Diş çürüğü nedir? nasıl tedavi edilir?

Diş çürüğü nedir?  nasıl tedavi edilir?

Diş çürüğü yemek sonrası ağızda kalan artıkların ağızdaki bakteriler tarafından fermantasyona uğratılması sonucu oluşan asitlerin dişte meydana getirdiği harabiyettir.

           Yemek artıklarının ağızdaki bakteriler ve tükürük mukozasının etkileşimiyle beraber uğradı biyokimyasal tepkimeler diş minesinin üzerinde bir tabaka oluşumuna neden olur. Burada yoğunlaşan ve artıklarla beslenen bakteriler gün be gün aktivitelerini artırarak devam ederler. Düzenli diş fırçalamak diş çürüğü oluşumunun önüne geçmenin tek çözümüdür. Başlangıçta sarımtırak ve açık renkte olan bu harabiyet zamanla koyulaşarak diş minesinin dışından içine doğru nüfuz etmeye başlar. Zamanla dişte artan ağrı şişlik ve iltihap meydana gelir ve bu diş eti rahatsızlıklarına ve diş kaybına kadar ilerleme gösterir. Erken yapılan diş hekimi kontrol ve muayeneleri bu rahatsızlıkların önüne geçmeyi sağlar.

   Diş çürüklerine yediğimiz yiyecekler neden olsa da ağız ve diş sağlığını en çok olumsuz etkileyen basit karbonhidrat içeriği yüksek olan şekerler, meyveler ve gazlı ve asitli içeceklerdir. Şeker içeriği fazla olan bu gıdalar karbonhidratların sindiriminin ağızda başlaması nedeniyle bakterilere ihtiyaç duydukları besin ve enerjiyi hızlı ve fazla bir şekilde ulaştırmaktadır. Tüm bunları engellemek için ne yapmalı ? ilk olarak aklınızdan çıkarmamanız gereken şey günde en az iki kere iki dakika dişinizi kesinlikle fırçalamalısınız. Aynı zamanda dişlerin arasına giren ve derinlerine kadar rahatsız eden diş eti şişkinliklerine oluşan küçük partiküllü ama kolay yayılan yemek artıklarını kolayca çıkarmak için diş ipi kullanmalısınız. Ağız içinin streilizasyonunu sağlamak için florürlü ve bakterilerin çalışma ortamını inhibe eden bir gargara kullanmayı da ihmal etmemelisiniz. Diş fırçalama ve ağız temizliği yapma imkanınızın bulunmadığı zamanlarda ise ağzınızı yemeklerden sonra bol su ile çalkalamak ve naneli ve şekersiz bir sakız çiğnemek suretiyle diş dibindeki artıklardan kurtulmak sizin için yarar sağlayabilir. Düzenli olarak diş hekimi  kontrolü ise diş çürüklerinden her zaman korunmanızı sağlar.

Bu makale 6 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Semih Ulvi Aksüt

Dt.Semih Ulvi Aksüt ,mesleki çalışmalarına ise şu an Özel Muayenehanesin'de devam etmektedir.

Etiketler
Çürük tedavisi
Dt. Semih Ulvi Aksüt
Dt. Semih Ulvi Aksüt
Mersin - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube