Hamilelik psikolojisi

Hamilelik olağan bir süreç gibi görünse de, anne adaylarında belirgin ruhsal değişikliklerin yaşamı zorlaştıran bir noktaya gelebildiği anlarda ruhsal destek almak gerekeceği akılda tutulmalıdır.

Hamilelik psikolojisi

 

Gebelik doğal bir süreç olmasına karşın, anne organizmasında önemli anatomik, fizyolojik ve psikolojik değişimlere sebep olur. Yanlızca bu fizyolojik değişiklikler bile başlıbaşına ruhsal dengeyi değiştirebilirken, annenin bebekle ve kendisiyle ilgili ileriye dönük kaygıları, bu süreci biraz daha zorlaştırabilir.

Bebeğin dünyaya sağlıklı gelip gelemeyeceği korkusu, doğum anında çok acı çekeceği korkusu, doğum sonrası bebeğiyle yeterince ilgilenip iletişim kuramayacağı korkusu, anneliği başarıp başaramayacağı korkusu en başta sayılabilen kaygı sebepleri arasındadır. Bunlara çoğu zaman, annenin kendi görüntüsünün eski haline gelip gelemeyeceği veya eşiyle ilişkisinin nasıl değişeceği ile ilgili kaygı ve korkular da eklenir.

Tüm bu duygu ve düşünce yoğunluğu arasında, bulantı -kusma, uyku sorunları, iştahsızlık gibi yakınmaların eklenmesi durumu daha da zorlaştırabilir.

Bu süreçte ihtiyaç duyulduğunda çekinmeden uzman yardımı alınması; hem bu kaygıların üstesinden gelmeyi sağlar, hem de eşlerin, birbirlerine gerekli desteği sunma yollarını öğrenebilmelerine yardımcı olmayı amaçlar.

Bu makale 27 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu

1983 Tire İzmir doğmuştur. İlk ve orta öğrenimimi Tire'de tamamladı. 2001 yılında Tire Kutsan Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. ​ Üniversite eğitimimi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  2001-2007 yılları arasında tamamladı. ​ 2008 yılında Psikiyatri Uzmanlık Eğitimine İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde başlamıştır. İhtisasım boyunca Psikiyatri alanında tanınmış bir çok kıymetli hocamızla çalışma ve deneyimlerinden yararlanma fırsatı buldu. 2013 yılında Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak ilk görev yeri Şanlıurfa Siverek Devlet Hastanesi' ne atandı. Burada yaklaşık iki yıl görev yaptıktan sonra güzel memleketine geri döndü. ​2015 yılında Özel Çankaya Tıp Merkezi' nde tam zamanlı olarak görev yapmaya başladı. Beş yıla yakın bir süre bu güzel kurumda, keyifle danışanlarıya bir araya gelmiştir. Bu beş yıllık s ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Hamilelik
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube