Çikolata zehirler mi ?

Çikolata zehirler mi ?

 Çikolata içerisinde teobirâmin ve kafein maddesi bulunur.Bunlar çay yaprağı ve kahve çekirdeğinde de doğada bulunmaktadır.Öncelikle şu konudaki kesin cevabınızı verelim .Biz şu ana kadar köpeklerde çikolata tüketiminden kaynaklı bir körlük yaşandığını görmedik .Evet çikolata içerisindeki teobirâmin etken maddesi sebebiyle zehirlenmeler yaşanmıştır.Aynı şekilde çikolata içerisindeki kafein hayvanlarda ne kadar tedavi amaçlı kullanılsada yüksek dozlar da öldürücü etkiye sahiptir.

Bu bilgi kirliliğinin temelinde çok önceden yapılan bir araştırma var aslında.Fakat bu araştırma yetersiz ve yanlış bir sonuç içermektedir.Araştırma aslında şu şekilde bahsetmiştir.Diyabet durumunda yüksek şeker tüketimi yani şeker krizi gözlerde körlüğe sebep olmaktadır .Ancak bunun çikolata ile direkt bir ilgisi yoktur .Diabet hastası bir köpekte yüksek çikolata tüketimi sonucu körlük meydana gelmiştir.Çikolata tüketiminin şekeri arttıracağını düşünülerek böyle bir kanıya ulaşılmıştır.Fakat bu zamana kadar çikolatadan kör olan bir köpek görülmedi.

Yüksek teobirâmin zehirlenmelere sebep olmaktadır.Bu tarz zehirlenmeler araştırmalar sonucunda görülmüş ki çikolata tüketiminin yüksek oranda olduğu günlerde meydana gelmiş .Örneğin bayramlar, doğum günleri, sevgililer günü gibi özel günlerde fazla miktarda çikolata açıkta bırakıldığında kediler ve köpekler tarafından tüketilerek zehirlenmelere sebep oluyor.Çikolata içerdiği teobirâmin ve kafein miktarı sebebiyle zehirlenmeye sebep olan bir gıdadır.Aslında bunlar veteriner hekimler tarafından analeptik olarak kullanılmaktadır.Ancak yüksek dozlarda zehirlenmelere sebep olur.

Tüm ilaçlarda bir etken madde bulunur.Etken madde kilogram başına miligram üzerinden hesaplanır ve yapılan çalışmalarda miligram düzeyinde risk faktörleri belirlenir. Teobirâmin kaynaklı zehirlenme köpeklerde kilogram başına 100 mg olarak belirlenmiştir .Yani 2 kg bir köpek 200 mg teobirâmin aldığında zehirlenme ihtimali vardır .Aynı şekilde 10 kg bir köpekte 1000 mg yani 1 gram teobirâmin tükettiğinde zehirlenebilir. Daha açık konuşmak için 100 g sütlü çikolata da 200 mg teobirâmin maddesi vardır.2 kg bir köpeğin bu çikolatayı tüketmesi zehirlenmeye sebep olabilir ancak 10 kg bir köpeğin zehirlenmesi için gereken miktar 1000 miligramdır yani bu köpekte zehirlenmeye sebep olmaz .  

Semptomlar genel zehirlenme semptomları ile aynı şekilde görülür .Kusma ,ishal ,yüksek miktarda idrar yapma ,heyecan, kaslarda titremeler ve koma. 

Bunlar aşağı yukarı tüm zehirlenmelerin ortak  semptomudur .Fakat bu ayrımı veteriner hekimler yapabilmektedir.Bu vakalarda ölümün şekillenmesi 6- 12 saat içerisinde gerçekleşebileceği için acil müdahale edilmesi gerekmektedir.

Bu makale 17 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Veteriner Hekim Erdi Akyürek

Vet.Erdi Akyürek, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Veteriner unvanı almıştır.

Mesleki çalışmalarına Vethome Veteriner Kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Çikolata
Veteriner Hekim Erdi Akyürek
Veteriner Hekim Erdi Akyürek
İstanbul - Veteriner
Facebook Twitter Instagram Youtube