Görünmese de hayati tehlikeye neden olabilir

Varis kanı kalbe dönemeyip bacakta birikmesidir. Eğer bu kavşak noktalarında kapakçık hasarına bağlı olursa dışarıda kıvrılıp uzamış büyük damar yumakları görülür. Kimi hastalar buna makarna, patates tarlası hatta ip yumağı olarak isimlendirir. Burada hasta daha erken hastalığı fark eder, daha kolay yolla tanı konur ve hastalık risk oluşturmadan tedavi şansı bulur.

Görünmese de hayati tehlikeye neden olabilir

Yüzey ve derin damar sistemi ara bağlantı venleri vardır. Bu venler yüzeysel ve derin sistemi birbiriyle buluşturur. Bu damar yapısıyla, iki sistemde alışveriş ve akışkanlığı sağlayarak bir sistemde kanın birikmesinin önüne geçilmiş olur.

İÇ VARİS

Bu köprü damar kaçaklarında hasta hiç dışarıda varis oluşumu görmeyebilir. Bacakta olan rahatsızlık veren bir dolgunluk, huzursuzluk hisseder. Bacak şişer. Ayak bileği kalınlaşmaya başlar. Diz kıvrımları belli olmamaya başlar. Bacağı bir beden daha kalın gibi hisseder. İşte bu noktaların kaçaklarına "iç varis" noktaları denir.

Hasta bacağına bakar görüntü olarak bir sıkıntı yoktur ama şikâyet çoktur. Zamanla iç varis noktalarındaki kaçaklar daha da ilerler. Kısmı basınç artışı yaparak olduğu alanlarda yukarıdaki şikayetlerin yanı sıra renk değişikliği ve daha da ileriki dönemlerde varis yaralarına neden olabilir.

İç varis yani bağlantı venleri kaçakları derin toplardamar sistemi dediğimiz daha önemli sistemimizde problemlere neden olmaya başlar Bacakta bulunurken gelip beklemeden kalbe dönen kan bacakta birikmeye başlar. Bacakta gerekenden fazla kanın beklemesi staz dediğimiz tabloya neden olur. Basit bir ameliyatta, hafif bir enfeksiyon geçirip iki gün yatak istirahati gereken durumlarda, uzun süren yolculuklarda, oruç ve benzeri susuz kaldığımız dönemlerde kan pıhtısına neden olabilir. Bacağınızda ağrı, dolgunluk kramp şişlik aşama doğru genel renk değişikliği varsa dışarıdan varis olmasa bile bacaklarınızın iç yani kasların arasında olan damarlarda yetmezlik yani iç varis olabilir.

Bu makale 19 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Arzu Ercan

Op. Dr. Arzu Ercan ilköğrenimini sırayla Denizli, Manisa ve İzmir'de tamamlamıştır. 1993 yılında İzmir Özel Fatih Koleji'nden mezun olmuştur. Lise öğreniminin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1999 yılında başarı ile tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. 2000 - 2006 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanlık Eğitimi'ni tamamlamıştır. 2006 - 2007 yılları arasında Bursa Medical Park Hastanesi'nde çalışmış olup 2007- 2010 yılları arasında Bursa Şevket Yılmaz Hastanesi'nde Uzman Doktor ve Başhekim Yardımcısı olarak görev almıştır. 2010 - 2012 yılları arasında Bursa Rentıp Hastanesi'nde, 2012 yılında Özel Balıkesir Sevgi Hastanesi'nde çalışmaya başlamıştır. 2016 - 2018 yılından sonra Bursa Acıbadem Hastanesi ile Özel Balıkesir Sevgi Hastanesi'nde dönüşümlü olarak çalışmıştır. Op. Dr. Arzu Ercan ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
facebook
instagram
youtube
Op. Dr. Arzu Ercan
Op. Dr. Arzu Ercan
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube