler.


 
Kelime anlamı olarak “Lingual” dişlerin dil tarafı anlamına gelmektedir. Lingual ortodonti de adından da anlaşılacağı üzere, dişlere kuvvet uygulayan tellerin bağlandığı braketlerin dişlerin dudak tarafındaki ön yüzeyleri yerine, dil tarafındaki arka yüzeylerine yerleştirildiği tekniktir. 1970’li yılların sonlarında kullanılmaya başlanan bu tedavi yöntemi yıllar içinde gelişerek günümüzde yüksek teknolojinin de etkisiyle hemen hemen eksiksiz hale gelmiştir. Eskiden sınırlı vakalarda kullanılabilen bu sistem, artık çoğu vakada kullanılabilmektedir.


 
Dişlerin ön yüzlerine yerleştirilen labial braketler estetik materyallerle üretilmiş olsalar bile başkaları tarafından farkedilebilir. Bu nedenle hastaların büyük bir kısmı sabit apareyler ile ortodontik tedaviden kaçınırlar. Lingual braketler ise tamamen görünmezdirler. Bu nedenle görüntüsünden dolayı tel taktırmaktan kaçınan herkes tarafından tercih edilirler.


 
Lingual ortodonti günümüzde labial ortodonti ile aynı potansiyele sahiptir. Lingual ortodonti, konvansiyonal ve kişiye özel teknikler olmak üzere iki sistem olarak uygulanmaktadır. Konvansiyonal sistem minimum hasta konforu, hekim için ekstra çaba gerektirmesi ve bitim aşamasındaki zorlukları nedeniyle dezavantajlıdır. Bu nedenle günümüzde kişiye özel üretilen sistemler geliştirilmiştir. Kişiye özel lingual tekniklerin en gelişmişi ise 3M firmasının ürettiği Incognito sistemidir.


 
Incognito
 

Incognito, değişik maloklüzyonlara sahip bir çok vakada kullanılabilen yüksek teknolojiye sahip bir apareydir. Tamamen görünmez olmakla beraber temizlenmeleri kolaydır ve tedavi olduğunuzu yalnızca siz ve size tedaviyi uygulayan ortodontistiniz bilir. Incognito apareyler tamamen kişiye özel dizayn edilir ve üretilir. Böylece hastaya maksimum konforu sağlarken en mükemmel sonuçların elde edilebilmesini sağlar. Incognito apareylerinde kullanılan hem teller hem de braketler teknolojinin son ürünü olan CAD/CAM teknolojisi ile üretilmektedirler. Dikkat çekici şekilde düz olan altın alaşımlı braketler (anti-alerjik) maksimum hasta konforu sağlar ve hastanın apareylere çok hızlı bir şekilde alışabilmesini mümkün kılar.
 
Bu sistemde hasta ile birlikte hastanın beklentileri göz önünde bulundurularak bir tedavi planı oluşturulur. Alt ve üst çenelerden silikon ölçüler alınır ve bu ölçüler ortodontist tarafından oluşturulan tedavi planı ile birlikte Avrupa kaynaklı olan “TOP-Service” laboratuvarına gönderilerek, mükemmel gülüşü sağlayacak hastaya özel apareyler üretilir. Tedavi bu apareylerle yürütülür ve tamamlanır.
 
Incognito günümüzde dünyada en yaygın şekilde kullanılan lingual tedavi sistemidir ve yalnızca özel bir eğitim sonucunda alınan sertifikaya sahip ortodontistler tarafından uygulanabilmektedir. Incognito ile genç ve erişkin farketmeksizin hemen hemen tüm vakalar tedavi edilebilir. Gerçekten görünmeyen tek apareydir. Nikel içermemesi sebebiyle anti-alerjenik özelliğe sahiptir ve temizlenebilmeleri çok kolaydır. Tedavi sonucunda mükemmel sonuçlar elde edilir. Braketlerin ve tellerin kişiye özel düz dizaynı maksimum hasta konforu ve apareylere en kısa zamanda en iyi şekilde alışılmasını sağlar. Bütün bu avantajlarının yanında Incognito’nun en büyük dezavantajı diğer lingual tekniklerde de olduğu gibi yüksek maliyetidir.
 
Özetle Incognito özellikle estetik kaygılarından dolayı tedavi olmaktan kaçınan veya devamlı tedavisini erteleyenler için en iyi çözüm, estetik kaygıların ön planda olduğu hasta gruplarında (politikacılar, iş hayatındaki profesyoneller, sanatçılar, mankenler, sporcular vs...) en iyi alternatiftir. 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ilgaz Özer

Etiketler
Ortodontist
Dt. Ilgaz Özer
Dt. Ilgaz Özer
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube