Lazerle kılcal damar tedavisi nedir?

Lazerle kılcal damar tedavisi nedir?

Bacaklarda ve yüzde görülen kılcal damar genişlemeleri milyonlarca insanın problemi olup kadınların % 50 – 60, erkeklerin % 20 – 30 unun problemidir.

Bu küçük çaplı varisler genellikle estetik sorun oluştursa da bazen ağrı ve huzursuz bacak sendromuna benzer şikayetlere neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde bu küçük varislerin hepsi daha da genişler ve ağrı nedeni olur.

Bu tip damar genişlemelerinin temel nedenleri arasında  genetik yatkınlık, hormonal faktörler, meslek, yaş, kilo yer almaktadır.

Bu nedenle bacak varislerinin tedavisi oldukça önem kazanmaktadır. Tedavide 3 mm ye kadar olan varisler için skleroterapi /köpük skleroterapisi uzun yıllardır “altın standart” olarak kabul edilmektedir. Genişlemiş damar içerisine damar duvarını tahriş ederek tıkanmasına neden olmak prensibine dayalı skleroterapi ve ilacın hava ile karıştırılarak verilmesi olan köpük skleroterapisi etkili yöntemler olmakla beraber tecrübeli bir doktor tarafından yapılmalı ve tedavi için gereken zaman dilimi ayırılmalıdır. Bunun yanı sıra skleroterapinin ilaca karşı alerjik reaksiyon, işlem sonrası ciltte renk değişikliği (hiperpigmentasyon), ciltte tahriş ve yara açılması gibi istenmeyen yan etkileri olabilir. Bir diğer çok önemli konu iğne korkusu olan hastalarda skleroterapi yapılamamasıdır.

İşte bu nedenle Lazerle Varis Tedavisi  çok önemli bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.

Burada belirtilmesi gereken temel noktalardan birisi Damar İçi Lazer ve Cilt lazerinin farklı tedavi yöntemleri olduğudur. Hastalarımız internet incelemesi yaparken karşılarına genellikle EVLA (Damar içi Lazer Ablasyon) yöntemi çıkar. Bu yöntem büyük varislerin ve ana damarda kaçak olan varislerin tedavisinde kullanılan bir yöntem olup burada bahsettiğimiz cilt lazerinden farklıdır.

Ciltteki kılcal damarlar / küçük varislerin tedavisinde kullanılan lazer cihazları farklı yapıda ve prensipte olabilirler. Lazer cihaz tipleri Alexandrite Lazer, Diod Lazer, KTP Lazer, Pulsed Dye Lazer, IPL, Nd-YAG Lazer tarzında ayrılırlar. Bu cihazların her birinin dalga boyları ve çalışma prensibi farklı yapıdadır. Bacak damarlarının tedavisinde daha uzun dalga boyuna sahip, cilt altına daha kolay ulaşabilen ve cilde az hasar veren, hedef olarak varisli damarın içerisindeki hemoglobini seçen Nd-YAG lazer cihazları birinci sırada tercih edilmektedir. Bir diğer önemli konu kullanılan cihazın kalitesi olup bence FDA (Amerikan Sağlık Örgütü) tarafından onay almış cihazlar tercih edilmelidir. Kliniğimizde bu amaçla kullanılan cihazımız FDA onayını ilk alan lazer cihazı olup ileri teknoloji ürünüdür.

1064 dalga boyuna sahip Nd-YAG lazer cihazları ile çapı 3 mm e kadar olan varisler her cilt tipinde güvenle kullanılmakta ve iyi sonuçlar vermektedir.

Bir diğer önemli konu skleroterapi ile lazerin her zaman birbirinin alternatifi değil, birbirinin tamamlayıcısı olduğudur. Tecrübeli bir kalp damar cerrahi tarafından gereken durumlarda önce daha büyük damarlar skleroterapi / köpük tedavisi ile kapatılır, daha sonra daha küçük (iğnenin giremeyeceği çaptaki) damarlar Lazer ile kapatılır. Kliniğimizde hastanın tedavisi için gereken tüm bu yöntemler ve diğerleri mevcut olup, yüksek teknolojiye sahip cihazlar ve tecrübe ile yapılmaktadır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ertuğrul Özal

Prof. Dr. Ertuğrul ÖZAL, 1962 yılında Antakya' da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Gülhane Askeri Tıp Akademisi' nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1990-1995 yılları arasında yine Gülhane  Askeri Tıp Akademisi' nde yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1995-1997 yılları arası GATA Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı' nda Uzman Doktor, 1997-1998 yılları arası İngiltere Birmingham Hospital ve London Great Ormond Street Hospital da, 1999-2001 yılları arası GATA Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Yardımcı Doçent, 2001- 2007 yılları arası GATA Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Doçent, 2008- 2011 yılları arası GATA  Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Profesör unvanı almıştır. Prof. Dr. Ertuğrul ÖZAL, 2011-2013 yılları arası Özel Çankaya Hastanesi Ankara Kalp Damar C ...

Etiketler
Lazer x
Prof. Dr. Ertuğrul Özal
Prof. Dr. Ertuğrul Özal
Ankara - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube