Kum terapisi nedir? hangi alanlarda kullanılır?

Kum terapisi nedir? hangi alanlarda kullanılır?

Kum terapisi söze dökülemeyen duygusal sorunların ifade edilmesinde kullanılır. Aynı zamanda sözel ifadeyi kullanamayan yada sözle anlatım isteği bulunmaya her yaştan danışana hitap eden bir terapi yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Kum terapisi, özellikle çocuklarla çalışılırken kullanılan bir oyun terapisi tekniğidir. 2 yaşından büyük tüm bireylerle (ergenler, yetişkinlik, çiftler ve aileler) çalışılırken kullanılabilir.

Bilinç ve bilinçaltındaki dengeyi kurar ve bireye kendi sosyal gerçekliğini, iç dünyasını yansıtabileceği veya onarabileceği bir ‘kumdan dünya’ yaratma olanağı sağlar.
Yapılan incelemeler kum oyunu terapisinin danışanın duygusal ve ilişkisel zorlukların çözümü ile travmaların tedavisinde olumlu sonuçlar verdiğini gösterir.

Kum terapisinin materyalleri neler olmalıdır?

Kum, minik minyatürler, su ve kum tepsisidir. Bu kum tepsisi, terapi odasının minyatür hali olarak düşünülebilir; danışana zemini hazırlayan ve güvenilir sınırlarla çevrili bir kapsanma alanıdır.

Kum terapisi hangi durumlarda yarar sağlar?

Söze dökülemeyen duyusal sorunların ifade edilememesi

Fiziksel ve duysusal şiddet

Dikkat dağınıklığı ve davranış bozukluğu

Ebeveynlerin boşanma durumu sonrası adaptasyon süreci

Konuşma ve dil bozukluğu

Tırnak yeme,parmak emme

Gelişmemiş motor becerilerinde

Okul öncesi adaptasyon sorununda

Aile içi yaşanan şiddet durumlarında

Bu makale 16 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Sema Kılıç

Adana doğumlu olan Sema KILIÇ, İlköğretim ve Lise eğitimini Adana’da tamamlamıştır. İşletme (İngilizce),  Uluslararası Ticaret ve Lojistik (İngilizce) Bölümlerinden mezun olduktan sonra bu alanlarda yönetici olarak görev almıştır. Bu alanlara yönelik birçok eğitim ve seminerler de vermiştir. Psikolojiye olan ilgisi sebebiyle Toros Üniversitesi Psikoloji Bölümünde lisans eğitimine devam etmiş ve yüksek onur derecesiyle mezun olmuştur. Lisans eğitiminin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamış olup "klinik psikolog" unvanını almıştır. Psk.Sema Kılıç, 2021 yılında Türkiye'de ilk defa düzenlenen Mersin Sağlık Ödülleri Gecesinde Yılın Psikoloğu Ödülü'ni almıştır. Çeşitli Devlet, Özel Kurum ve Kuruluşlarda Yönetici ve Psikolog olarak görev alan Sema KILIÇ, PSK KLİNİK’İN Kurucusu ve sahi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kum terapisi
Uzm. Kl. Psk. Sema Kılıç
Uzm. Kl. Psk. Sema Kılıç
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube