Korku duygusu ve bedene yansımaları

Korkunun denetimsiz hale gelmesi yaşam kalitesini ciddi seviyede etkileyebilir.

Korku duygusu ve bedene yansımaları

Hayatlarımıza ilk kez çocukluk çağında giren korku duygusu o dönemlerden itibaren gelişimin doğal bir parçası olarak ortaya çıkıp, yine gelişim dönemlerine uygun nesnelerle ilişkili olup zamanla kaybolmaktadır.
İç güdüsel olarak ise her yaş grubunda insanın yaşadığı beklenmeyen veya bilinmeyenden korkma durumu ise yine doğal ve koruyucu bir mekanizmanın başlatıcı öğesi gibi düşünülebilir.
Ancak belli bir seviyede korkulan durum veya nesneye ilişkin gerçekçi olmayan ve kontrol edilemez tasavvurlara ilerleyen bir sürece girilirse, bedende bir dizi fizyolojik mekanizma aktive olur ve bunun bir sonucu olarak korkunun bedensel belirtileri de yaşanmaya başlanır. Baskı hissi, nefesin daralıyor gibi olması, çarpıntı, el ayaklarda terleme, yüzde sıcak basması gibi bir dizi belirti yaşamı kısıtlamaya başlar. Mide-barsak sistemi, mesane sisteminde daha hızlı çalışmayla sürekli tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir.
Korku ve heyecan aslında bedende benzer mekanizmaları tetiklediğinden benzer yakınmalar görülür ama farklı olarak korku duygusu kaçınmayı da beraberinde getirdiğinden yavaş yavaş yaşamın o alanından uzaklaşma başlar.
Tüm bu belirtileri görmezden gelseniz de bir noktadan sonra yaşamdan keyif aldığınız alanların sınırlandığını, korkunuz nedeniyle daha çekingen daha huzursuz daha endişeli bir yapıya büründüğünüzü farkedersiniz.
Bu noktadan sonra en doğru yaklaşım, ilk olarak korkuyu tanımlamak ve kontrolü yeniden ele geçirmek için harekete geçmektir.
Sonrasında bu durumun gerçeği ne kadar yansıttığını analiz etmeye çalışıp bir uzman rehberliğinde duygunun kaynağına yönelik altta yatan olası başka durumlara da çözüm aramak gerekir.

Bu makale 27 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu

1983 Tire İzmir doğmuştur. İlk ve orta öğrenimimi Tire'de tamamladı. 2001 yılında Tire Kutsan Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. ​ Üniversite eğitimimi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  2001-2007 yılları arasında tamamladı. ​ 2008 yılında Psikiyatri Uzmanlık Eğitimine İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde başlamıştır. İhtisasım boyunca Psikiyatri alanında tanınmış bir çok kıymetli hocamızla çalışma ve deneyimlerinden yararlanma fırsatı buldu. 2013 yılında Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak ilk görev yeri Şanlıurfa Siverek Devlet Hastanesi' ne atandı. Burada yaklaşık iki yıl görev yaptıktan sonra güzel memleketine geri döndü. ​2015 yılında Özel Çankaya Tıp Merkezi' nde tam zamanlı olarak görev yapmaya başladı. Beş yıla yakın bir süre bu güzel kurumda, keyifle danışanlarıya bir araya gelmiştir. Bu beş yıllık s ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube