Köpek-kedilere arı saldırısı

Köpek-kedilere arı saldırısı

Yaz ve bahar aylarının gelmesi ile birlikte çiçekler açmakta ve bal arıları için çalışma mevsimi başlamaktadır. Zaman zaman bizim için dahi risk oluşturan arılar evcil hayvanlarımız için büyük tehlike oluşturur. Hayvanlar arılara karşı büyük bir ilgi göstererek arıların arıların kendileri ve kovanları ile oyun oynamak isterler. Genellikle arılar tarafından zarar gören hayvanlarımız köpekler olmaktadır. Kediler gelişmiş refleksleri ile arıları kendilerine zarar vermeden öldürebilmekte yada kaçabilmektedir.Ancak köpekler merak duyguları ve kedilere nazaran daha zayıf reflekslere sahip oldukları için arıların saldırılarına karşı çaresiz kalmaktadırlar.

Köpekler bahçedeki ağaçlarda gördükleri kovanlara veya yetiştirme kovanlarına genellikle zarar verirler.Normal şartlarda bir arının köpeğe zarar vermesi çok büyük bir tehlike arz etmemektedir. Ancak köpeklerin kovanları devirmesi durumunda hayati risk oluşturacak kadar büyük bir arı saldırısına maruz kalırlar. Arı sokması bir veya bir kaç tane iken endişe etmeye gerek yoktur ancak böyle bir saldırı durumunda acilen veteriner hekimin müdehalesine ihtiyaç vardır. Oluşacak alerjik reaksiyon sonucu ciddi bir vücut reaksiyonu olarak nefes borusu çevresinde ki dokular şişebilir ve soluk borusuna hava geçişini engelleyebilir. Böyle bir durumda köpek nefes almakta güçlük çekecektir. Ve hatta boğulma tehlikesi ile karşı karşıya gelecektir.

Saldırı esnasında köpek büyük bir panik içersinde sağa sola koşturacaktır. Saldırıya uğradığını anlamanız çok zor olmayacaktır. Eğer varsa çevrede ki kovanların dağılmış olduğunu görebilirsiniz. Arıların sokması esnasında köpek o bölgeleri ısırırken arıların bazılarıda diş etlerini, dilini, damak ve yanaklarını sokmuş olabilir. Buralarda ölü arılar veya iğnelerini görebilirsiniz. Bölge bölge oluşan şişliklerde de arı iğnelerini görmeniz mümkün olacaktır. İlk müdehale olarak hayvanınızı ıslatmanız eğer varsa üzerindeki arıları uzaklaştırarak size veya hayvanınıza daha fazla zarar vermesini engelleyebilirsiniz. Islattığınız suyun hafif soğuk olması o anki acısını bir nebze olsun azaltacaktır ve şişliklerinde azalmasını sağlayacaktır. Ancak bunlar yalnızca basit semptomlardır asıl olarak tedavi edilmesi gereken durum hayvanın hayati fonksiyonları olduğundan acilen veteriner kliniğine götürmeniz gerekmektedir.

Sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 25 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Veteriner Hekim Erdi Akyürek

Vet.Erdi Akyürek, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Veteriner unvanı almıştır.

Mesleki çalışmalarına Vethome Veteriner Kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Hayvan alerjisi
Veteriner Hekim Erdi Akyürek
Veteriner Hekim Erdi Akyürek
İstanbul - Veteriner
Facebook Twitter Instagram Youtube