Aşıya bağlı tümör oluşumu

Aşıya bağlı tümör oluşumu

Fibrosarkom kedi ve köpeklerde aşılama sonucu oluşan ve deri altına kadar inen agresif bir tümör tipidir.Tümör kanser formunda olabileceği gibi viral bir lezyon olarakta bulunabilir.Yapılan araştırmalarda tümörün daha çok aşı uygulanan iki omuz arası bölgede ve arka bacaklarda görüldüğü görülmüştür.Fibrosarkom aşı uygulaması durumunda oluşmuş ise diğer fibrosarkomlara göre daha agresif seyirlidir.Fibrosarkom oluşumunda , aşının içeresinde ki bir maddeye karşı vücudun reaksiyon gösterdiği düşünülmektedir.Bu sebepten yıllık aşı tekrarlarında aynı aşının aynı bölgeye uygulanmamasına dikkat edilmesi gerekir.Bu bölgelerdeki her şişlik Fibrosarkom anlamına gelmemektedir. Bazen bu bölgelerde aşının geç emilemesi sonucu şişlikler meydana gelebilir. Bölgeye masaj uygulayarak şişliği dağıtabilirsiniz. Ancak şişlik kalıcı hale gelmiş ise , lezyondan biyopsi alınarak Fibrosarkom olup olmadığı yönünde değerlendirilebilir.

Tümör oluşumu durumunda operatif olarak uzaklaştırılabilir ancak %75 ihtimalle nüks söz konusudur.Bazı durumlarda radyasyon ve kemoterapi gerekebilmektedir.

Sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 1 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Veteriner Hekim Erdi Akyürek

Vet.Erdi Akyürek, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Veteriner unvanı almıştır.

Mesleki çalışmalarına Vethome Veteriner Kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Hayvan alerjisi tedavisi
Veteriner Hekim Erdi Akyürek
Veteriner Hekim Erdi Akyürek
İstanbul - Veteriner
Facebook Twitter Instagram Youtube