Korkularımız ve fobiler

Korkularımız ve fobiler

Fobi toplumda sık görülen bir anksiyete bozukluğudur ve kısaca; belirli bir nesneye ya da duruma yönelik korku olarak açıklanabilir. Dışarıdan gelen tehlikelere karşı verdiğimiz duygusal tepki korkudur ve iç güdüsel olarak kaçınma davranışı göstermemiz genellikle kendimizi korumak içindir. Ancak kişiler yaşadıkları korkudan dolayı hayatının olumsuz etkilendiğini düşünüyor ise ve yaşadıkları korkunun aşırı ve mantıksız olduğunun farkında ise bu korku ‘fobi’ olarak tanımlanabilir.

Fobiler, durumsal tipte; toplu taşıma, tüneller, asansör, kapalı alanda kalma, uçağa binme vb.fobisi olarak görülebilir. Bunun yanında fobiler; hayvanlar, kan, iğne-yara görme fobileri olabilir. Doğal çevre fobileri (örneğin, yüksekler, dağlar, fırtınalar, şimşek, kayalık vb.) ve diğer tiplerde fobiler (nefessiz kalma, kusma fobisi vb.) görülebilmektedir. Fobisi olan kişiler fobi yaratan uyarıcı ile karşılaştıklarında korku, kaygı ve panik yaşarlar. Bu yüzden genellikle kaçınma davranışları sergilerler. Örneğin; televizyonda görüntülerini izlemek bile fobik tepkiler vermelerine ve kaçınma davranışı göstermelerine neden olabilir. Fobinin en az 6 aydır devam ediyor olması önemli bir kriterdir ve belirtileri şu şekillerde olabilir:

Yüzde kaşınma ve yanma hissi

Yüz kızarması

Çarpıntı

Titreme

Soğuk terleme

Bulanık görme

Nefes darlığı

Ağız kuruluğu

Yutkunma güçlüğü

Boğazda sıkılaşma

Mide bulantısı

Bilinç kaybı

Ani tansiyon düşüşü

Bayılma

Bunalım

Sinir krizi

Şok vb.

Terapilerde, bilişsel ve davranışçı teknikleri, ev ödevleri, EMDR, kas gevşeme egzersizleri gibi teknikler ile birlikte danışanın duygu ve davranışlarının farkında olması ve bunlar ile başa çıkma becerisinin kazandırılması amaçlanır.

Bu makale 25 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Gözde Huriye Türel

Psikolog Gözde Huriye Türel lisans öncesi eğitimlerinin ardından, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversite Psikoloji (İngilizce) Bölümü'nü başarıyla tamamlamıştır. Lisans eğitimi süresinde Aile Sosyal ve Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Hizmet Merkezi’nde Stajyer Psikolog olarak görev almıştır. Lisans eğitiminde ekonomik ve sosyal açıdan dezavantajlı çocukları üniversite öğrencileriyle uçurtma şenliğinde buluşturma projesinde proje yürütücülüğü yapmıştır. Yüksek lisans eğitimi Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Anabilim Dalı İstihbarat Araştırmaları Yüksek Lisans Programında devam etmektedir. Yüksek lisans tezinde, kitle psikolojisi ve psikolojik savaş konularına çalışmaktadır. Gözde Huriye Türel çok sayıda bilimsel kongre ve sempozyuma katılım sağlamış olup bilimsel gelişmeleri yak ...

Etiketler
Fobi sahibi olmak
Psk. Gözde Huriye Türel
Psk. Gözde Huriye Türel
Karabük - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube